"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

15/4/10

Nταβούτογλου: "Περιφερειακή δύναμη η Τουρκία"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ ! Η ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ.

ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΗΡΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΓΟΥΩΛΤΕΡΣ , ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΔΕΛΦΩΝ, ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ 15-20-MW.


Για "ξεχωριστή στρατηγική σχέση" που συνδέει τις ΗΠΑ και την Τουρκία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αhmet Davutoglu, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) της Ουάσιγκτον, όπου κλήθηκε από τον συντονιστή, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και μετέπειτα υφ. Εξωτερικών Marc Grossman, να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Λίγο πριν τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Davutoglu περιέγραψε την Τουρκία ως...
περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αφού τόνισε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα θεωρεί πως κανένα κράτος δεν πρέπει να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή αναφερόμενος ευθέως στο Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό επέμεινε ότι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα του Ιράν είναι η διπλωματική προσπάθεια και όχι οι κυρώσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υπέστη σοβαρή οικονομική ζημία από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο επίσης γειτονικό της Ιράκ.
Στο πλαίσιο της προβολής της γνωστής θέσης περί μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επικαλέσθηκε και την πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, και τη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Erdogan στην Αθήνα όπου θα τον συνοδεύσουν δέκα υπουργοί.
Ερωτηθείς από τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, και πρώην συντονιστή του State Department για το Κυπριακά Tomas Miller, για την προοπτική λύσης στην Κύπρο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία το καταψήφισε, και να διατηρεί σε απομόνωση την τουρκοκυπριακή κοινότητα παρότι αυτή το υπερψήφισε.
Ο Davutoglu υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αποδέχθηκαν το σχέδιο στις διαπραγματεύσεις του Μπούργκενστοκ, αλλά δεν τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισής του όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, δηλαδή τα δημοψηφίσματα. Και χαρακτήρισε την εξέλιξη εκείνης της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ ως άδικη. Ολοκλήρωσε, δε, την αναφορά του στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τον Mehmet Ali Talat να αναζητήσει ειλικρινά λύση, και στο πλαίσιο αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε τον Ιανουάριο συμβιβαστικές προτάσεις, αλλά εκτίμησε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κίνητρο να πράξει το ίδιο και επιμένει σε ανοιχτές συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, ερωτηθείς για την ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της τουρκικής πολιτείας να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία, υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν αποδέχθηκε την οικουμενικότητα του θεσμού λέγοντας ότι με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης. 

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ «η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται. Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: