"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

21/5/10

Έχουν καθοριστεί τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο αριανό πείραμα

 Έχουν κατονομαστεί οι εθελοντές, που θα συμμετάσχουν στο διάρκειας 520 ημερών πείραμα εξομείωσης πτήσης στην Άρη.
Αυτοί είναι τέσσερεις Ρώσοι – οι γιατροί Σουχρόμπ Καμόλοφ και Αλεξάντρ Σμολεέβσκι, οι μηχανικοί Αλεξεϊ Σιτιόφ και Μιχαήλ Σινέλνικοφ, οι μηχανικοί από τη Γαλλία και την Ιταλία Ρομεν Σαρλ και Ντιέγο Ουρμπίνα, καθώς και ο Κινέζος εμπειρογνώμονας Βανγκ Γιου. Το πείραμα θα αρχίσει στις 3 Ιουνίου. Στη διάρκεια ενάμιση έτους οι εθελοντές θα βρίσκονται σε συνθήκες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό παρόμοιες με τις συνθήκες, στις οποίες θα βρεθούν οι άνθρωποι στη πτήση στον Άρη. Οποιοδήποτε μέλος της αποστολής μπορεί να... εγκαταλείψει το πείραμα χωρίς εξήγηση του λόγου. 

Αριανά φαγητά

  Οι Ρώσοι ειδικοί επεξεργάστηκαν αρκετά πολύπλοκο σχήμα διατροφής των μετεχόντων στο επίγειο πείραμα προσομοίωσης διαπλανητικής πτήσης  Mars- 500, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τον καθορισμό σωστού σιτηρεσίου για τα μέλη της πραγματικής αποστολής στον Κόκκινο πλανήτη. Ανάμεσα στα φαγητά, που διαλέχτηκαν για τους μετέχοντες στο επίγειο πείραμα, θα είναι π.χ. το βωδινό με κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο χοιρινό με αυγά, η λουτσιοπέρκα με ντομάτα, μπισκότα, ξηρά φρούτα και άλλα εκλεκτά φαγητά.  Προβλέπεται επίσης το λεγόμενο  τριήμερο σιτηρέσιο, δηλαδή τα φαγητά θα επαναλαμβάνονται κάθε τρίτη μέρα. Η πρώτη παραλλαγή του σιτηρεσίου έχει σαν σκοπό της την μελέτη των μεταβολικών διαδικασιών. Η δεύτερη παραλλαγή που προορίζεται για τις μέρες  προσομοίωσης των εργασιών πάνω στην επιφάνεια του ΄Αρη, θα αποτελείται από προϊόντα που δεν απαιτούν μαγείρεμα και τότε θα επιτρέπεται μόνο η χρήση ζεστών ποτών. Η εικονική πτήση στον Κόκκινο πλανήτη θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2010. Η Ρωσία θα εκπροσωπείται  στο πείραμα από 3 ανθρώπους, η Ευρώπη- από 2. ΄Ενα άλλο μέλος της   επίγειας αποστολής  στον ΄Αρη κατάγεται από την Κίνα.

***
Η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας σχεδιάζει να εκτοξεύσει πειραματικό δορυφόρο με ηλιακά πανιά με την επωνυμία IKAROS. O δορυφόρος αυτός προβλέπεται να ανοίξει στο Διάστημα ένα γιγαντιαίο τετράγωνο από λεπτότατο πλαστικό πολυμερές υλικό μήκους 20 μέτρων διαγωνίως και να πετάξει προς τον πλανήτη της Αφροδίτης. Η ιδέα για τις διαστημικές πτήσεις με  ηλιακό πανί είχε υποβληθεί την δεκαετία του' 20 του 20ου αιώνα στη Ρωσία από  τον Φρίντριχ Τσάντερ, που ήταν ένας απο τους πρωτοπόρους κατασκευαστές πυραύλων. Το πρώτο έμπρακτο σχέδιο κατασκευής διαστημικού ιστιοφόρου με ηλιακή ενέργεια είχε εκπονηθεί στη Σοβιετική ΄Ενωση με την επωνυμία «Κοσμίτσεσκαγια ρεγκάτα» (Διαστημική ιστιοπλοΐα), αλλά παρέμεινε απραγματοποίητο λόγω της διάσπασης της Σοβιετικής ΄Ενωσης, Εξάλλου, οι δυνατότητες των ηλιακών πανιών ανοίγουν μεγάλη και καλή προοπτική χρήσης τους. Μπορούν π.χ. να κρατούν στο χρειαζούμενο σημείο τον μετατοπιζόμενο επιστημονικό Σταθμό, ο οποίος θα μεταδίδει  έγκαιρα πληροφορίες για τις ηλιακές εκρήξεις. Τέτοιες πληροφορίες θα δίνουν τη δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας  για  τις μαγνητικές θύελλες και  περιορισμού, π.χ. της πιθανότητας αεροπορικών καταστροφών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: