"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

17/10/10

Διηπειρωτικός Βαλλιστικός Πύραυλος «Sineva»

Συστατικό μέρος της ρωσικής πυρηνικής τριάδας αποτελεί ο στόλος ατομοκίνητων υποβρυχίων. Σήμερα το βασικό όπλο των υποβρύχιων καταδρομικών είναι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τρίτης γενιάς «Sineva» (βάσει της ταξινόμησης του ΝΑΤΟ - Skiff SSN-23).
Η εκκίνηση του πυραύλου μπορεί να πραγματοποιηθεί με μονή ή καταιγιστική εκτόξευση από βάθος μέχρι και 55 μέτρων με ταχύτητα πλεύσης 6-7 κόμβων προς.... οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με τη γραμμή κίνησης του σκάφους. Το βεληνεκές πτήσης μπορεί να φτάσει τα 8300 χλμ. Ας σημειωθεί ότι κατα τη διάρκεια βολών από την περιοχή του Βόρειου πόλου εναντίον στόχου στο πεδίο δοκιμών στην Καμτσάτκα, η πτήση του πυραύλου υπερέβη τις 11,5 χιλ. χλμ. Μάλιστα η απόκλιση του πυραύλου «Sineva» από τον καθορισμένο στόχο δεν υπερβαίνει τα 500 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζεται με τη χρησιμοποίηση του υπολογιστικού συστήματος «Μαλαχίτ-3», που διορθώνει την τροχιά της πτήσης του πυραύλου βάσει της θέσης των αστεριών και των πλοηγικών δορυφόρων. Ο πύραυλος «Sineva» διαθέτει αυξημένη προστασία από την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών παλμών, καθώς και αποτελεσματικό σύστημα εξουδετέρωσης της Αεράμυνας του εχθρού. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη τροποποίηση ο πύραυλος μπορεί να έχει 4 ή 10 πλευρικά συστήματα χωριστής στόχευσης ισχύος 100 χιλιοτόνων το  καθένα. Είναι δυνατός ο εφοδιασμός του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με εκρηκτική-θραυστική βόμβα με μάζα εκρηκτικής ύλης περίπου 3 τόνων για την υψηλής ακρίβειας πλήξη στόχων σε μη πυρηνική διένεξη ή με μικρής ισχύος πυρηνική κεφαλή μάχης (ισχύος μέχρι και 50 τόνων τροτύλης) κατά την εξαπόλυση μεμονωμένων κτυπημάτων. Ο συσχετισμός της μάζας του μαχητικού υλικού του πυραύλου προς τη συνολική μάζα εκτόξευσής του σε μιά πτήση θεωρείται ως ο καλύτερος στον κόσμο. Για ειρηνικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η πολιτική τροποποίηση του πυραύλου «Sineva» - πύραυλος-φορέας «Shtil-1», που εξασφαλίζει μεταφορά σε τροχιά ωφέλιμου φορτίου μάζας 100 κιλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: