"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

17/10/10

Κύπρος:Το μητρώο μας είναι λευκό---Είστε σίγουροι; για ψαχτήτε λίγο ακόμη !!!Την Ιστορία του Χριστόφια λέμε !! Άλλα γράφει;

Το μητρώο μας είναι λευκό
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε την Κυριακή ότι «όσοι κατηγορούν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για δήθεν «προδοσίες» θα πρέπει να προβληματιστούν και «να μην ψάχνουν για προδοσίες στο βιογραφικό του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ» διότι «το.... μητρώο μας είναι λευκό και η ιστορία μας καθαρή» για αυτό και τους προτρέπουμε να ψάξουν «στο αμαρτωλό παρελθόν και στο παρόν όσων λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο».

«Εκείνων που λένε τη προδοσία ηρωισμό και την πατριδοκαπηλία πατριωτισμό», είπε ο κ. Κυπριανού σε ομιλία του σε εκδήλωση τιμής μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ Λαπήθου που αντιστάθηκαν και έπεσαν κατά το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι σήμερα διπλά ασήκωτες οι ευθύνες όσων επιλέγουν να βρικολακιάζουν συνθήματα και λάβαρα που λάβωσαν το κορμί της πατρίδας μας, αλλά και εκείνων που χύνουν το δηλητήριο του σοβινιστικού μίσους μέσα στα μυαλά της νεολαίας και που φορούν τις παρωπίδες του αντικομουνισμού και χτυπούν αδιακρίτως, που συμβιβάζονται με την κατοχή και προτιμούν να μείνει ο τόπος μας μοιρασμένος, ολοκληρώνοντας τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας, παρά να συμβιώσουν με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».


Το ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας και το Λαϊκό Κίνημα «υπήρξαν ανέκαθεν πολέμιοι αυτών των καταστάσεων και επανειλημμένα προειδοποιήσαμε για τον επερχόμενο κίνδυνο πραξικοπήματος, με την αποκάλυψη συγκεκριμένων συνωμοτικών κινήσεων και με την παροχή πληροφοριών στο Μακάριο και την κυβέρνηση.


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η πιο επίσημη προειδοποίηση έγινε δια στόματος του σ. Εζεκία Παπαϊωάννου από το βήμα του 13ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ τον Απρίλη του 1974».


Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, «βέβαια δεν περιορίστηκε στις προειδοποιήσεις και πέραν από τη λαϊκή κινητοποίηση προχωρήσαμε στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για πάταξη της τρομοκρατίας και αποτροπή του επερχόμενου πραξικοπήματος».


Πρόσθεσε ότι «στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων υπήρξε η εισήγηση μας για δημιουργία Λαϊκής Πολιτοφυλακής οργανωμένης από το κράτος, που θα αφαιρούσε τα προσχήματα περί παρανομίας, τα οποία επικαλούνταν τότε οι διάφοροι για να αναπτύξουν τη θεωρία της βίας και αντιβίας».


Το ΑΚΕΛ μαζί με την εισήγηση του πρόσφερε δύναμη χιλίων ανδρών, μελών του Κόμματος, της ΕΔΟΝ και των άλλων οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος για να στελεχώσουν την Λαϊκή Πολιτοφυλακή, είπε ο κ. Κυπριανού.


Ανέφερε ότι «δυστυχώς αυτή η πρόταση μας δεν αξιοποιήθηκε αν και δημιουργήθηκε το Εφεδρικό Σώμα που παρά όλες τις μεγάλες του επιτυχίες στην αντιμετώπιση και την εξάρθρωση της ΕΟΚΑ Β’ δεν κατάφερε τελικά να αποτρέψει την προδοσία».


Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, «με απόλυτη συνέπεια σταθήκαμε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Σχηματίσαμε ισχυρό παλλαϊκό, αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης για απόκρουση των ξένων και των ντόπιων συνομωσιών. Ως η μεγαλύτερη, η πιο οργανωμένη και η πιο συνεπής πολιτική δύναμη, στηρίξαμε τη νομιμότητα και μαζικοποιήσαμε τους λαϊκούς αγώνες, καταφέρνοντας έτσι να αποτρέψουμε τα πραξικοπηματικά σχέδια μερικές φορές».


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «με την εκδήλωση του πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ κάλεσε το λαό σε αντίσταση και εκατοντάδες ΑΚΕΛιστές και ΕΔΟΝίτες έτρεξαν να υπερασπιστούν την Δημοκρατία, τη νομιμότητα και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της δημοκρατικής αντίστασης. Πολέμησαν με ηρωισμό. Πολλοί από αυτούς θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας και της δημοκρατίας».


Πρόσθεσε ότι «όπως όλοι το περίμεναν το φασιστικό πραξικόπημα ακολουθήθηκε σε λίγες μέρες από την τουρκική εισβολή, έγινε δηλαδή το αυτονόητο, που αποδεικνύει και το μέγεθος της προδοσίας της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’».


Ο κ. Κυπριανού είπε πως «το ότι η Τουρκία περίμενε μια ευκαιρία για να εισβάλει στην Κύπρο δεν ήταν μυστικό, ούτε χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη σκέψη για να το προβλέψει κάποιος».


Διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να το αγνοούσαν οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι πραξικοπηματίες;».


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «το πραξικόπημα και η εισβολή αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αποτελούν τις δύο πλευρές του σχεδίου για καταστροφή της Κύπρου. Μια καταστροφή που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ δεν διενεργούσαν το πραξικόπημα που άνοιξε τις πόρτες στην Τουρκία να εισβάλει και να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η δικαίωση θα έρθει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.


Λύση που, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «θα επανενώνει το κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα επανενώνει το λαό, τον χώρο, τους θεσμούς, την οικονομία και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού».


Διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το στόχο, ως ΑΚΕΛ επικεντρώνουμε όλη μας την προσπάθεια και σε αυτό το στόχο επικεντρώνονται και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας από την πρώτη μέρα της εκλογής του».


«Με αυτές τις πρωτοβουλίες που στηρίζονται σε αρχές και αναπτύσσονται με τη δέουσα ευελιξία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε πολλά και ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα που άδικα επικρατούσε σε βάρος μας διεθνώς, μετά τα Δημοψηφίσματα του 2004», είπε.


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας «ανακίνησε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και έσπρωξε τη διαδικασία μπροστά. Πέτυχε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και προτού ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες έγινε αμοιβαία αποδεχτό, έστω και φραστικά, το πλαίσιο της λύσης όπως το περιέγραψα πιο πάνω».


Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες είπε ότι «εδώ και δύο χρόνια, οι συνομιλίες συνεχίζονται πάνω στα διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού» για να προσθέσει ότι «σε αυτές υπάρχει πρόοδος αλλά όχι ικανοποιητική».


Δυστυχώς, είπε ο κ. Κυπριανού, «το χάσμα στις απόψεις των δύο πλευρών σε ουσιώδη ζητήματα, παραμένει μεγάλο και αυτό οφείλεται στις προτάσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών. Προτάσεις που βρίσκονται έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο. Οφείλεται, επίσης, στην απροθυμία της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος».


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «είναι γεγονός ότι η ανάδειξη του κ. Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δυσχεραίνει περαιτέρω τις προσπάθειες επίλυσης, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Πρόσθεσε ότι «αυτό το πράττει με την ανοχή μερίδας της διεθνούς κοινότητας, που στο όνομα των γεωπολιτικών της συμφερόντων θυσιάζει το δίκαιο του αγώνα της Κύπρου και του κυπριακού λαού».


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα πλέγμα δυσκολιών το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» και από την άλλη «δυστυχώς, στους κόλπους της ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη ομογνωμία για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μας και πώς μπορούμε να τον πετύχουμε, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις».


Ως ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, «επιμένουμε ότι οι βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού στις οποίες θα πρέπει να βασίσουμε τις προσπάθειες μας βρίσκονται καταγεγραμμένες στα όσα συμφωνήσαμε με την τουρκοκυπριακή και τη διεθνή κοινότητα και στα όσα διαχρονικά αποφασίσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο».


Σημείωσε ότι «επιβάλλεται να παραμείνουμε συνεπείς στην απόφαση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας διότι εγκατάλειψη αυτού του στρατηγικού στόχου θα σημαίνει αυτόματα ότι παραδίδουμε την υπόθεση της Κύπρου στις ορέξεις των ισχυρών της γης που θα επιδιώξουν να συνθέσουν ένα νέο πλαίσιο διευθέτησης του Κυπριακού».


Για αυτό, συνέχισε, θα πρέπει κάποιοι να σκεφτούν διπλά, πριν ξαναπροτείνουν ανεδαφικές και «ιδεατές» λύσεις που αντί να οδηγούν στο ευκταίο όπως ονειρεύονται θα μας οδηγήσουν στο απευκταίο, δηλαδή στη διχοτόμηση.


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιμονή μας στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο κοινοτήτων αλλά και με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Διαδικασία χωρίς χρονοδιαγράμματα και διαιτησία. Συνέχιση της διεθνοποίησης του Κυπριακού, στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος με τις συνεχείς επαφές του με ηγέτες σημαντικών κρατών που υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα μας, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.


Ανέφερε πως «σημαντική προϋπόθεση για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου, που θα αποκρούει αποφασιστικά, με ρεαλιστικές και λογικές θέσεις τις όποιες σε βάρος μας μεθοδεύσεις».


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η απουσία ενότητας σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας έβλαψε τον τόπο».


Πρόσθεσε ότι «κρίσιμη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό και αν όλοι επιθυμούν πραγματικά τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας, όπως διατείνονται, θα πρέπει να υπερβούν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να θέσουν το συμφέρον του κυπριακού λαού ως πρώτη τους προτεραιότητα.


Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Κυπριανού, «θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την ενότητα. Ενότητα που μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε βασικές αρχές. Αρχές που καθορίζονται από τον αμοιβαίο αλληλοσεβασμό, τη συνεννόηση και τον συντονισμό, την πολιτική βούληση και την ελάχιστη κοινή πολιτική βάση».


Πρόσθεσε ότι «το τρίπτυχο περιείχε θέσεις που είχαν συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Εθνικό Συμβούλιο. Θέσεις στις οποίες υπήρχε συναντίληψη, σε μεγάλο βαθμό, από τα πολιτικά κόμματα. Δυστυχώς όμως, ακόμα και εκεί που συμφωνούσαμε, δεν υπήρξε η αναγκαία στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μόνο με ενότητα και πολιτικό αγώνα θέσεων και προτάσεων και όχι αρνητισμού και αναμέτρησης κομματικών συμφερόντων, θα πετύχουμε να δικαιώσουμε όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για τη σωτηρία της Κύπρου».


«Εκείνοι δεν δείλιασαν, δεν κρύφτηκαν και δεν έθεσαν τον εαυτό τους πάνω από όλα και αυτό οφείλουμε να πράξουμε και εμείς σήμερα», είπε ο κ. Κυπριανού.


«Εκφράζοντας ξανά την ευγνωμοσύνη μας σε εσάς που αντισταθήκατε, σε εσάς που βάλατε την πίστη σας στο λαό μας πάνω από τη φοβέρα του θανάτου και της προδοσίας, υποσχόμαστε ότι δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση. Στον καθένα σας ξεχωριστά και στον αγώνα της Κύπρου μας, ορκιζόμαστε να συνεχίσουμε ώσπου το αίμα που κοκκίνισε τα κυπριακά χώματα να λουλουδίσει και να ευωδιάσει σα Λαπηθιώτικος λεμονανθός», είπε κλείνοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: