"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

10/6/10

66 χρόνια από το Δίστομο: τα θύματα περιμένουν


Το ενδιαφέρον των γερμανικών εφημερίδων για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Και όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας. Κατά τη σημερινή επέτειο της τραγωδίας του Διστόμου επανέρχεται και το ζήτημα των αποζημιώσεων.
 «Με  διάταγμα κατά των αγωγών για αποζημιώσεις», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της σημερινής Süddeutsche Zeitung με θέμα κατεπείγον διάταγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που σταματά την εκτέλεση των ....
αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων για κατάσχεση της γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία προς αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπερλουσκόνι ανέστειλε πριν από μερικές ημέρες οποιαδήποτε «εκτέλεση κατάσχεσης περιουσίας άλλης χώρας μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Έτσι τα θύματα του ναζιστικού μακελειού στο Δίστομο, που έγινε σαν σήμερα πριν από 66 χρόνια, πρέπει να περιμένουν.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο ιστορικό των αγωγών των θυμάτων του Διστόμου και στη δικαστική επιτυχία τους στην Ιταλία και σημειώνει: «Η περίπτωση είναι πολύπλοκη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ακανθώδης, διότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να αποφασίσει εάν απλοί πολίτες ενός κράτους έχουν δικαίωμα να κάνουν αγωγή εναντίον ενός άλλου κράτους σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Ανώτατο Αστικό Δικαστήριο της Ιταλίας, αλλά και άλλα ιταλικά δικαστήρια απεφάνθησαν υπέρ αυτού του δικαιώματος και κατά της ετεροδικίας των κρατών. Έτσι ενέκριναν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των θυμάτων του Διστόμου από τη Γερμανία με δικαίωμα εκτέλεσης της απόφασης ακόμη και στο εξωτερικό, δηλαδή ακόμη και σε ιταλικό έδαφος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: