Αρνητική για ακόμα μία φορά ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) αναφορικά με τη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο, από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.
Πριν δύο μήνες, το ΕΔΔΑ είχε αναγνωρίσει ως “αποτελεσματικό ένδικο μέσο” την “επιτροπή αποζημιώσεων” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με τη νέα του απόφαση, το... δικαστήριο απάντησε αρνητικά σε προσφυγές δύο Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζει στα παιδιά Ελληνοκυπρίων προσφύγων το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στις κατεχόμενες περιοχές.
Το ΕΔΔΑ με την απόφαση του έκρινε ότι η έννοια της κατοικίας από μόνη της δεν μπορεί να τύχει προστασίας σε παιδιά, που ήταν 10 και 11 ετών το 1974. Αναφέρει σκεπτικό, ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θεωρείται πλέον ότι ήταν η κατοικία τους εκεί και γι’ αυτό δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Η Κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση αποτελεί “δυσμενή εξέλιξη” και την χαρακτήρισε “άδικη”. “Δυσμενή εξέλιξη” χαρακτηρίζει την απόφαση και το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ το περιεχόμενο των τελευταίων αποφάσεων υπογραμμίζει τη διαχρονική θέση του προέδρου Χριστόφια και του κόμματος ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα.
Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η νέα απόφαση του ΕΔΔΑ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί άκρως ανησυχητική την απόφαση του ΕΔΔΑ η οποία, όπως αναφέρει, πρόκειται για οδυνηρή μεν απόφαση, η οποία όμως δεν δημιουργεί έκπληξη αφού αποτελεί λογική απόρροια προσφάτων αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου.
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είπε ότι “τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι τραγικά καθώς υπάρχει το περιθώριο έφεσης κατά της απόφασης, με τη διαδικασία της παραπομπής”.
Πάντως, το ΕΔΔA απέρριψε ένσταση της Τουρκίας να μην εκδικαστούν 35 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκkρεμμούν ενώπιόν του.
Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι εξέταση αυτών των υποθέσεων θα συνεχιστεί στο ΕΔΔΑ, προσθέτοντας ότι θα είναι οι τελευταίες που εκδικάζονται από το Δικαστήριο αυτό. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρχει μόνον ένας δρόμος, αυτός της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα, στην οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να προσφύγει διεκδικώντας απώλεια χρήσης. Μετά θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΔΑ διεκδικώντας είτε αποκατάσταση της περιουσίας του, είτε αποζημιώσεις είτε ανταλλαγή.
Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ μπορεί να γίνει μέχρι το 2011.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ίδε και"Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέσωσε την τουρκική οικονομία"
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2706
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου