“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: “Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ* |
Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων
12/11/09
Ο Μεγάλος Αδελφός μετράει την ευτυχία μας
Λογισμικό παρακολουθεί και αναλύει τι γράφουν οι χρήστες του Ιnternet ώστε να αποφαίνεται πόσο ευτυχισμένοι είναι.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μια ιδέα οργουελικής εμπνεύσεως είχαν και αποφάσισαν τελικώς να υλοποιήσουν δύο αμερικανοί καθηγητές Πανεπιστημίου. Ο μαθηματικός Πίτερ Ντοντς και ο ειδικός των υπολογιστών Κρις Ντάνφορθ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα που μετράει τον βαθμό ευτυχίας των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα λογισμικό που κυκλοφορεί «αόρατα» στον κυβερνοχώρο και αναλύει τα συναισθήματα που εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζουν μέσα σε διάφορους δικτυακούς τόπους, σε ιστολόγια, σε στίχους τραγουδιών, σε μηνύματα που στέλνονται σε διάφορες υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως το δημοφιλές Τwitter κτλ. Το λογισμικό παρακολουθεί κυρίως δικτυακούς τόπους όπως το www.wefeelfine.org, ο οποίος καταγράφει φράσεις από τα blogs όλου του κόσμου που ξεκινούν με τη φράση «αισθάνομαι…» («Ι feel…»).
Το πρόγραμμα αξιολογεί το περιεχόμενο των φράσεων και εστιάζει σε συγκεκριμένες λέξεις και εκφράσεις που είναι αντιπροσωπευτικές για την ψυχική διάθεση αυτών που τις γράφουν. Κάθε λέξη και φράση βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 1 ως το 9. Π.χ. η λέξη «Παράδεισος» βαθμολογείται με 8,72, ενώ η λέξη «αυτοκτονία» με 1,25. Οπως είναι ευνόητο, όσο πιο μεγάλο είναι το άθροισμα τόσο πιο μεγάλη είναι η ψυχική ευφορία και ευτυχία που φαίνεται ότι βιώνει.
Αν και οι δημιουργοί του προγράμματος έσπευσαν να επισημάνουν ότι η χρήση του έχει στατιστικό χαρακτήρα, εγείρονται ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας του. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα συλλέγει και αξιολογεί τα όσα αναφέρουν οι χρήστες του Διαδικτύου χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και χωρίς φυσικά να συναινούν στη δημιουργία του ψυχογραφήματός τους έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι μέσα από ένα μήνυμα ή ένα σύντομο σχόλιο δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια η ψυχική διάθεση ενός ατόμου. Οι θιασώτες του προγράμματος ωστόσο υποστηρίζουν ότι η σύγκριση και ανάλυση εκατοντάδων ή και χιλιάδων μηνυμάτων που αφορούν το ίδιο ζήτημα μπορεί να οδηγήσει και σε συμπεράσματα για μια γενικότερη πραγματικότητα όσον αφορά τα συναισθήματα.
πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=282170&dt=06/08/2009
http://www.antidogma.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου