Με ρυθμούς… χελώνας η απονομή δικαίου στην Ελλάδα. Χρειάζονται μέχρι και 15 χρόνια για να κριθεί οριστικά μια υπόθεση
Στους διαδρόμους των δικαστηρίων κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ένα ανέκδοτο που θέλει τον έναν από τους διαδίκους να έχει αποδημήσει εις Κύριον, αναζητώντας το δίκιο του σε μια άλλη ζωή, αφού σε αυτή δεν το βρήκε ποτέ… Πέθανε –όπως λέγεται– αγανακτισμένος και μετανιωμένος που προσέφυγε στη Θέμιδα για να λύσει τις διαφορές του. Εκείνη τον δικαίωσε χρόνια μετά το θάνατό του… Η συγκεκριμένη ιστορία, κλασική πλέον, αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη όσον αφορά στους ρυθμούς απονομής της.
Υποθέσεις που φτάνουν τώρα στα ακροατήρια εκδικάζονται έπειτα από τρία και πλέον έτη. Απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα σε δικαστήριο μπορεί και να δημοσιευτεί μετά από ένα χρόνο! Για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό κληρονομητηρίου φτάνουμε στους δέκα μήνες… Με άλλα λόγια, όποιος αποφασίσει σήμερα να διεκδικήσει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού θα πρέπει να διαθέτει ιώβεια υπομονή και, κυρίως, να είναι προετοιμασμένος για όλα. Ακόμη και για το ενδεχόμενο να δικαιωθεί έπειτα από μια 15ετία!
«Η κατάσταση είναι τραγική και αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Η Δικαιοσύνη βρίσκεται λίγο πριν το “έμφραγμα”», λένε στα «Επίκαιρα» δικαστές και δικηγόροι και παραπέμπουν στο ρεκόρ των καταδικαστικών αποφάσεων που έχει εκδώσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Ελλάδας για τους ρυθμούς… χελώνας στην απονομή δικαίου. Στις ίδιες διαπιστώσεις αρκείται και ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης. Οι διαπιστώσεις όμως χωρίς βούληση για αλλαγές δεν λύνουν τα προβλήματα…
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 100.000 ακαταχώριστων μηνύσεων (107.000 για την ακρίβεια) στο ηλεκτρονικό σύστημα, που εκκρεμούν σε σωρούς.
Και όλα αυτά, ενώ στο σύνολο σχεδόν των δικαστηρίων της χώρας δεν έχουν… φτάσει ακόμη οι νέες τεχνολογίες: Πλήρης μηχανοργάνωση δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Οι στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, ακόμη και υγιεινής, δεν πληρούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, δεν διαθέτει ούτε τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα η ενδοεπικοινωνία των υπηρεσιών να είναι αδύνατη!
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://m-epikaira.gr/?p=502
“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: “Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ* |
Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου