"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

11/6/10

Η ΕΕ έχει διαπράξει μεγάλη αδικία στο κυπριακό, ισχυρίζεται ο Νταβούτογλου


Σχ.Τι είναι η διπλωματία; το αντίθετο απο αυτό που δηλώνουν !

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι ''η ΕΕ έχει διαπράξει μεγάλη αδικία στο Κυπριακό'' και ότι εξαιτίας του Κυπριακού παραμένουν κλειστά επτά κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκείται προς την Τουρκία ότι έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η κριτική αυτή θα ήταν σωστή εάν μιλούσαμε για μια ΕΕ που...
είχε καταργήσει τα λεγόμενα εμπάργκο στην Κύπρο μετά το σχέδιο Ανάν, για μια ΕΕ που δεν κάνει συνεχώς λόγο για ειδικές σχέσεις της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Νταβούτογλου, δεν υπάρχει δήλωση Τούρκου ηγέτη ότι εγκαταλείψαμε την ΕΕ, και συμμετέχουμε σε όλες τις συναντήσεις της ΕΕ.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ''24'', ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η συμφωνία που υπήρξε στις 17 Μαϊου στην Τεχεράνη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για την παράδοση του ιρανικού ουρανίου, διασφάλιζε αυτά που είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ από τη Βραζιλία και την Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε θέμα μεταρρύθμισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είπε ότι η Τουρκία ''δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

''Είμαστε η μόνη χώρα-μέλος που είναι γείτονας με το Ιράν'' είπε, προσθέτοντας ότι ''οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα έχουν κόστος και για τη χώρα του''.

Οι κυρώσεις αυτές, με τη μορφή που ψηφίστηκαν, είναι η ήπια μορφή τους και σε αυτό συνέβαλαν οι προσπάθειες της Τουρκίας και η συμφωνία της Τεχεράνης.

Στο σχέδιο απόφασης που είχε ετοιμαστεί περιλαμβάνονταν σοβαρές κυρώσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, των ασφαλειών και των τραπεζών. Ηταν κυρώσεις που ήθελε το Ισραήλ και θα παρέλυαν το Ιράν, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣΑ, είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την πρακτική που ακολούθησε στο παρελθόν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Αγκυρα επιθυμεί την κατάργηση και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στο Ιράν και έίπε ότι το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αγγίζει τα 10 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ και ότι σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 30 δισεκ. δολάρια.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία προτιμά την Ανατολή έναντι της Δύσης.

Κατέστησε σαφές ότι ''δεν θέλουμε στην περιοχή μας πυρηνικά όπλα'' και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να επιδείξει διαφάνεια και να συνεργαστεί με τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ανάγκη οικοδόμησης εκ νέου της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής τάξης και είπε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μεταρρύθμιση και ότι το διεθνές σύστημα θα πρέπει να είναι περισσότερο συμμετοχικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: