"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

8/9/11

Οικονομολόγοι για πιθανότητα εξόδου από ευρωζώνη-η μείωση των μισθών κατά 20-30%, «δεν είναι εφικτή, γιατί θα οδηγούσε τη χώρα στα όρια του εμφυλίου»

Γνωστοί οικονομολόγοι-στελέχη think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων σε Γερμανία και...

Βρυξέλλες, εξετάζουν το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στα πλαίσια του « Hypo Invest Club» (4.5.2011), ο διευθυντής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Hans-Werner Sinn ανέφερε ότι θα πρέπει είτε να διαλυθεί η ευρωζώνη είτε να οδηγηθούμε σε μια Ένωση μεταφοράς κεφαλαίων από τις οικονομικά εύρωστες στις αδύναμες χώρες.

Ειδικότερα, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ φαίνεται αρχικά ελκυστική, θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η λύση που από πολλούς υποδεικνύεται ως προτιμότερη, δηλαδή η μείωση των μισθών κατά 20-30%, «δεν είναι εφικτή, γιατί θα οδηγούσε τη χώρα στα όρια του εμφυλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Επομένως, η μόνη λύση είναι κατά τον Sinn η ελεγχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ, μέσω της αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι πιστωτές της χώρας θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να παραιτηθούν κατά 20-50% των αξιώσεών τους, κάτι που δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τον Sinn, καθώς το 95% των ελληνικών ομολόγων είναι στην κατοχή κυρίως θεσμικών επενδυτών ή άλλων κρατών.

Μια αναδιάρθρωση, πάντως, δεν θα έλυνε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα..

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και συνεργάτης του CEPS (Βρυξέλλες) P. De Grauwe, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη, θα δοθεί μια ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό.

Ωστόσο, ο Grauwe επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά κλειστή, δηλαδή δεν είναι προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές, για τον λόγο αυτό, ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει μια υποτίμηση θα είναι μάλλον αμελητέος.

Επιπλέον, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει το παραμικρό νόημα εάν ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές δεν έλθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές ώστε οι τελευταίοι να δεχτούν να μην εισπράξουν ένα τμήμα ή το σύνολο των οφειλών του ελληνικού δημοσίου απέναντί τους, προσθέτει ο Grauwe και προειδοποιεί παράλληλα για τους κινδύνους από ένα ντόμινο αποχωρήσεων από την ευρωζώνη.

(Πηγές: ΓΤΕ Βιέννης 4.5.2011, ΓΤΕ Βρυξελλών, εφ. De

Morgen 9.5.2011.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: