"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

22/2/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε σχεδόν ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να βοηθήσει το φίλο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ψηφοφορία του Απριλίου. Εξάλλου, σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν συντονισμένα και τα… «μεγάλα μέσα».Παίζει με τη φωτιά ο Χριστόφιας


Οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και ορισμένοι άλλοι έδωσαν και δίνουν μεγάλη σημασία στο πρόσωπο του Τούρκου εκπροσώπου στις «ενδοκυπριακές» διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό και έστειλαν τον Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, έστω και με μηδαμινή πρόοδο. Για να κλειδώσει τη διαδικασία, αλλά και τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια. Την εβδομάδα που πέρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε όλη την προσοχή του στην επιχείρηση «Save private Karogian…». Άλλωστε, είναι ηλίου φαεινότερον πως το ένα χέρι νίβει τ' άλλο.

Έδωσε το «δώρο» και αποσύρεται

Δίνοντας πρώτα τα «δώρα» του στο σύντροφο Ταλάτ, ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε στο συνομιλητή του «καλή τύχη». Στη συνέχεια, όμως, «τράβηξε πίσω», διότι ένιωσε μόνος σαν την ....
καλαμιά στον κάμπο! Η τριμερής έγινε διμερής με κίνδυνο να διαλυθεί μια και καλή στα εξ ων συνετέθη, εξαιτίας ακριβώς των πρωτοβουλιών του Προέδρου… Μάλιστα, σχολιάστηκε έντονα το γεγονός ότι, ενώ αρνήθηκε πεισματικά να δεχτεί περισσότερα ραντεβού με το φίλο Ταλάτ αλλά και μεγαλύτερη εντατικοποίηση των συνομιλιών, έκανε ακριβώς το αντίθετο με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. «Κινδυνεύουμε με επιμερισμό ευθυνών αν τελικά καταλήξουν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις, αφού δώσαμε το μήνυμα της απροθυμίας για περισσότερες εντατικές και την ίδια ώρα εμείς οι ίδιοι -προφανώς για να ανακόψουμε εκ των έσω κριτική για ενδοτισμό- παραδεχτήκαμε ότι ο Ταλάτ μετακινήθηκε από τις θέσεις του», μας ανέφερε κυβερνητική πηγή που εκφράζει ιδιαίτερο προβληματισμό από τις τελευταίες εξελίξεις.
Στον αντίποδα, από τη μεριά του ΔΗΣΥ, υπογραμμίζουν ότι παρά τις τρανταχτές δηλώσεις και την άρνηση των «ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», ο Πρόεδρος έχει μπει τώρα στο καλούπι ενός τέτοιου χρονοδιαγράμματος και έχει να κάνει τέσσερις τελικές συναντήσεις σε διάστημα δύο μηνών. Με τη «δαμόκλειο σπάθη» της ψηφοφορίας του Απριλίου πάνω από το κεφάλι του... Δεν παύουν, μάλιστα, να σχολιάζουν με νόημα πως «για την ίδια τη λύση δεν δεχόταν χρονοδιαγράμματα, αλλά για χάρη του φίλου Ταλάτ, όχι μόνο τα δέχτηκε, αλλά θα βρεθεί και εκτεθειμένος».
Αναζητεί μοχλούς πίεσης
Είναι κοινό μυστικό ότι το κύριο επιχείρημα του Δημήτρη Χριστόφια για να καθησυχάσει το ΔΗΚΟ και να δώσει κάποιον «αέρα ασφαλείας» στον Μάριο Καρογιάν, που παίζει την κάρτα της συνέχισης της συνεργασίας, είναι ότι «αν και έκανα ό,τι μπορούσα, μερικές εβδομάδες έμειναν μέχρι τον Απρίλιο, οπότε δυστυχώς ο Έρογλου θα μας δώσει διέξοδο...». Επομένως, είναι φανερό ότι δεν υπολογίζει στα σοβαρά αυτές τις μερικές συναντήσεις. Αυτή η στάση του Κυπρίου Προέδρου έχει θορυβήσει τους «τρίτους ενδιαφερόμενους», οι οποίοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, δεν είχαν άλλη λύση παρά να στραφούν στον ΔΗΣΥ. Τα μηνύματα, πάντως, που στέλνουν οι «μεγάλες πρεσβείες» στη Λευκωσία, πηγαίνουν «κόντρα στη ροή του αγώνα», αφού επιμένουν ότι υπάρχει περιθώριο και πρέπει να γίνει η προσπάθεια. «Είναι δύσκολο, αλλά μπορεί μέχρι τον Απρίλιο να ανοίξει ο δρόμος για λύση», μας αναφέρουν. Ευθυγραμμισμένος πλήρως, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σπεύδει και εκείνος στον Νίκο Αναστασιάδη, αν και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν πάτησε την πεπονόφλουδα. Έσπευσε να ενημερώσει με επιστολή τον Πρόεδρο Χριστόφια και να προσφερθεί για οποιαδήποτε δική του δράση θα ήταν ωφέλιμη στη βάση των επίσημων θέσεων της πλευράς μας. Είναι πασιφανές ότι στην Πινδάρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και αν στον Δημήτρη Χριστόφια «βγει το σενάριο Έρογλου», δεν θ’ αποφύγει τις συνέπειες του «blame game», που θα στηθεί μετά. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που δεν είναι ανάμεσα στους οπαδούς της «λύσης με κάθε τίμημα», μας έλεγε ότι ασχέτως των πιθανοτήτων συμφωνίας, που δεν υπάρχουν πια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παίζει με τη φωτιά. Διότι, αρκετοί θεωρούν σίγουρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κάθε άλλο παρά θα βγει καθαρή από το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών που θα ακολουθήσει... Ωστόσο, μια προσεχτικότερη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φοβάται και την απόδοση ευθυνών. Διότι, μπορεί πάντοτε να επικαλεσθεί τα «αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά» της βάσης του δικού του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να «ηρωοποιηθεί» στα μάτια του κοινού του ΔΗΚΟ, όταν πιθανώς θα του αποδίδουν ευθύνες οι «ξένοι»...
Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο...
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, τα διαμειβόμενα και, πλέον, γνωστά στο επίπεδο των ενδοκυβερνητικών σχέσεων, και αυτές οι… πολύκροτες συναντήσεις Χριστόφια - Καρογιάν, μοιάζουν με οπερέτα. Το ΔΗΚΟ, και ειδικά ο Μάριος, είναι το «σωσίβιο» του Δημήτρη Χριστόφια αυτή την ώρα. Την ίδια στιγμή, όμως, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φαίνεται να χρειάζεται «σωσίβιο». Εκείνο που του έδωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι η «ασφάλεια Έρογλου». Εκτός του ότι μπορεί να κάνει λάθος σε αυτή την εκτίμηση (και τελικά ο Ντερβίς Έρογλου να παίξει «φρόνιμα» το παιχνίδι του διαπραγματευτή), αυτό το επιχείρημα δεν θα είναι αρκετό στην ενδοκομματική μάχη που άνοιξε και πάλι, με το που τελείωσε η 2η συνάντησή του με τον Πρόεδρο…
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περισσότερες «εγγυήσεις» προκειμένου να συγκρατήσει το κόμμα του σε τροχιά συγκυβέρνησης. Εκτός της διαβεβαίωσης ότι «μετά τον Απρίλη όλα αλλάζουν», στο ολοκαίνουργιο συμφωνητικό της συνεργασίας μπήκαν τα εξής θέματα:
Πρώτο: Μεγαλύτερη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στη διακυβέρνηση (δηλαδή άλλο ένα υπουργείο) - κάτι τέτοιο, όμως, θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, με τα ονόματα των Άγγελου Βότση και Φύτου Κωνσταντίνου να φιγουράρουν πρώτα στη λίστα.
Δεύτερο: Συμμετοχή του ΔΗΚΟ με δικό του εκπρόσωπο στη διαπραγματευτική ομάδα και διαδικασία, με τον Νίκο Αιμιλίου να έχει αποσπάσει την Προεδρική συγκατάνευση από την Τετάρτη το βράδυ.
Τρίτο: Διαβεβαίωση ότι σε κάποια «κατάλληλη στιγμή» ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα κάνει κίνηση, συζητώντας αρχικά στο Εθνικό Συμβούλιο, και ν’ αποσύρει τελικά μιαν από τις παραχωρήσεις που έκανε στο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (έποικοι, ή εκ περιτροπής). Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται ότι εκτιμά πως με τη συζήτηση του κεφαλαίου των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα έχει την ευχέρεια «να απεγκλωβιστεί». Όλα αυτά «για χάρη του Μάριου» και όχι γιατί θεωρεί λάθος τις προτάσεις που κατέθεσε. Μάλιστα, ανέπτυξε εν εκτάσει την ορθότητα της πρότασής του για την εκ περιτροπής.
Τέταρτο: Κατ’ αρχήν διαβεβαίωση για την επόμενη εκλογή προέδρου της Βουλής, με μια ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας άνοιξε παράθυρο ελπίδας και για τις επόμενες Προεδρικές. «Μας συμφέρει και τους δύο να είμαστε στο κυβερνητικό σχήμα, που θα μας οδηγήσει στις Προεδρικές του 2013…».
Τα «αγκάθια» του Μάριου Καρογιάν
ΑΠΟ την άλλη πλευρά, όμως, όσοι μέσα στο ΔΗΚΟ αντιδρούν στους χειρισμούς Καρογιάν, έχουν σημαντικά ενισχύσει το οπλοστάσιό τους. Πρόσφατα, έχουν προσθέσει, για παράδειγμα, την επιστολή Χριστόφια προς τον Μπαν Κι Μουν. Τι άραγε σημαίνει, διερωτώνται, όταν ο Πρόεδρος καταγγέλλει την τουρκική πλευρά ότι κατέθεσε προτάσεις που ξεφεύγουν από το σχέδιο Ανάν; Χρειάζεται, μήπως, άλλη ομολογία ότι οι διαπραγματεύσεις του Δ. Χριστόφια γίνονται στη βάση του «καταραμένου σχεδίου»; Πρόσθετα, ενώ πολλοί θεωρούν ορθό το επιχείρημα ότι η πλήρης απουσία του ΔΗΚΟ από τη διαπραγματευτική ομάδα του Δημήτρη Χριστόφια σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει συμμετοχή και μερίδιο στη διαχείριση του Κυπριακού, ταυτόχρονα κρίνουν ότι θα ήταν άστοχο να διεκδικείται, ακόμα και τώρα, συμμετοχή εκ των υστέρων. Για κάποια άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους με τις επιλογές του Μάριου Καρογιάν, όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Ό,τι και αν μπορεί να εξασφαλίσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε υπουργεία και δεσμεύσεις, μας έλεγε παλιό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σημασία έχει το ποσοστό που θα εξασφαλίσει το κόμμα στις επόμενες βουλευτικές. Έχοντας να συγκριθεί με το ιστορικά ψηλό 17,9% του 2006, ο Μάριος Καρογιάν έχει τεράστιο πρόβλημα. Ιδιαίτερα από αυτήν τη στιγμή που η ΕΔΕΚ, αποχωρώντας από την Κυβέρνηση, έγινε «ελευθέρας βοσκής» και θα ασκήσει πιεστικό εκλογικό ανταγωνισμό στο ΔΗΚΟ, φλερτάροντας με την τρίτη θέση στον εκλογικό χάρτη.
Νέο κόμμα;
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο ΔΗΚΟ αναζωπυρώνουν και τις πληροφορίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος. Ήδη, η πρωτοβουλία για τη συνένωση των ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, και τη «σκληρή» πτέρυγα του ΔΗΚΟ βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου. Κομματικά στελέχη, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες που αποστασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και πραγματοποιούν συναντήσεις αλλά και γεύματα εργασίας «διαβάζοντας» τις εξελίξεις, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, κυρίως στο ΔΗΚΟ… «Προβληματιζόμαστε εάν θα πάρουμε τα κλειδιά του κόμματος από τον Μάριο ή αν θα πάρουμε τον περήφανο κόσμο του ΔΗΚΟ σε ένα άλλο σχήμα και ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα στο ΔΗΚΟ του Μάριου και του Μάρκου…», μας λέει εξοργισμένο πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ, υπουργός στη Κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Μάλιστα, η «Σ» πληροφορείται ότι το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπήθηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης εάν θα είχε τη διάθεση να ηγηθεί του νέου σχήματος, με επίκεντρο τις δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό, έως ότου γίνουν αρχαιρεσίες και «τα πράγματα πάρουν το δρόμο τους…».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/240681

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ «η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται. Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: