"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

30/10/09

Σε τουρκική εταιρεία η δορυφορική φωτογράφηση της Ελλάδας


Βάσει δύο διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν στα μέσα του 2006 και στις αρχές του 2007, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων της ελληνικής επικράτειας στην τουρκική εταιρεία Inta Space Turk. Η εντυπωσιακά «καλόπιστη» αυτή πρωτοβουλία είναι γνωστή στους στρατιωτικούς κύκλους και συναντά έντονες αντιδράσεις από Έλληνες αξιωματικούς και επιτελείς, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων, προστασίας κρατικών απορρήτων και κυνισμού της ελεύθερης οικονομίας. Ταυτοχρόνως όμως ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις φωτογραφίζονται σχεδόν επί καθημερινής βάσης, από έναν δορυφόρο τον οποίο διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία.


Πρόκειται για εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια, αφότου έκλεισε η Space Imaging Europe, η οποία έδρευε στην Αθήνα και διαχειριζόταν ως εκείνη την περίοδο τον Ikonos σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η τουρκική εταιρεία θεωρείται ιδιωτική, όμως οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε με την ενεργό υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι με βάση στοιχεία που χρησιμοποιεί η ίδια η εταιρεία για τη διαφήμισή της, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, η Inta Space Turk είχε φωτογραφίσει εκτάσεις στη μείζονα περιοχή της Μέσης Ανατολής, συνολικού εμβαδού που ξεπερνούσε τα 200.000 τ. χλμ. Ετσι, οι τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί έχουν σήμερα κατά πάσα βεβαιότητα την πολυτέλεια να παρακολουθούν μέσω δορυφόρου τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση καταβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό! Τη σχετική εντολή έχει δώσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να είναι ως σήμερα απολύτως βέβαιο αν οι αρμόδιοι γνώριζαν τι έκαναν όταν υπέγραφαν τις σχετικές συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική εταιρεία διαχείρισης των εικόνων του δορυφόρου έχει καλύψει ως σήμερα με φωτογραφίες τουλάχιστον το 25% του ελληνικού χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, του Έβρου και των μεγάλων αστικών κέντρων. Μεταξύ των εικόνων που διαθέτει ο δορυφόρος περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, οι εγκαταστάσεις των ναυστάθμων της Σαλαμίνας και της Σούδας, καθώς και οι αεροπορικές βάσεις της Σκύρου, της Λήμνου και πολλές άλλες.

Οι όροι του διαγωνισμού και η σύμβαση που υπεγράφη προέβλεπε τη λήψη δορυφορικών εικόνων βάσει εξαιρετικά εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών: ανάλυση εικόνας με ευκρίνεια ενός μέτρου στίς 25 μοίρες για ολόκληρη την επικράτεια.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: