"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

31/5/10

“Free Gaza”: Ανθρωπιστική Οργάνωση ή κίνημα νομιμοποίησης της Χαμάς.

Η οργάνωση Free Gaza και οι αποστολές σκαφών που έχει στείλει στη Γάζα, έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται ως ανθρωπιστική προσπάθεια που στόχο έχει να προσφέρει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Λωρίδας και να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της. Μάλιστα, η οργάνωση προετοιμάζει και μια νέα αποστολή με έναν «στόλο» από πλοία στην περιοχή στα μέσα Απριλίου ως μέρος μιας διεθνούς εκστρατείας μαζί με οργανώσεις της Τουρκίας και της Ιρλανδίας. Προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τη νέα αποστολή της, η οργάνωση έχει διοργανώσει συναυλία στην Αθήνα και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ έχει δημοσιεύσει εκκλήσεις σε εφημερίδες για καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Όμως μια σε βάθος έρευνα του «ΑΙΤ» αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες της Free Gaza έχουν μόνο... συμβολικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα έχει σαφή πολιτική ατζέντα που προσφέρει πολιτική υποστήριξη και βήμα προβολής στη Χαμάς και το Ιράν. (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=139584; http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=139486; http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=141828; http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=10443030;
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=44029)

Η διακήρυξη αρχών, ελληνική συμμετοχή και πολιτική δράση
Η “Free Gaza” άρχισε να δραστηριοποιείται το 2008 με σκοπό όπως ισχυρίζεται η ίδια να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος επιβλήθηκε μετά την κατάληψη της Λωρίδας από την ακραία παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς και επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα της Free Gaza αναφέρει ότι πρόκειται για μια πολυεθνική οργάνωση που θέλει να στρέψει την διεθνή προσοχή στον αποκλεισμό της Γάζας με «κοινωνική βοήθεια» και «μη βίαια μέσα». Οι πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης δεν είναι σαφείς, όμως αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλανθρωπική και έχει την βάση της στη Λευκωσία. Επίσης, έχει διοριστεί ένα διεθνές «Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο» και διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο διεθνών υποστηρικτών.

Από την ίδρυση της η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει 8 αποστολές στη Γάζα, 5 εκ των οποίων κατόρθωσαν να προσεγγίσουν την Λωρίδα. Οι άλλες τρεις εμποδίστηκαν από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, τα πλοία προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Γάζα κατά την διάρκεια του πολέμου εκεί τον Ιανουάριο του 2009, και στην άλλη περίπτωση μετά τον πόλεμο συνελήφθησαν και απελάθηκαν οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος.

Η ελληνική συμβολή στην οργάνωση είναι σημαντικότατη καθώς Έλληνες ακτιβιστές έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην διοργάνωση αρκετών αποστολών. Σε κάποιες αποστολές τα πλοία έφεραν ελληνική σημαία, ενώ μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου συμμετείχαν σε μερικές απ’ αυτές. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ο καπετάνιος ήταν Έλληνας. Ένα πρόσωπο κλειδί σε αυτές τις αποστολές από ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής ΤΕΙ, και μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ. Ο Πισσίας είναι γνωστός για τις φιλο-παλαιστινιακές του απόψεις. Είναι επίσης μέλος του διεθνούς προσωρινού διοικητικού συμβουλίου της Free Gaza. (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=356423; http://www.freegaza.org/ )

Η διακήρυξη αρχών της διεθνούς οργάνωσης αναφέρει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εθνικοτήτων, καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967, ενώ αναφέρει ότι οι «νόμιμοι κάτοικοι» των εδαφών που κατελήφθησαν θα πρέπει να ελέγχουν την είσοδο και έξοδο απ’ αυτά τα εδάφη και να έχουν πρόσβαση στον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο χωρίς ισραηλινές παρεμβολές. Η οργάνωση τάσσεται υπέρ της επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με την καταστροφή του, όμως ταυτόχρονα αναφέρει ότι υποστηρίζει «την τήρηση της αρχής της μη βίας και της μη βίαιης αντίστασης.» ( http://www.freegaza.org/en/about-us/mission )

Η οργάνωση έχει διάφορα παραρτήματα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η διακήρυξη αρχών της ελληνικής ιστοσελίδας της Free Gaza «Ένα Καράβι για την Γάζα» διαφέρει από αυτήν της διεθνούς ιστοσελίδας, καθώς δεν κάνει λόγο για «μη βίαια μέσα.» Αντίθετα, αναφέρει ότι υποστηρίζει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση με κάθε μέσο για να απελευθερώσει την πατρίδα του από την κατοχή», δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν οι Έλληνες διοργανωτές της “Free Gaza” υποστηρίζουν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε καφετέριες, λεωφορεία, κτλ, και τις ρίψεις ρουκετών εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών από ακραίες οργανώσεις σαν την Χαμάς. Αυτά τα εύλογα ερωτήματα ενισχύονται και από την συμπεριφορά και την δράση των Ελλήνων μελών των αποστολών της «Free Gaza». (http://www.shiptogaza.gr/Ποιοι-Είμαστε )

Οι δύο αποστολές της οργάνωσης που έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009 (κατά την διάρκεια του πολέμου). Για την πρώτη αποστολή χρησιμοποιήθηκαν δύο ψαροκάικα, το «Δημήτρης Κ.» (Free Gaza) και το «Άγιος Νικόλαος» (Liberty). Σε αυτήν, συμμετείχε μεταξύ άλλων, o Πέτρος Γιώτης, εκδότης του περιοδικού «Κόντρα» που προβάλλεται πολύ σε ελληνικές ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και γνωστός μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη του μέλους της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα. Μαζί και στην πρώτη αποστολή και ο Κώστας Καλαρέμας, γνωστό άτομο του αναρχικού χώρου, ο οποίος στο παρελθόν έχει συλληφθεί και καταδικαστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη για ληστεία τράπεζας. (http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.06.2003,id=2149080:
http://archive.enet.gr/online/online_text?dt=29/01/2006&c=110&id=24260544)

Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες των μελών της πρώτης αποστολής στη Γάζα, σε λεπτομερέστατη αφήγησή του που δημοσιεύθηκε στο Indy.gr, ο Πέτρος Γιώτης αναφέρει ότι τα μέλη της “Free Gaza” βρίσκονταν υπό την ένοπλη προστασία της αστυνομίας της Χαμάς, καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους εκεί, ότι συνάντησαν υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, και ότι δεξιώθηκαν από τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον Πρωθυπουργό της Χαμάς στη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν και ευθύνονται για σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον εκατοντάδων αθώων Ισραηλινών πολιτών για να μην μιλήσουμε για την ρίψη χιλιάδων ρουκετών από την Γάζα προς το Ισραήλ.
(http://indy.gr/newswire/antapokrisi-apo-gaza-toy-petroy-giti/?searchterm=None; http://indy.gr/analysis/spazontas-ton-apokleismo-tis-gazas-1; http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Victims+of+Palestinian+Violence+and+Terrorism+sinc.htm )

Οι «ανθρωπιστικές δραστηριότητες» κάποιων Ελλήνων μελών της Free Gaza δεν σταματούν εδώ. Στην πρώτη αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. Δεν είναι σαφές εάν ο Τ. Κουράκης συμμετείχε στη συνάντηση με το μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, όμως σίγουρα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε. Από την ιστοσελίδα του κ. Κουράκη μαθαίνουμε επίσης ότι τα μέλη της αποστολής έλαβαν τιμητικά παλαιστινιακά διαβατήρια σε τελετή που πραγματοποιήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο Τάσος Κουράκης, μετά το ταξίδι του στη Γάζα, μετέβη στην Δαμασκό τον Μάρτιο του 2009 με ελληνική αντιπροσωπεία η οποία είχε συνάντηση με τον Χάλεντ Μεσαάλ, τον αρχηγό της Χαμάς στη Συρία. Ο Χαλέντ Μεσαάλ θεωρείται ότι ανήκει στην πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα της οργάνωσης η οποία παίρνει εντολές κατευθείαν από την Τεχεράνη. (http://www.kourakis.gr/drasi/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82; http://mpostani.blogspot.com/2009/03/blog-post_4774.html )

Σε ότι αφορά άλλα μέλη της κοινοβουλίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα αναφέρεται αρχικά ως επιβάτης στην όγδοη αποστολή της “Free Gaza» κατά την διάρκεια του πολέμου με τον πλοίο «Αρίων» (Spirit of Humanity) τον Ιανουάριο του 2009. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο εάν τελικά ταξίδεψε με το πλοίο. Πάντως, υποστηρίζει θερμά τις δραστηριότητες της οργάνωσης και στην ιστοσελίδα της προβάλλονται φωτογραφίες της δίπλα στο σκάφος. Είναι επίσης απόλυτα σαφές ότι η κ. Σακοράφα συμμετείχε στην ίδια ελληνική αποστολή με τον Τάσο Κουράκη που επισκέφθηκε την Δαμασκό τον Μάρτιο του 2009 και συναντήθηκε με διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις, αν και δεν είναι σίγουρο ότι ήταν παρούσα στην συνάντηση με την ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσαάλ. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Σοφία Σακοράφα συμμετείχε σε συνέδριο για το παλαιστινιακό στην Τεχεράνη στις αρχές Μαρτίου του 2009, και σε εκδήλωση της Ιρανικής Πρεσβείας με θέμα την Γάζα τον Ιανουάριο του 2010. Στην ίδια εκδήλωση τον Ιανουάριο συμμετείχε και ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας ενός των συντονιστών της Free Gaza στην Ελλάδα. Δηλαδή αυτοί οι δύο άνθρωποι που τόσο κόπτονται δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμμετείχαν χωρίς αιδώ σε εκδηλώσεις του ιρανικού καθεστώτος μετά τα βίαια επεισόδια, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις προφυλακίσεις και τον βασανισμό αντιφρονούντων εκεί. Η απορία αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη για την Σοφία Σακοράφα που τυχαίνει να είναι γυναίκα. (http://www.freegaza.org/en/home/56-news/672-mercy-ship-departs-for-gaza-we-are-coming-in-on-tuesday; http://www.sakorafa.gr/pages/?id=100; http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/01/gaza-symbol-of-resistance-organized-by.html; http://mpostani.blogspot.com/2009/03/blog-post_4774.html; http://www.sakorafa.gr/pages/?id=101; http://www.sakorafa.gr/pages/?id=102)

Ο αποκλεισμός της Γάζας, η ανθρωπιστική κατάσταση και δράση της Free Gaza: Ανθρωπιστική Βοήθεια ή συμβολική επικοινωνιακή κίνηση;
Ενώ είναι σαφές ότι μερικά μέλη της Free Gaza, και οπωσδήποτε κάποιοι Έλληνες εκπρόσωποι και υποστηρικτές της, είχαν επαφές με στελέχη ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων και του Ιράν, αξίζει επίσης να εξεταστεί εάν πράγματι η οργάνωση προσφέρει κάποια σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί ένα σύντομο ιστορικό για την παρούσα κατάσταση στη Λωρίδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, το Ισραήλ απέσυρε όλες τις δυνάμεις του και τους οικισμούς του από την Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πόλεων μέσα στο Ισραήλ από την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που είχαν ξεκινήσει το 2001, εντάθηκαν. Τον Νοέμβριο του 2005 με την μεσολάβηση της τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις υπεγράφη συμφωνία για την διέλευση ανθρώπων από την Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο υπό την επίβλεψη της Παλαιστινιακής Αρχής και επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προϊόντα περνούσαν από το σημείο ελέγχου του Κέρεν Σαλόμ υπό ισραηλινή εποπτεία.

Το 2006 η Χαμάς κέρδισε με συντριπτική νίκη τις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, και συγκεκριμένα τις εκλογές για το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το άλλο παλαιστινιακό κόμμα της Φατάχ, του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, όμως η Χαμάς ουσιαστικά έλεγχε την Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς είναι μία οργάνωση που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ και τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ισραηλινή Κυβέρνηση με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ως αποτέλεσμα το 2006 – 2007, το Διεθνές Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και ο ΟΗΕ) μαζί με το Ισραήλ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην παλαιστινιακή κυβέρνηση με την απαίτηση η Χαμάς να αποδεχθεί τρεις όρους: να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ, και να αποδεχθεί τις προηγούμενες συμφωνίες που υπέγραψε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η Χαμάς δεν ανταποκρίθηκε σε αυτούς τους όρους.

Το 2007 η Χαμάς κατάλαβε δια της βίας την Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από ένοπλη διένεξη με την Φατάχ. Κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών η Χαμάς έδιωξε τους αξιωματούχους της Φατάχ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθεωρούσαν τα σύνορα με την Αίγυπτο. Είχε προηγηθεί και η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, από την Χαμάς, μέσα σε ισραηλινό έδαφος τον Ιούνιο του 2006.

Με δεδομένο ότι είχε να κάνει με μια εχθρική οργάνωση και τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών από την Γάζα, ως μέσον πίεσης, η Κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει έναν αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Γάζας δια εδάφους και θαλάσσης.

Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό και την ασφάλεια του Ισραήλ, ο θαλάσσιος χώρος της Γάζας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση διότι χρησιμοποιείται συχνά για την μεταφορά παράνομων όπλων.

Ακολούθησε μια περίοδος με αυξανόμενες και μειωμένες εντάσεις με τις εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χαμάς και άλλες οργανώσεις και ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, καθώς και διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, με κύρια αυτή που διήρκησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Η Χαμάς θεωρούσε ότι αυτή η εκεχειρία θα οδηγούσε σε άρση του αποκλεισμού, κάτι που δεν έγινε, ενώ η Ισραηλινή Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρά την εκεχειρία συνέχιζε να εκτοξεύεται μεγάλος αριθμός ρουκετών από τη Γάζα εναντίον ισραηλινών πολιτών. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, κατά την διάρκεια της παύσης του πυρός έπεσαν 543 ρουκέτες στο Ισραήλ. Η εκεχειρία κατάρρευσε τον Δεκέμβριο του 2008 με το Ισραήλ να δηλώνει ότι η Χαμάς αποφάσισε την παύση μονομερώς και την Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ. Το βέβαιο όμως είναι ότι το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση 20 ημερών στη Γάζα αφού δέχθηκε τουλάχιστον 12.000 χιλιάδες ρουκέτες στο έδαφός του από μία περιοχή από την οποία είχε αποχωρήσει το 2005 και όταν ήταν σαφές ότι η Χαμάς είχε εντείνει τις επιθέσεις της οι οποίες έγιναν καθημερινό φαινόμενο. http://en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%80%932010_blockade_of_the_Gaza_Strip
http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Hamas+war+against+Israel/Operation_Gaza_Context_of_Operation_5_Aug_2009.htm)

Σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον αποκλεισμό, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την επιβολή του αποκλεισμού μεταφέρθηκαν στη Γάζα πάνω από 800.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της (COGAT) (το Ισραηλινό κέντρο συντονισμού κυβερνητικών δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά εδάφη). (http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2008/Humanitarian+assistance+transferred+to+Gaza+4-Mar-2008.htm;
http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2008/Humanitarian_assistance%20_to_Gaza_since_June_19_calm_understanding_18_Nov_2008)

Η COGAT αναφέρει επίσης ότι κατά την διάρκεια του πολέμου μεταφέρθηκαν στην Λωρίδα πάνω από 37.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός) σε 1503 φορτηγά. Επίσης μεταφέρθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης στη Λωρίδα και παρέχει αναλυτικό κατάλογο της βοήθειας που διήρθε σε καθημερινή βάση. (http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2009/Humanitarian_aid_to_Gaza_following_6_month_calm.htm?DisplayMode=print)

Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προέβαιναν σε τρίωρη μονομερή παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό

Τέλος η COGAT αναφέρει ότι μετά το πέρας του πολέμου έχουν μεταφερθεί στη Γάζα πάνω από 800.000 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και πάνω από 120 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων. Σε σχέση με τα καύσιμα, η COGAT δηλώνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτά για οικιακή χρήση (μαγείρεμα, κλπ.). Επίσης δηλώνει ότι προβλήματα στα καύσιμα έχουν προκληθεί και από επιθέσεις της Χαμάς στα διυλιστήρια Ναχάλ Όζ στα σύνορα με την Γάζα. (http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2010/Increased_humanitarian_aid_Gaza_after_IDF_operation_Jan_2009 )

Όμως μετά τον πόλεμο οι Ισραηλινές Αρχές δεν επιτρέπουν την διέλευση δομικών υλικών (μέταλλα, τσιμέντο) στη Γάζα που είναι αναγκαία για την ανοικοδόμηση, με την αιτιολογία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ρουκετών που εκτοξεύονται κατά Ισραηλινών. Είναι γεγονός ότι απλά μέταλλα, όπως μεταλλικοί σωλήνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των «Κασάμ», δηλαδή των ρουκετών που εκτοξεύει η Χαμάς, όμως δεν είναι σαφές εάν αυτό ισχύει και για το τσιμέντο. Ενδεχομένως το Ισραήλ να θέλει με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει την πίεση που ασκεί στο καθεστώς της Χαμάς. (http://www.ochaopt.org/gazacrisis/admin/output/files/ocha_opt_gaza_humanitarian_situation_report_2009_03_30_english.pdf; http://blogs.howstuffworks.com/2008/02/28/how-kassam-rockets-work/ )


Μετά την επιβολή του αποκλεισμού και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ δέχθηκε έντονη κριτική από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, Οxfam, και την Διεθνή Αμνηστία που έκαναν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Στην διάρκεια του πολέμου αυτές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι οι κάτοικοι της Γάζας υπέφεραν από τρομερές ελλείψεις, δεν είχαν αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια ή δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν λέγοντας ότι τα μέτρα του Ισραήλ δεν ήταν επαρκή.
(http://en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%80%932010_blockade_of_the_Gaza_Strip)

Η τελευταία αναφορά του Γραφείου για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιου το 2009 δεν κάνει λόγο για έλλειψη τροφίμων στη Γάζα. Αντίθετα, δηλώνει ότι είναι επαρκή. Όμως κάνει λόγο για έλλειψη καυσίμων, για έλλειψη πετρελαίου για οικιακή χρήση, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στην πρόσβαση στο νερό και την παροχή του σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, για οικονομική κρίση καθώς και στην τρομερή ζημιά που προκλήθηκε στις υποδομές από τον πόλεμο οι οποίες δεν μπορούν να επισκευαστούν επειδή το Ισραήλ δεν επιτρέπει την διέλευση δομικών υλικών στην Λωρίδα. Αναφέρει δε ότι υπάρχουν στην Γάζα 600 χιλιάδες τόνοι χαλασμάτων. Επίσης, ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ καθυστερεί ή δεν επιτρέπει την διέλευση κάποιων τροφίμων, ειδών καθαριότητας, παιχνίδια, κλπ. Παρόμοια αναφορά κάνει και η Human Rights Watch, η οποία σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2009, δηλώνει ότι στον πόλεμο καταστράφηκαν πάνω από 3.500 κατοικίες, 200 εργοστάσια, αποθήκες, σχολεία, υποδομές και αγροτικές εκτάσεις ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση ή υποφέρουν από παύσεις στην παροχή της. Πάνω από 160 οικογένειες ζουν ακόμα σε σκηνές. (http://www.ochaopt.org/gazacrisis/admin/output/files/ocha_opt_gaza_humanitarian_situation_report_2009_03_30_english.pdf; http://www.hrw.org/en/news/2009/12/26/israelgaza-one-year-after-hostilities-abuses-unpunished)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της Γάζας μπορεί ναι μεν να μην πεινάνε, όμως αντιμετωπίζουν την κακουχία της καταστροφής στις υποδομές τους και την οικονομία τους για να μην μιλήσουμε για την ανθρώπινη καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος. Ταυτόχρονα, είναι επίσης αλήθεια ότι κάποια από τα δομικά υλικά που χρειάζονται για να οικοδομηθεί η Λωρίδα όντως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών Κασάμ που εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ.

Σε ότι αφορά την συνεισφορά της “Free Gaza” σε ανθρωπιστική βοήθεια, η ελληνική και αγγλόφωνη ιστοσελίδα της οργάνωσης δεν δίνουν λεπτομερή αναφορά για την βοήθεια που έχει παραδώσει στη Γάζα σε όλες τις αποστολές. Σε κάποιες μόνο περιπτώσεις αναφέρουν το μέγεθος της βοήθειας οι οποίες σε όλες τις αποστολές σύμφωνα με αυτά που καταγράφονται στις ιστοσελίδες, φτάνουν περίπου τους 10 τόνους. Αυτό ακούγεται λογικό δεδομένο ότι τα σκάφη που πραγματοποίησαν τις αποστολές ήταν μικρά και δεν ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα σε μέγεθος. Στην πρώτη αποστολή μάλιστα συμμετείχαν μόνο δύο ψαροκάικα. Ακόμα και κατά την διάρκεια του πολέμου στη Γάζα έφταναν 1.000 – 2.000 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των επίσημων ισραηλινών διοδίων σε καθημερινή βάση. Μετά τον πόλεμο μέσα σε μία μόνο εβδομάδα πέρασαν στη Γάζα σχεδόν 14.000 τόνοι βοήθειας. Δηλαδή, σε ενάμιση χρόνο δράσης και 8 αποστολές η συνεισφορά της Free Gaza σε ανθρωπιστική βοήθεια σε σύγκριση με αυτήν που έχει περάσει μέσω του Ισραήλ, ακόμα και κατά την περίοδο του πολέμου και με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργούν οι ισραηλινές αρχές, είναι ελάχιστη. Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές αποστολές της οργάνωσης συμμετείχαν γιατροί και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που ενδεχομένως να προσέφεραν την βοήθειά τους στη Γάζα. Επίσης σε κάποιες αποστολές η οργάνωση μετέφερε από την Γάζα προς την Κύπρο ασθενείς που χρειάζονταν βοήθεια. Βέβαια όλα αυτά θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών, κάτι που παραλείπει να αναφέρει η οργάνωση. Επιπρόσθετα, δεν αναφέρει ότι σε μία αποστολή της που εμποδίστηκε από το Ισραήλ, η ανθρωπιστική βοήθεια που έφερε το πλοίο παραδόθηκε στη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές μέσω των επίσημων διοδίων. (http://www.freegaza.org/en/boat-trips; http://www.shiptogaza.gr/Δράσεις/Προηγούμενες-αποστολές; http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2009/Humanitarian_aid_to_Gaza_following_6_month_calm.htm?DisplayMode=print; http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2010/Increased_humanitarian_aid_Gaza_after_IDF_operation_Jan_2009; )

Συμπεράσματα
Είναι σαφές ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Free Gaza είναι μόνο συμβολική.

Η ελληνική ιστοσελίδα της οργάνωσης υποστηρίζει την «αντίσταση» των Παλαιστινίων «με όλα τα μέσα» σε αντίθεση με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα.

Στις αποστολές της Free Gaza συμμετείχαν μάρτυρες υπεράσπισης ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Επίσης συμμετείχαν και γνωστοί αναρχικοί που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί για πράξεις ποινικού δικαίου.

Κάποια μέλη των ελληνικών αποστολών έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να συναντηθούν με τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη οργανώσεων όπως την Χαμάς που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποια μέλη των Ελληνικών αποστολών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις είτε στην Τεχεράνη είτε στην Αθήνα του θεοκρατικού και αυταρχικού καθεστώτος του Ιράν για το παλαιστινιακό, η ηγεσία της οποίας πρεσβεύει την καταστροφή του Ισραήλ.

Είναι σαφές ότι η Free Gaza και σίγουρα το ελληνικό παράρτημα δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Είναι επίσης βέβαιο ότι ηθελημένα τα μέλη της οργάνωσης, και δε ιδιαίτερα οι Έλληνες, προσέφεραν νομιμοποίηση στην κυβέρνηση της Χαμάς στις συναντήσεις τους με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης.. Δηλαδή, έδωσαν πολιτική στήριξη στη Χαμάς για μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό έχει προκληθεί από την ίδια εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της. Επίσης σε δύο περιπτώσεις, τα σκάφη της Free Gaza προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Γάζα κατά την διάρκεια ενός πολέμου που προκλήθηκε από την ίδια την Χαμάς με τις ρίψεις ρουκετών. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στο εύλογο ερώτημα εάν στόχος της οργάνωσης είναι στην πραγματικότητα «Free Gaza» ή “Free Hamas”;

http://athensjerusalemnow.blogspot.com/2010/03/free-gaza.html

Από ιστολογιο ΖΑΝ ΚΟΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: