"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

23/6/10

Εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών ροδακίνων επέβαλε η Αργεντινή, ακυρώνοντας παραγγελία περίπου 3.000 τόνων και αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων.

 Η απρόβλεπτη ενέργεια των αργεντινών αρχών προκάλεσε την άμεση διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπέβαλε διάβημα μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στον αργεντινό πρεσβευτή στη ....χώρα μας Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο.
Ο κ. Κουβέλης διαμήνυσε στον κ. Μαστροπιέτρο ότι “σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, που τίθεται θέμα επιβίωσης των παραγωγών, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χειρονομίες στήριξης από μια φίλη χώρα όπως η Αργεντινή. Χειρονομία που εξάλλου στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες”. Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης παρενέβη, για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του έλληνα πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες Μιχαήλ Χρηστίδη με τον αρμόδιο γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου της Αργεντινής, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του ζητήματος.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση, αν και δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες, μετά την παρέμβαση των αργεντινών παραγωγών στο υπουργείο Εμπορίου της χώρας τους, απαιτώντας να μην εισαχθούν κομπόστες ροδακίνου από την Ελλάδα, αφού το ίδιο προϊόν παράγεται στη χώρα τους και είναι μάλιστα ανταγωνιστικό.
Οι παρεμβάσεις των παραγωγών προκάλεσαν δηλώσεις του γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου της Αργεντινής για παύση των εισαγωγών, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση και της παραγγελίας του συγκεκριμένου φορτίου της κονσερβοποιίας της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος των κονσερβοποιείων Κώστας Αποστόλου δηλώνει πως η συμπεριφορά των αργεντινών παραγωγών να παρέμβουν στο υπουργείο και να διαμαρτυρηθούν για την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στη χώρα τους είναι πέρα από κάθε συνθήκη και κάθε πρακτική στο διεθνές εμπόριο.

Εκ του πονηρού
Δύσπιστοι ως προς το θέμα δηλώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς, όπως τόνισε στη “Μ” ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαλκίδης, “αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα την ημέρα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ροδακινοπαραγωγών και των βιομηχάνων για τον προσδιορισμό της τιμής του προϊόντος μας”.
Χθες ο πρόεδρος των κονσερβοποιείων Κ. Αποστόλου επρόκειτο να απαντήσει στους ροδακινοπαραγωγούς για τη φετινή τιμή του ροδάκινου, όμως εξαιτίας αυτής της εξέλιξης η συνάντηση στο υπουργείο αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 11 το πρωί. “Θεωρούμε εκ του πονηρού τη χρονική στιγμή που προέκυψε το θέμα, το οποίο εκμεταλλεύονται οι βιομήχανοι για να παζαρέψουν την τιμή του ροδάκινου. Εξάλλου μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα ροδάκινων, αν υπολογίσουμε ότι μόνο οι δύο νομοί Ημαθίας και Πέλλας παράγουν 400.000 τόνους ετησίως”.
Στη γενική συνέλευση των ροδακινοπαραγωγών που έγινε την Κυριακή στη Σκύδρα Πέλλας, όπου συμμετείχαν περίπου χίλιοι εκπρόσωποι από την Ημαθία, την Πέλλα, την Κοζάνη και τη Λάρισα, αποφασίστηκε να μην παραδώσουν φέτος ούτε ένα ροδάκινο αν η τιμή πώλησης δεν είναι ικανοποιητική. Οι παραγωγοί ζητούν 35 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, ενώ πέρυσι πούλησαν το προϊόν τους από 13-13,5 λεπτά του ευρώ συν την πρόσθετη στήριξη 4 λεπτών από το κρατικό ταμείο.
Το επόμενο ραντεβού των ροδακινοπαραγωγών έχει κλειστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Μακροχώρι Βέροιας, όπου θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ

Αν κάποιοι εξ υμών θεωρούν τις εκλογές ως μέσον ανατροπής των κατακτητών, εγκληματούν κατά του εαυτού τους. Δεν θα συμμετάσχουμε σε εκλογές τους όρους των οποίων καθορίζει ο εχθρός. Η μαζική αποχή και η απονομιμοποίηση των εκλογών τους είναι βασικός όρος ανατροπής των κατακτητών. Δεν πρέπει να παίξουμε θέατρο σε ένα έργο με δικό τους σενάριο. Εξηγούμαι περαιτέρω. Πώς είναι δυνατόν να λάβουμε μέρος στις εκλογές των κατακτητών χωρίς να έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από όλους τους ελληνοποιημένους εισβολείς; Χωρίς εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: