Ο Γενικός διοικητής των ενωμένων Ενόπλων Δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχ;iας στην Ευρώπη, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, μιλώντας σε σεμινάριο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον επισήμαnε ότι μέσα στον δυτικό στρατιωτικό-πολιτικό συνασπισμό υπάρχουν κράτη, τα οποία βλέπουν τη Ρωσία ως πιθανή απειλή.
Εξάλλου, η ουσία της θέσης των ΗΠΑ συνίσταται στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με...
τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις: από τον κοινό αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ως την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός ναύαρχος, μιλώντας για τις χώρες που βλέπουν εχθρικά τη Ρωσία, μάλλον εννοούσε τα νέα μέλη της συμμαχίας- τα κράτη της Βαλτικής. «Στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η επεξεργασία της μελλοντικής στρατηγικής αντίληψης και η διεξαγωγή εντατικών διαβουλεύσεων προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις»,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Ντμίτρι Ντανίλοφ, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ασφάλειας του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Ένα από τα κεντρικά θέματα αυτών των διαδικασιών είναι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Το πρόβλημα των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία συζητήθηκε σχεδόν σε όλες τις τελευταίες, σοβαρής σημασίας εκδηλώσεις της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων και των Συνόδων Κορυφής στο Στρασβούργο και το Τάλλιν. Σ΄αυτά τα ζητήματα οι θέσεις των μελών στο ΝΑΤΟ σχετικά με τη Ρωσία, διαφέρουν σημαντικά. Θα νικήσει, προφανώς, η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε περίπτωση θα διατηρήσουν τις ισχυρές τους λειτουργίες συλλογικής άμυνας, μαζί και στα νατολικά τους σύνορα. Ταυτόχρονα θα αναπτύσσουν με τη Ρωσία την λεγόμενη «πραγματιστική συνεργασία» εκεί, όπου τα συμφέροντά τους συμπίπτουν.
΄Ενα από τα κεντρικά ζητήματα της συνεργασίας της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αφορά τη δημιουργία ενιαίου πανευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Ο ηγέτης της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη δημιουργία ηπειρωτικής αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν πρότεινε τίποτα το συγκεκριμένο όσον αφορά τη μορφή συνεργασίας σ΄αυτό τον τομέα. Τελικά μπορεί να συμβεί έτσι που στην επικείμενη τον Νοέμβριο Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, όπου προβλέπεται ακριβώς να παρθεί απόφαση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα προσκαλέσουν τη Ρωσία στο νέο αμυντικό σύστημα. Παίρνοντας υπόψη μας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στην Ανατολική Ευρώπη δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, με πρόσχημα την λεγόμενη ιρανική απειλή, τέτοια τρόπη των εξελίξεων είναι πολύ δυνατή. Τέλος, η συνεργασία της Ρωσίας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία προς την «αφγανική κατεύθυνση» έχει επίσης τις δικές της δυσκολίες. Δεν προκαλεί καμιά αμφιβολία η επιδίωξη του ΝΑΤΟ για την διεξαγωγή από κοινού αγώνα κατά των ναρκωτικών, η παραγωγή των οποίων πολλαπλασιάστηκε, εξάλλου, ακριβώς στα χρόνια της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να βλέπουμε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την ιδιέα που δεν είχε ανακοινωθεί άμεσα αλλά προωθείται έμμεσα από τους Δυτικούς μας εταίρους, για την αποστολή σ΄αυτή τη χώρα της ρωσικής ένοπλης δύναμης και των στρατιωτικών τεχνικών μέσων, που θα εξυπηρετούνται από Ρώσους ειδικούς. Γιατί την σύγχρονη Ρωσία δεν την εδιαφέρει καθόλου η εμφάνιση δεύτερου Αφγανιστάν»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Ντανίλοφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου