"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

12/11/09

Οι Βρεττανοί θέλουν 144 τ.μ. βάσεων στην Κύπρο(απο 99 τ.μ.σήμερα) για να ανάψουν το…


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Σκηνικό του 2004, πριν οδηγηθεί το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, κατασκευάζουν οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει την άσκηση πιέσεων στον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια για περαιτέρω υποχωρήσεις. Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Κύπριου ηγέτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν μέσω του ΟΗΕ παραχώρηση γης που ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια (οι βρετανικές βάσεις καλύπτουν έκταση 99 τ.μ.) στο νέο κράτος που θα προκύψει μετά τη λύση του Κυπριακού.

Για την παραχώρηση της έκτασης, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τρεις προϋποθέσεις, που χαρακτηρίζονται απαράδεκτες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρέπει «να επιτευχθεί συνολική συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, να εγκριθεί η συμφωνία από την πλειοψηφία του πληθυσμού (εννοούν τα δημοψηφίσματα) και να επικυρωθεί τυπικά από τις δύο πλευρές».

Στόχος του Λονδίνου είναι η εξασφάλιση της βρετανικής παρουσίας για πάντα στο νησί, ακόμα και στην περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η βρετανική πρόταση επιχειρεί να προκαταλάβει τη συμφωνία στο Κυπριακό και να διασφαλίσει διά δημοψηφίσματος ότι οι Βάσεις δεν θα κλείσουν.

Η πηγή δήλωσε ότι προσπαθούν να εκβιάσουν το «κλείδωμα» της παρουσίας των Βάσεων με την ψήφο των Κυπρίων στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων. Επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί μήνυμα προς τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ότι οι Βάσεις θα διατηρηθούν και μετά τη λύση.

Ψάχνουν φόρμουλα

Η πηγή υποστήριξε ότι οι Βρετανοί στοχεύουν να δημιουργήσουν κινητικότητα στο Κυπριακό, να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα της χώρας τους και εντάσσεται στις παρασκηνιακές ενέργειές τους, για να εξευρεθεί φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων. Το Φόρεϊν Οφις ξεκίνησε ήδη τις βολιδοσκοπήσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη που αφορούν έναν συμβιβασμό στο θέμα των εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα, προωθούν ιδέες για την τροποποίηση των εγγυήσεων του 1960, ώστε να μειώνεται η ισχύς του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ «μόλις έχει πληροφορηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανανεώνει πρόταση προς τα Ηνωμένα Εθνη για παραχώρηση μέρους του εδάφους του στις Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις (SBAs) σε μια επανενωμένη Κύπρο».

Προστίθεται ότι «η πρόταση, παρόμοια με εκείνη που έγινε το 2003, υποβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μία συνολική λύση που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και, ακολούθως, θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πληθυσμών τους και θα επικυρωθεί επισήμως και από τις δύο πλευρές».

ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε εδώ και το ρεπορτάζ απο το Λονδίνο του Κώστα Βενιζέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: