Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Συζητείται τώρα η με αριθμό 91/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριου Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξωτερικών, σχετικά με την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου των απόδημων Ελλήνων κ.λπ.
Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:......
«Η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί ένα αίτημα και μια δεδηλωμένη ανάγκη εδώ και δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προώθησε νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των απόδημων Ελλήνων, το οποίο και χρειαζόταν την ενισχυμένη πλειοψηφία του Κοινοβουλευτικού Σώματος για να γίνει νόμος του κράτους. Δυστυχώς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνήθηκε να το υπερψηφίσει, παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευτεί αρχικά να το πράξει.
Σήμερα, ως Κυβέρνηση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλώνει ακόμα και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ότι προτίθεται να προχωρήσει πρώτα στην αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και όχι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα τους, εκδηλώνοντας ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά την αμέλειά του και την αδιαφορία του για τους απόδημους Έλληνες.
Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των τελευταίων στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη θέση του ΣΑΕ, μπορεί να γίνει με επιστολική ψήφο και κάλπη και τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στη Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων έχει ασκηθεί μία φορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα, στις εκλογές του 1862 για την ανάδειξη των μελών της Β’ Εθνικής Συνέλευσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει πρώτα δικαίωμα ψήφου στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην ελληνική επικράτεια και όχι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει στο άμεσο μέλλον το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες και με ποιους ακριβώς όρους;».
Στον κύριο συνάδελφο θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Ραγκούσης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Νομίζω ότι, απαντώντας στην ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου, του κ. Αυγενάκη, είναι απαραίτητο να επισημάνει κανείς ότι είναι τελείως διαφορετικά τα δύο αντικείμενα τα οποία επιχειρεί με την ερώτησή του να συγκρίνει ή και να εμπλέξει.
Νομίζω, κατ’ αρχήν, ότι είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι δε μιλούμε σε καμία περίπτωση για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους συμπατριώτες μας.
Το άρθρο 51 του Συντάγματος αν κάτι έχει αφήσει στον κοινό νομοθέτη για να ρυθμίσει αυτό αφορά, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, το ζήτημα της άσκησης αυτού του εκλογικού δικαιώματος.
Δεύτερον, όμως και πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το Σύνταγμα της χώρας, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει ακριβώς προβλέψει, στην πραγματικότητα αυτό να μην είναι ένα ζήτημα της Κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικά το έχει αναθέσει και το έχει αναγάγει ως ένα ζήτημα του Κοινοβουλίου και από εκεί ακριβώς προκύπτει η συγκεκριμένη αναφορά για την ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3.
Το πρώτο, λοιπόν, που θέλω να επισημάνω, απαντώντας σε αυτήν την ερώτησή σας, είναι ότι άρα, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα γίνει όχι με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους. Το τι θα γίνει με τον τρόπο άσκησης αυτού του δικαιώματος είναι ζήτημα της Βουλής.
Εμείς δε θέλουμε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, να συνεχίσουμε κάτι που θεωρούμε ότι αποτελεί κοροϊδία προς τους απόδημους. Δηλαδή, ενώ το Σύνταγμα λέει ότι «κύριοι, θα τα βρείτε, θα σχηματίσετε μια πλειοψηφία των 2/3 και μετά θα έλθετε με ένα νόμο για να έχει αυτός ισχύ», δεν προτιθέμεθα να πάρουμε μια πρωτοβουλία μόνο και μόνο για να την πάρουμε, κύριε Αυγενάκη, μόνο και μόνο για να ανακτήσουμε ένα, κατά τη γνώμη μας, τελείως άχρηστο πολιτικό επιχείρημα προς τους απόδημους, ότι «ορίστε, καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο που ξέρουμε, όμως, ότι δε μπορεί να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3» και κατά τα άλλα, βγάλαμε την υποχρέωσή μας στους απόδημους συμπατριώτες μας.
Το δεύτερο που ήθελα να πω, απαντώντας στην ερώτησή σας, είναι ότι σε καμία απολύτως περίπτωση και είναι μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, να προσπαθεί κανείς να συνδυάσει το ζήτημα αυτό με το ζήτημα της ψήφου των νομίμων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας μόνο για τις δημοτικές εκλογές.
Διότι από τη μια έχουμε έτσι και αλλιώς ένα δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους Έλληνες που εκκρεμεί για το ελληνικό Κοινοβούλιο να ορίσει τον τρόπο άσκησης αυτού του δικαιώματος, από την άλλη έχουμε την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης που υπερψηφίστηκε στις Προγραμματικές της δηλώσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου στους νόμιμους μετανάστες, με βάση νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ψήφου που αφορά μόνο τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Αυγενάκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου να σας ευχηθώ, κύριε Υπουργέ, με αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, καλή αρχή και καλή επιτυχία στο έργο σας.
Ο απόδημος ελληνισμός αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Έχει διατηρήσει άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα, κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, τη γλώσσα και τις αρχές του λαού μας, τις αξίες και τα ήθη μας, διατηρεί και συντηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές. Και αυτή η συνεισφορά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ανεκτίμητης αξίας και αυτό είναι και στις υποχρεώσεις της Κυβέρνησης να το αναγνωρίσει.
Αυτή είναι η σημαντική προσφορά των αποδήμων που πρέπει να αναγνωρίσει και το Σύνταγμά μας, το οποίο καθορίζει ως καθήκον του κράτους να μεριμνά υπέρ των αποδήμων και θεωρεί υποχρέωσή του να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση των δεσμών της ομογένειας με την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ανεκτίμητη αξία και την τεράστια σημασία για την ύπαρξη μιας τόσο δυναμικής ελληνικής διασποράς, τα έκανε πράξη. Ως εκ τούτου ενθάρρυνε τη συμμετοχή της ελληνικής ομογένειας στα τεκταινόμενα πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και έκανε συγκεκριμένες προσπάθειες για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, κάτι που αποτελεί ένα αίτημα και μια δεδηλωμένη ανάγκη εδώ και δεκαετίες.
Όπως τονίζω και στην ερώτησή μου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθώντας και θέλοντας να ενισχύσει τα δικαιώματα των αποδήμων και τους δεσμούς τους με την πατρίδα, έφερε τον περασμένο Απρίλιο νομοσχέδιο στη Βουλή για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.
Και αυτό το επιχείρημα ότι δεν συγκέντρωναν τα 2/3 νομίζω ότι είναι μικρό και ασήμαντο και δεν περίμενα να το ακούσω από τα χείλη σας, κύριε Υπουργέ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρόλο που αρχικά είχε δεσμευθεί να το στηρίξει και να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία του κοινοβουλευτικού Σώματος που χρειαζόταν για να γίνει νόμος του κράτους, κατόπιν ανασκεύασε τη θέση του και αρνήθηκε να υπερψηφίσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Η αρνητική στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η πολιτική του «όχι σε όλα» που ακολούθησε ως Αντιπολίτευση, οδήγησε στην απογοήτευση χιλιάδες συμπατριωτών μας που ήλπιζαν με το νομοσχέδιο που εμείς προωθήσαμε, να τους αναγνωριστεί δικαίωμα ψήφου.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι, δυστυχώς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν κατανοεί τη σημασία που έχει η αναγνώριση του δικαιώματος ψήφου στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό ούτε ως Κυβέρνηση σήμερα. Και αυτό, παρόλο που ο Πρόεδρός του και σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου ήταν και αυτός ένας Έλληνας του εξωτερικού!
Ελπίζω στη διόρθωση της ομολογουμένως λανθασμένης θέσης σας τότε που είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Δυστυχώς, σήμερα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ δηλώνει επίσημα ακόμα και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ότι προτίθεται να προχωρήσει πρώτα στην αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και όχι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό μακριά από την πατρίδα τους.
Δεν λέμε να μην αναγνωρίσουμε δικαίωμα ψήφου στους οικονομικούς μετανάστες. Είναι θέμα που χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης και φυσικά προσεκτικής κουβέντας όλων των πολιτικών πτερύγων της Βουλής, γιατί βέβαια πολλά προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία, καθώς πρέπει να θυμίσω ότι και η Ελλάδα έχει κάνει εξαγωγή οικονομικών μεταναστών τις προηγούμενες δεκαετίες.
Όμως, το γεγονός είναι ενδεικτικό για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ εκδηλώνει ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά την αμέλειά του και την αδιαφορία του για τους απόδημους Έλληνες. Λύσεις και επιλογές υπάρχουν για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των συμπατριωτών μας στις βουλευτικές εκλογές.
Εμείς διατυπώσαμε με σαφήνεια τις θέσεις μας. Φέραμε νομοσχέδιο στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, αλλά το Κόμμα σας το καταψήφισε. Σήμερα δίνετε προτεραιότητα, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, στους οικονομικούς μετανάστες έναντι των Ελλήνων της διασποράς. Ποια είναι αλήθεια η πολιτική σας βούληση γι’ αυτό το θέμα; Τι φοβάστε αλήθεια από τους απόδημους Έλληνες; Γιατί τους αποξενώνετε; Γιατί τους διώχνετε; Εσείς φτιάξατε το Σ.Α.Ε. Γιατί δεν σέβεστε τις προτάσεις του, τις απόψεις του; Γιατί το αγνοείτε;
Τελειώνοντας, σας ερωτώ για μια ακόμα φορά ευθέως το εξής: Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει στο άμεσο μέλλον και κατά προτεραιότητα το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες;
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Είναι, βεβαίως, επιλογή σας τώρα να αγνοείτε παντελώς το περιεχόμενο της απάντησης και ουσιαστικά να μη διαφοροποιείτε μια κατά τα άλλα προετοιμασμένη ανταπάντησή σας.
Όμως, νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους τους συναδέλφους, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, ότι πολλά από αυτά τα οποία αναφέρονταν στην ανταπάντησή σας δεν προκύπτουν ως δυνατότητα να ειπωθούν από εσάς με βάση αυτά τα οποία είπαμε προηγουμένως.
Κρατώ και κρατούμε ως πολύ θετική την αναφορά σας, τη σύμφωνη γνώμη που εκφράσατε, για την ανάγκη το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετήσει παρέχοντας ψήφο στους νόμιμα διαμένοντες οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας.
Λέω για μία ακόμα φορά ότι η ψήφιση νομοσχεδίου η οποία θα θεσπίζει και θα ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης του έτσι κι αλλιώς αναφαίρετου δικαιώματος των αποδήμων Ελλήνων στις βουλευτικές και σε όλες συνολικά τις εκλογές στη χώρα μας είναι κάτι το οποίο δεν αφορά την Κυβέρνηση.
Σας είπα δε για να αποδείξω τις πραγματικά ειλικρινείς προθέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ότι θέλουμε να υπάρξει ρύθμιση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος και ότι αυτό -σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι γιατί εμείς έτσι το επιλέγουμε- δεν είναι ούτε μπορεί να είναι θέμα που προκύπτει ως νομικό αποτέλεσμα από τους εκατόν εξήντα Βουλευτές της Πλειοψηφίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Φέρτε το, κύριε Υπουργέ!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σας λέω, λοιπόν, ότι πρέπει και η δική σας πλευρά, η πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να αποδείξει καλή διάθεση. Εμείς ξεκινάμε. Δεν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι που παίχτηκε το προηγούμενο διάστημα και κατά τη γνώμη μας αποτελεί εμπαιγμό για τους απόδημους. Δεν θέλουμε να φέρουμε, εν γνώσει μας ότι διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα, ένα νομοσχέδιο για να βγαίνουμε μετά στις τηλεοράσεις των αποδήμων λέγοντας ότι εμείς θέλαμε, αλλά δεν ήθελαν οι άλλοι. Διότι, κατά τη γνώμη μας, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρακτικής –μιας πρακτικής κατώτερης των περιστάσεων και ανάξιας ως προς τους απόδημους- ένα αποτέλεσμα θα έχει. Να παραμείνει το πρόβλημα. Και εμείς το πρόβλημα θέλουμε να το λύσουμε. Έχουμε την καλή διάθεση.
Εάν έχετε και εσείς την καλή διάθεση, ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να βρούμε τον κοινό τόπο και όχι να συνεχίσουμε να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων απέναντι στους απόδημους Έλληνες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Φέρτε το να το δούμε και εμείς θα πάρουμε θέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
http://www.kalami.net/2009/ellada/voulh_psifos.html
“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: “Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ* |
Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου