να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ημέρες Ομήρου" που οργάνωσε το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση "Αναγνώστες του Ομήρου". "Ναυαρχίδα" των εκδηλώσεων ήταν οι μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που πραγματοποιήθηκαν στο επιβλητικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης στο Μοντεβιδέο. Ακούστηκαν αποσπάσματα σε 16 γλώσσες από διπλωμάτες μέχρι και μαθητές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ουρουγουάης. Ανάμεσα στους αναγνώστες εκτός από πρώην προέδρους της χώρας, πολιτικούς, εκπροσώπους των τεχνών και των γραμμάτων, συμμετείχε και ο εθνικός συγγραφέας της Ουρουγουάης Εντουάρδο Γκαλεάνο, παγκοσμίως γνωστός για το βιβλίο του: "Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής".
Όπως δήλωσε στο....
ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γκαλεάνο, οι αναγνώσεις μετατράπηκαν σε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς τη σύγχρονη Ελλάδα: "Ηρθα να απαγγείλω για να τιμήσω τον Όμηρο. Αλλά κυρίως ήρθα γιατί ένιωσα την ανάγκη να τιμήσω τον ελληνικό λαό. Πιστεύω ότι ο Αργος του Οδυσσέα είναι ο… παππούς του σημερινού Κανέλου, του σκύλου που παρακολουθούμε να συμμετέχει στις πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα".Η διευθύντρια του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος", στο Μοντεβιδέο, Μαργαρίτα Λαρριέρα, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: "Οι Ουρουγουανοί γνωρίζουν όσο κανένας πόσο μια οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει ένα λαό όμως τέτοιες κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Μπορεί η Ελλάδα να περνά σήμερα μια Οδύσσεια όμως η πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο που μοιράζεται απλόχερα στους πολίτες του κόσμου. Σας ευχαριστούμε".
Ο Έλληνας ηθοποιός, αντιπρόεδρος των "Αναγνωστών του Ομήρου", Γιάννης Σιμωνίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: "Ακόμη και 48 ώρες να διαρκούσε η μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας, η αίθουσα θα ήταν και πάλι γεμάτη. H Ουρουγουάη είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό. Τα έπη του Ομήρου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία, ενώ χάρη στο πολύτιμο έργο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, εκατοντάδες Ουρουγουανοί ελληνολάτρες ομιλούν ελληνικά. Στην Ουρουγουάη βρήκα το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της ιδέας "Ημέρες Ομήρου" και ο ενθουσιασμός του κόσμου δικαίωσε το ένστικτό μου".
Παράλληλα με τις δύο μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, το πρόγραμμα "Ημέρες Ομήρου" συμπεριέλαβε ομιλίες από εξέχοντες ελληνιστές της Λατινικής Αμερικής, τις θεατρικές παραστάσεις "Ιλιάδα", "Ορέστεια" και "Ηλέκτρα", μαθητικούς διαγωνισμούς γνώσεων και ζωγραφικής, καθώς και μουσικές συναυλίες, αφιερωμένα στην διαχρονικότητα του ομηρικού έργου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Δημήτρης Παρούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου