"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

4/11/09

Συμφωνημενος ορισμος τιμων.

Ορισμος τιμων είναι μια συμφωνια μεταξυ ανταγωνιστων να αυξανουν,να καθηλωνουν η καθ οιανδηποτε μορφη να διατηρουν την τιμη στην οποια πωλουν τα προιοντα η τις υπηρεσιες τους.Δεν είναι απαραιτητο οι ανταγωνιστες να συμφωνουν να πωλουν ακριβως στην ιδια τιμη η ότι κάθε ανταγωνιστης σε έναν τομεα είναι μερος μιας συνομωσιας.Ο συμφωνημενος ορισμος τιμων μπορει να παρει πολλες μορφες και κάθε συμφωνια η οποια περιοριζει τον ανταγωνισμο στις τιμες παραβιαζει το Νομο.


Αλλες μορφες παρανομων συμφωνιων ορισμου τιμων είναι.

Εγκαθιδρυση η επιμονη σε πολιτικη εκπτωσεων τιμων από ανταγωνιστες.

Κοινη διατηρηση σταθερων τιμων.

Συγχρονη εξαλειψη η μειωση εκπτωσεων από ανταγωνιστες.

Διατηρηση συγκεκριμενων διαφορων τιμων μεταξυ διαφορετικων τυπων,μεγεθων η ποσοτητων προιοντων που παραγουν η εμπορευονται ανταγωνιστες.

Επιμονη σε έναν καταλογο ελαχιστης χρεωσης η τιμης.

Ομοιοι πιστωτικοι οροι από ανταγωνιστες.

Αποφυγη διαφημησης τιμων.

Τι πρεπει να προσεξεις πρακτικα

Αν εισαι καταναλωτης η μικρομεσαιος επιχειρηματιας.

- Παρατηρησε ανταγωνιστες που παντοτε ανακοινωνουν τις αυξησεις των τιμων την ιδια χρονικη στιγμη για το ιδιο ποσο η ακολουθουν εναλασσομενες αυξησεις τιμων η μορφες σαν να ακολουθουν καποια σειρα μεταξυ των στις αυξησεις.

- Παρατηρησε ανταγωνιστες που ελαττωνουν η καταργουν εκπτωσεις περιπου την ιδια χρονικη στιγμη.

- Γενικα, να εισαι σε εγρηγορση σε καταστασεις οπου ολες οι τιμες φαινεται να είναι ομοιομορφες και οι προμηθευτες αρνουνται να διαπραγματευτουν αυτές τις τιμες.

- Σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις, βλαπτονται αμεσα τα συμφεροντα σου.

Γι` αυτό πρεπει να τις καταγγειλεις.
Πρακτικες συμφωνημενων προσφορων.

Μια από τις ποιο κοινες παραβιασεις του Νομου περι Ανταγωνισμου είναι οι πρακτικες συμφωνημενων προσφορων. Με απλα λογια , πρακτικη συμφωνημενων προσφορων είναι η απατη η οποια αφορα συμφωνια μεταξυ ανταγωνιστων οι οποιοι υποβαλουν προσφορες για προμηθεια αγαθων, υπηρεσιων, αναληψη εργων κλπ.,με την οποια καθοριζεται ποιος θα είναι ο νικητης.

Πρακτικη συμφωνημενων προσφορων εμφανιζεται όταν ενας αγοραστης αναζητα προσφορες προκειμενου να αγορασει αγαθα η υπηρεσιες. Οι ανταγωνιστες συμφωνουν εκ των προτερων ποια θα είναι η προσφορα που θα επικρατησει.

Ο αγοραστης ο οποιος στηριζεται στον ανταγωνισμο μεταξυ αυτων που υποβαλουν προσφορες ώστε να πετυχει την χαμηλοτερη ανταγωνιστικη τιμη, τελικα παιρνει την «ποιο χαμηλη προσφορα» η οποια είναι υψηλοτερη από αυτή την οποια μια πραγματικα ανταγωνιστικη αγορα θα του ειχε προσφερει.

Υπαρχουν τεσσερα βασικα σχηματα στα οποια στηριζονται ολες οι συνομωσιες συμφωνημενων πρακτικων.

- Καταστολη προσφορων.Σε αυτό το σχημα ενας η περισσοτεροι ανταγωνιστες συμφωνουν να μην δωσουν προσφορα η αποσυρουν την προσφορα τους , ώστε αυτος ο ο οποιος ειχε ορισθει, να αναδειχθει νικητης του διαγωνισμου.Σε ανταλλαγμα, λαμβανουν χρηματικη αποζημειωση, η καποιο συμβολαιο προμηθειας η αναθεσης υπηρεσιων.
- Προσφορες φιλοφρονησης..Σε αυτόν τον τυπο, οι ανταγωνιστες-συνομωτες, υποβαλουν προσφορες-δωρα οι οποιες σκοπιμα είναι υψηλοτερες η δεν ανταποκρινονται στις προδιαγραφες του διαγωνισμου με σκοπο να χασουν την αναθεση της προμηθειας η των υπηρεσιων.Αυτες οι «φιλο-προσφορες» είναι σχεδιασμενες ώστε να διδουν την ψευδαισθηση υπαρξης ανταγωνισμου.
- Κυκλικη εναλλαγη προσφορων .Στις περιπτωσεις αυτές, ολοι οι ανταγωνιστες συνομωτες υποβαλουν προσφορες, αλλα συμφωνημενα ο καθενας παιρνει με τη σειρα του τη θεση του νικητη του συγκεκριμενου διαγωνισμου, σε μια σερα διαγωνισμων, οπου υπαρχει αντικειμενο για ολους.
- Κατανομη πελατων η αγορας.Στο σχημα αυτό, οι συνομωτες με συμφωνια κατανεμουν μεταξυ τους πελατες η γεωγραφικες περιοχες για τους οποιες υποβαλουν προσφορες.
- Αν εισαι Δημοσιος λειτουργος που χειριζεται διαγωνισμους προμηθειων η αναθεσεων στο Δημοσιο,
- Αν εισαι Διοικητικος υπευθυνος σε Οργανισμο που εποπτευεται από το κρατος για διαγωνισμους προμηθειων η αναθεσεων του Οργανισμου σου,

Επειδη σαν φορολογουμενος και εσυ θα πληρωσεις μαζι με ολους μας το υψηλο κοστος

- Αν εισαι επιχειρηματιας που ζητας προσφορες για αγορα αγαθων η υπηρεσιων,

Επειδη και η δικη σου επιχειρηση αδυνατιζει οικονομικα και ασφυκτια κατω από τις παραπανω καταστασεις,

- Αν εισαι απλα πολιτης –φορολογουμενος, Επειδη και εσυ όπως ολοι μας θα πληρωσεις το κοστος,

ΑΝ αντιληφθεις οποιαδηποτε από τις παραπανω πρακτικες να συμβαινουν στον επαγγελματικο και οικονομικο σου περιγυρο - Μη διστασεις να τις καταγγειλεις

http://www.stopcartel.org/gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: