"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

7/6/10

Περού-40η σύνοδος ΟΑΕ: Eνταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βραζιλίας για τα πυρηνικά

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) ξεκίνησε χθες στο Περού την 40η γενική σύνοδό του, με κεντρικό θέμα τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Λατινική Αμερική, στη σκιά της έντασης που έχει δημιουργήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, ενώ διαφορές έχουν και για την Ονδούρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη της διήμερης συνόδου των ΥΠΕΞ των 33 μελών του ΟΑΕ, θα συμμετάσχει και η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, η οποία την Τρίτη θα..
συνεχίσει την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική. Αμερικανικές πηγές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη εάν η Κλίντον θα συναντηθεί με τον βραζιλιάνο ομόλογό της Σέλσου Αμορίμ, προκειμένου να συζητήσουν το νέο αμερικανικό σχέδιο για κυρώσεις κατά του Ιράν από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Στο σχέδιο αντιτίθεται η Βραζιλία, η οποία επιμένει στη συμφωνία που είχε επιτύχει με την Τεχεράνη για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία για ειρηνικούς σκοπούς. Μπραζίλια και Ουάσιγκτον διαφωνούν επίσης για την Ονδούρα, η οποία έχει αποκλεισθεί από τον ΟΕΑ έπειτα από το περυσινό πραξικόπημα κατά του προέδρου της Μανουέλ Σελάγια και θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αναγνωρίσει τον εκλεγμένο τον Νοέμβριο πρόεδρο της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο και ζητούν την επανένταξή της. Αντιθέτως, οι αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής, με τη Βραζιλία σημαιοφόρο, θεωρούν την εκλογή του παράνομη. «Εξακολουθούμε να εργαζόμασθε για την επανένταξή της»,τόνισε ο ΓΓ του ΟΑΕ Χοσέ Μιγέλ Ινσούλσα στη χθεσινή έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: