"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

1/11/09

Μεγάλο Κουρδιστάν το 2016!


«Το 2016 η Αμερική έχει αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από το Ιράκ. Διατηρεί μόνο 20.000 άνδρες στο ανεξάρτητο Κουρδιστάν, τον πιστότερο σύμμαχό της στην περιοχή. Αυτή είναι η κατάσταση στο τέλος της θητείας της Χίλαρι Κλίντον ή του Μπάρακ Ομπάμα ή του Τζον ΜακΚέιν...».


Δεν άρεσε καθόλου στην Αγκυρα το σενάριο που δημοσιεύτηκε, χθες, στους «New York Timew». Περιλαμβάνεται σε προδημοσίευση βιβλίου του ερευνητή Παράγκ Χάνα, μέλους του New American Foundation, ενός think tank που απορρίπτει τις ιμπεριαλιστικές ιδέες των νεοσυντηρητικών και προβλέπει ότι στον 21ο αιώνα οι ΗΠΑ δεν θα είναι η μοναδική υπερδύναμη, αλλά απλώς ένας από τους Τρεις Μεγάλους του πλανήτη (Big Three).

Οι άλλοι δύο θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα. Δε είναι τυχαίο ότι το άρθρο στους «New York Times» τιτλοφορείται «Αποχαιρετώντας την παγκόσμια ηγεμονία».

Ο χάρτης του «Μεγάλου Κουρδιστάν», που αποτελείται από εδάφη της Τουρκίας, του Ιράν και φυσικά του Βορείου Ιράκ, έκανε έξαλλους τους Τούρκους, όταν δημοσιεύτηκε πρόπερσι στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το Πεντάγωνο το απέδωσε σε απλό σενάριο ενός ανώτερου αξιωματικού, αλλά έκτοτε οι Τούρκοι το επισείουν κινδυνολογώντας σε διάφορα ΝΑΤΟϊκά φόρουμ.

Το ίδιο αναμένεται να κάνουν με το άρθρο του Παράγκ Χάνα, ο οποίος αρθρογραφεί επίσης στους «Financial Times» και στο «Foreign Ρolicy» και εμφανίζεται τακτικά στο CNN, το BBC και το Αλ Τζαζίρα.

Η αμερικανοτουρκική συνεργασία με τους βομβαρδισμούς του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του νούμερο 2 του τουρκικού επιτελείου, Εργκίν Σαϊγκούν, ο οποίος θα παραμείνει στις ΗΠΑ έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Μακροπρόθεσμα, όμως, η Αγκυρα ανησυχεί για τα αμερικανικά σχέδια και το δημοσίευμα των «New York Times» ενίσχυσε τους εφιάλτες της. Κατά τα άλλα, πάντως, οι προβλέψεις του Παράγκ είναι θετικές για την Τουρκία. Τη θεωρεί κομβικό παίχτη στην περιοχή, που θα δεσπόζει οικονομικά και στρατιωτικά στον αραβοπερσικό κόσμο -παρότι το Ιράν θα έχει αποκτήσει πυρηνικά. Εξάλλου, ο αρθρογράφος των «New York Times» πιστεύει πως ακόμη κι αν η Τουρκία δεν γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, θα προσδεθεί οπωσδήποτε στο άρμα της ευρωπαϊκής υπερδύναμης, προς αμοιβαίο όφελος. Εξηγώντας γιατί εξαιρεί τη Ρωσία και την Ινδία από το κλαμπ των πλανητικών δυνάμεων, ο Παράγκ τονίζει πως η χώρα του Πούτιν θα υποστεί δημογραφική κατάρρευση και θα διοικείται από μια... κυβέρνηση Gazprom, ενώ το Νέο Δελχί υστερεί της Κίνας σε ανάπτυξη και γεωστρατηγικό όραμα. Οσο για το Ισλάμ, δεν συνιστά σοβαρή απειλή για τη Δύση, αφού του λείπει η συνοχή και σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: