"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

7/12/10

Στήνουν σκηνικό για να αθωώσουν την Τουρκία!


Σ

ΤΕΦΑΝ ΦΟΥΛΕ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΠΛΟΚ

Σε επερωτήσεις ευρωβουλευτών τί σημαίνει αυτό, πού βρίσκονται κατά την άποψή του τα σύνορα της Ευρώπης, ο Τσέχος υποψήφιος δεν θέλησε να απαντήσει.....
Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξαν ευρωβουλευτές που ειρωνεύθηκαν τον υποψήφιο επίτροπο για το κομμουνιστικό του παρελθόν, ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για ασαφείς απαντήσεις.


Εκείνο που χαρακτήρισε όμως την ακρόαση του υποψήφιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση ήταν η σαφέστατη τοποθέτησή του υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, παρά τις αντίθετες απόψεις σημαντικών χωρών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας και της Αυστρίας, αλλά και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία: «Η Τουρκία είναι μια χώρα – κλειδί. Είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας. Η ένταξή της είναι ο καλύτερος μοχλός που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας.»

Κυρώσεις γιοκ




Μια πρώτη επί του θέματος συζήτηση έγινε την περασμένη Τετάρτη σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ.
Η λογική Φούλε κινείται στη βάση της αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει ότι: α. Δεν θα υπάρξει καμιά εισήγηση για επιπρόσθετες κυρώσεις ή κόστος επί της Άγκυρας ως αποτέλεσμα της άρνησής της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. β. Η Τουρκία δεν θα υπέχει ευθύνες επί του Κυπριακού.
Οι ευθύνες βρίσκονται στους ώμους των ηγετών των δύο Κοινοτήτων, όπως και η έκθεση αξιολόγησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρει.
Μέχρι το Συμβούλιο της 16ης - 17ης Δεκεμβρίου θα γίνουν και άλλες συζητήσεις για την τελική μορφή των συμπερασμάτων.
Ο Φούλε
Τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Επίτροπος Φούλε έχουν ως ακολούθως:
1. Η τουρκική ενταξιακή πορεία δεν αντέχει άλλες κυρώσεις.
2. Η τουρκική ενταξιακή πορεία χάνει εσωτερικά τη δυναμική της και θα πρέπει να στηριχθεί.
3. Οι κινήσεις της ΕΕ πρέπει να είναι προσεκτικές, διότι στο Κυπριακό γίνεται προσπάθεια από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να δώσει ώθηση προς τη λύση.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα απαλειφθούν από την παράγραφο για την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο οι υποχρεώσεις της Άγκυρας προς τη Λευκωσία, όπως είναι η άρση του υφιστάμενου εμπάργκο σε βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών.
Το σπάσιμο των αδιεξόδων
Οι παρασκηνιακές ενέργειες του Επιτρόπου Φούλε με επίκεντρο το «απευθείας εμπόριο» και την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων δεν αποδίδουν. Οι προσπάθειες Φούλε κινήθηκαν στην εξής λογική: Να ανταλλαγεί το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια και η εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου» με το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου, καθώς και με το άνοιγμα ενός λιμανιού ή αεροδρομίου της Τουρκίας στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική πλευρά παραμένει στις πάγιες θέσεις της, που περιλαμβάνουν στο πακέτο και τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου.
Ο Επίτροπος Φούλε επιδίωκε να σπάσει τα υφιστάμενα αδιέξοδα που αφορούν τις τουρκικές υποχρεώσεις από τη μια και τον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο» από την άλλη.
Ο κανονισμός για το «απευθείας εμπόριο» παραμένει παγωμένος σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μπορεί μεν η Επιτροπή Νομικών της Ευρωβουλής να αποφάσισε ότι η νομική βάση του Κανονισμού είναι λανθασμένη και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναρμόδιο να ασχοληθεί με το θέμα, όμως το ζήτημα δεν έχει περιληφθεί ακόμη στη Διάσκεψη των Προέδρων για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: