"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

1/11/09

Με αφορμή μια ταινία...

Το «Τελεσίγραφο του Μπορν» («The Bourne Ultimatum») είναι μία από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της χρονιάς. Ο Τζέισον Μπορν είναι ο νέος Τζέιμς Μποντ. Πρώην πράκτορας της CIA, αμνησιακός, αναγκάζεται να στραφεί εναντίον της υπηρεσίας όταν ανακαλύπτει την ύπαρξη μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, βασανισμού και δολοφονίας αθώων πολιτών.

Και όμως, το «Τελεσίγραφο του Μπορν» είναι στην πραγματικότητα ένα ντοκιμαντέρ! Πίσω από τη δράση εκτυλίσσεται μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή – ή, για την ακρίβεια, προφητική.

Τρία ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων τον τελευταίο μήνα, που πέρασαν στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του Μπορν είναι ένας κόσμος σκοτεινός και παράνομος, αλλά ρεαλιστικός.

Μυστικό πρόγραμμα 1: Στην ταινία, η CIA δίνει την εντολή δολοφονίας απλών πολιτών με το επιχείρημα ότι ίσως αποτελούν απειλή. Στις 24 Σεπτεμβρίου, η «Washington Post» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπους μετέτρεψε επίλεκτες μονάδες του αμερικανικού στρατού – συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων σκοπευτών – σε «αποσπάσματα θανάτου» στα οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα να εκτελούν άοπλους στόχους μόνο με την υποψία ότι αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μυστικό πρόγραμμα 2: Στην ταινία, ο ίδιος ο Τζέισον Μπορν υπόκειται σε βασανιστήρια από την υπηρεσία του. Μυστικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης Blackbriar. Αλλά στις 4 Οκτωβρίου, η επιχείρηση Blackbriar έγινε πραγματικότητα! Σύμφωνα με ρεπορτάζ 4.000 λέξεων στους «New York Times», το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε ανύποπτο χρόνο και ενώ επισήμως ο Λευκός Οίκος είχε απαγορεύσει τη διενέργεια βασανιστηρίων, είχε εκδώσει μυστικές εγκυκλίους οι οποίες επέτρεπαν τις χειρότερες μορφές βασανισμού που είχε ποτέ χρησιμοποιήσει η CIA.

Μυστικό πρόγραμμα 3: Στην ταινία η NSA υποκλέπτει το τηλεφώνημα ενός δημοσιογράφου του «Guardian», μόνο και μόνο επειδή αυτός χρησιμοποιεί μία «ύποπτη» λέξη. Στις 9 Οκτωβρίου, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι το Κογκρέσο ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει το μυστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αμερικανών και ξένων πολιτών από την NSA (την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), ψηφίζοντας υπέρ της επέκτασης του διατάγματος Protect America ("Προστατέψτε την Αμερική") που εξέδωσε ο πρόεδρος Μπους τον Αύγουστο. Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, φοβούνται πως, αν δεν υπακούσουν στο «τελεσίγραφο Μπους», θα κατηγορηθούν ότι είναι «σοφτ» σε θέματα τρομοκρατίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σεναρίου και πραγματικότητας; Ότι στο «Τελεσίγραφο του Μπορν», οι «μαύρες επιχειρήσεις», οι λεγόμενες Black-Ops, είναι αποτέλεσμα μικρών πραξικοπημάτων που πραγματοποιούν οι ανεξέλεγκτες μυστικές υπηρεσίες.
 
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: