Στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (CIA) βρίσκεται η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδιαίτερα μετά την ενδυνάμωση του εθνικού στόλου κρατών όπως η Κίνα και η Ρωσία. Η CIA μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου παρακολουθεί στενά τη ναυτιλιακή βιομηχανία εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές δομές της λειτουργίας της μπορούν να γίνουν καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και η συμμετοχή ελλήνων εφοπλιστών στους εμπορικούς στόλους άλλων κρατών.
Στην ετήσια, μη απόρρητη, αναφορά της CIA για την κατάσταση στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2007 η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία κατέχει ξεχωριστό κεφάλαιο: καταγράφονται αναλυτικά οι στόλοι 150 κρατών, αλλά και οι επιδόσεις τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία το περασμένο έτος.
Οι συντάκτες της αναφοράς εμφανίζονται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάλυση των εθνικών νηολογίων αυτών των 150 κρατών, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να καταγράψουν όχι μόνο τις δυνάμεις που φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση, αλλά κυρίως τις δυνάμεις εκείνες που αναπτύσσονται κάτω από την ομπρέλα τρίτων, ανεξάρτητων, νηολογίων.
Μέσα από την ανάλυση αυτή επιχειρούν να καταγράψουν τις ακριβείς ναυτιλιακές δυνάμεις του κάθε κράτους, ένα στοιχείο που συνυπολογίζεται στην περαιτέρω ανάλυσή τους τόσο για την επιρροή όσο και για την αυτονομία που αποκτούν τα κράτη αυτά στην παγκόσμια οικονομία. Η ενδυνάμωση των εθνικών εμπορικών στόλων, όπως αυτοί της Κίνας, της Ρωσίας και των Ινδιών, παρέχουν στα κράτη αυτά τη δυνατότητα ολοένα μεγαλύτερης αυτονομίας. Η αυτονομία αυτή, όταν συνδυάζεται με την ύπαρξη στρατηγικών φορτίων που είτε εισάγονται είτε εξάγονται από τα εν λόγω κράτη, οδηγεί σε περισσότερο ευέλικτες εθνικές οικονομίες, ικανές όχι μόνο να αντέχουν τις πιέσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ως έναν βαθμό να καθοδηγούν τις εξελίξεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η CIA παρακολουθεί πλέον στενά τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια ναυτιλία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η CIA εφοδιάζει με τα στοιχεία αυτά, που συγκροτούν την ετήσια έκδοση «The world factbook», το σύνολο σχεδόν των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, αλλά και τον αμερικανικό στρατό, καθώς και κάθε άλλο κρατικό φορέα που με οποιονδήποτε τρόπο έρχεται σε επαφή με άλλες χώρες. Η εν λόγω αναφορά περιλαμβάνει αναλύσεις που αντιστοιχούν σε τεράστιο αριθμό κρατών και καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων και στοιχείων.
Στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας η CIA καταγράφει αναλυτικά τα κράτη που θεωρούνται ναυτιλιακά και ταυτόχρονα αναλύει τον εμπορικό στόλο τους, ώστε να διαπιστωθεί αν τα νηολόγια των κρατών αυτών πριμοδοτούνται, από ποιους και με ποιον τρόπο.
Εκτός όμως από τις ανερχόμενες ναυτιλιακές δυνάμεις, οι ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων ετών, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, παρακολουθούν στενά τη ναυτιλιακή βιομηχανία εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές δομές της λειτουργίας της μπορούν να γίνουν καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων. Ναυτιλιακές εταιρείες-φαντάσματα με εμπορικά πλοία-φαντάσματα είναι οι στόχοι των αμερικανικών αρχών ασφαλείας. Δυνητικά τα ως τώρα εργαλεία διαχείρισης που κατείχε ο διεθνής εφοπλισμός μπορούν, κατά τη γνώμη των αμερικανών ειδικών, να υποθάλψουν εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες.
Πάντως, από τα στοιχεία της CIA προκύπτει ότι το εθνικό νηολόγιο της Ελλάδας βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έχοντας εγγεγραμμένα, στις 13 Δεκεμβρίου 2007, 824 εμπορικά πλοία συνολικής χωρητικότητας 57.898.789 τόνων dw, άνω των 1.000 κόρων κατά μονάδα.
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/
ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ; ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου