"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

16/4/10

Υπάρχουν ακόμη υποστηριχτές των Μουσουλμάνων Τσάμηδων;


Μου προξένησαν ειλικρινά κατάπληξη και οργή τα γραφόμενα στον «Πρωινό Λόγο» (5-6/9/09) από τον αγαπητό δημοσιογράφο κ. Κώστα Αγόρη περί «κύκλων που δρουν παρασκηνιακά στην Ελλάδα» και «δίνουν… άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα των Τσάμηδων»!
Αντλεί δε την πληροφορία από σχετική ομιλία του Καθηγητού κ. Αθ. Γκότοβου, ο οποίος σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση στη Μίχλα της Θεσπρωτίας, αφιερωμένη «στους δεκάδες Έλληνες, που εκτελέσθηκαν το 1944 στο σημείο εκείνο από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, με τη συνεργασία των Τσάμηδων»!
Και, όμως, όπως κατήγγειλε στη συνέχεια ο κ. Γκότοβος, υπάρχουν στη χώρα μας νοσταλγοί της εποχής εκείνης, που επιχειρούν να παρουσιάσουν τις κατοχικές δυνάμεις ως τυπικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρούν να αθωώσουν την εγκληματική δράση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, αρωγών στη... συντριπτική τους πλειοψηφία των δυνάμεων κατοχής και μάλιστα «επιχειρούν να αθωώσουν τους Τσάμηδες, υποστηρίζοντας χωρίς αιδώ, ότι οι ορδές των Νουρί και Μαζάρ Ντίνο, δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις κατοχής για αυτοάμυνα, πιεζόμενοι από τις αντάρτικες ομάδες του Ζέρβα».
Και καταλήγει αντικρούοντας επιγραμματικά τα ανωτέρω ο κ. Γκότοβος, ότι: «υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στα Πανεπιστήμια που διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα, αθωώνουν την εγκληματική δράση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας!»
Ευλόγως λοιπόν προεκλήθη «θύελλα αντιδράσεων» επί των ανωτέρω και ζητείται «να αποκαλυφθούν οι άνθρωποι εκείνοι, που παρασκηνιακά… έχουν συμμαχήσει με τους τελευταίους και επώνυμα να υποστηρίξουν τις θέσεις τους».
Πολύ σωστά ο κ. Αγόρης επεκαλέσθη και τη θέση του «εκπαιδευτικού ιστορικού κ. Χρ. Γκόγκα», ο οποίος επίσης αναρωτιέται «ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που υποστηρίζουν ανιστόρητες θέσεις; Τι σκοπό επιδιώκουν και με ποιους αρωγούς;», και «είναι ανάγκη να παρουσιασθούν επώνυμα στο προσκήνιο, παραθέτοντας τα επιχειρήματά τους και το σκοπό που επιδιώκουν, για να τους μάθουν και οι Θεσπρωτοί, αλλά και όλη η Ελλάδα και να τους αποδώσουν τις τιμές, που τους ανήκουν».
Στη συνέχεια αντικρούει αυτά με ενδεικτικά παραδείγματα ανθελληνικότητος των Μουσουλμάνων αυτών Τσάμηδων «πριν ακόμη επιτεθούν οι Ιταλοί την 28η Οκτωβρίου 1940…». Γιʼ αυτό και «καταδικάσθηκαν σε ειδικά εφετεία κακουργημάτων, ακολούθησαν τους Κατακτητές και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Έκτοτε ζουν εκεί δραστηριοποιούνται αποτεινόμενοι σε διεθνείς Οργανισμούς ζητώντας τον επαναπατρισμό τους με την απόδοση των περιουσιών, που άφησαν εδώ φεύγοντας..».
Πάντως οπως σωστά σημειώνει επιλέγοντας ο κ. Αγόρης, οι εγκληματικές αυτές πράξεις των Μουσουλμάνων Τσάμηδων «αποτελούν ιστορικό γεγονός, που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής».
Το θέμα αυτό και ευρύτερα για τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες με απασχόλησε επί πολλά έτη με σωρείαν ειδικών άρθρων και μελετών δημοσιευμένων στον ημερήσιον και περιοδικόν τύπον, καθώς και με διαλέξεις μου, με αποκορύφωμα το πολυσέλιδο βιβλίο μου «Απ. Π. Π.: Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες UCK – YCC – Αλβανοί – Τούρκοι – Οι Αλβανοτσάμηδες», με Γʼ ήδη έκδοση επηυξημένη και ενημερωμένη», Αθ. 2007, καθώς και με επικείμενην Δʼ έκδοση, που θα υπερβαίνει τις 300 σελίδες, όπου εξετάζεται το «Τσάμικο» από την εμφάνιση και την περαιτέρω εξέλιξή του μέχρι και των ημερών μας, καθώς και κάθε πτυχή του θέματος, όπως επιβεβαιώνουν τούτο και Ακαδημαϊκοί Διδάσκαλοι.
Υπενθυμίζω μόνον, ενδεικτικά και προς επίρρωση των ανωτέρω ότι: α) Ο περιβόητος Παραμυθιώτης Νουρί Ντίνο σε ομιλία του στους Φιλιάτες με εντολή της K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως) και τη σκέπη των Κατακτητών, διεκήρυσσε και ο ίδιος εφήρμοζε: «Γενναίοι! Θάνατος στους Έλληνες, όπου τους βρίσκετε, να τους σκοτώνετε. Η Τσαμουριά μέχρι Πρεβέζης πρέπει να μείνει καθαρά Αλβανική. Εκδικολύμεθα τους εχθρούς μας, επεκτείνομε τα σύνορα της Αλβανικής μας πατρίδας. Η κραταιά Ιταλία είναι στο πλευρό μας». (ΑΠΠ Μουσολμάνοι Τσαμ…, έ. ά. 35).
β) Τη μάχη της Μενίνας (17-18/8/1944), όπου μαζί με τους 92 νεκρούς και 109 αιχμαλώτους Γερμανούς, είχαν και οι συμπολεμιστές τους Τσάμηδες 86 νεκρούς και 7 αιχμαλώτους, έναντι 6 ανδρών του ΕΔΕΣ και του Άγγλου Τ/ρχου Δαβίδ Ουάλλας.
Και γ) Τον πίνακα εγκλημάτων K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως) με βάση και τη σχετική και πιο επίσημη και έγκυρη Έκθεση Ειδικής Επιτροπής του 1945 (ΑΠΠ: Μουσουνοι Τσάμηδες, έ. ά. σσ. 37):
1. «Δολοφωνηθένετς υπό Τσάμηδων, μόνων η εν συνεργασία με τα Στρατεύματα Κατοχής: 632. 2. Εξαφανισθέντες και απαχθέντες ως όμηροι: 428. 3. Βιασμοί γυναικών και κορασίδων: 209. 4. Απαγωγαί: 31. 5. Πυρποληθείσαι Οικίαι: 2332. 6. Διαρπαγέντα ζώα: α) Αιγοπρόβατα – Βοοειδή: 9.285 β) Ιπποειδή: 4.148 γ) Πουλερικά (ολίγον μόνον χωρίων): 30.000 δ) Κυψέλαι: 742.
Τα ανωτέρω είναι κατώτερα της πραγματικότητος.
γ) Μετά τις προμνησθείσες καταδίκες των, αφαιρέθηκε και η ελληνική υπηκοότητα και το 1953 απέκτησαν την Αλβανικήν υπηκοότητα ως επίσημοι πλέον Αλβανοτσάμηδες και όχι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες Ελληνικής Υπηκοότητος.
Του ΑΠ. Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

http://www.neb.gr/node/1065

Δεν υπάρχουν σχόλια: