"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

12/6/10

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!


Το υπουργείο Οικονομικών παίζει τα τελευταία χαρτιά του για αποφυγή «ναυαγίου» στα δημόσια έσοδα και εκτροχιασμό του προγράμματος σταθεροποίησης
 «Έκρηξη» για το Ασφαλιστικό φοβάται το ΔΝΤ, κίνδυνο αποτυχίας βλέπουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ταμείου 

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει σε σταθερή τροχιά το τρένο της εφαρμογής του βαρύτερου προγράμματος λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποφύγει η χώρα το «πάγωμα» του δανεισμού από ΕΕ και ΔΝΤ και την ενεργοποίηση του γερμανικού «Σχεδίου Β» για αποβολή από την Ευρωζώνη.
Στο υπουργείο Οικονομικών κορυφώνεται η αγωνία για τα έσοδα, που μπορεί να αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του προγράμματος σταθεροποίησης, αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα δύο κρίσιμες ρυθμίσεις, η ισχύς των οποίων παρατάθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου. Την ίδια ώρα, στο..... ΔΝΤ ανησυχούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολιτικά το κόστος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και τονίζουν ότι «η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος», ενώ ο κίνδυνος αποτυχίας του σταθεροποιητικού προγράμματος βαραίνει το κλίμα στην κυβέρνηση και στρέφει όλο και περισσότερους υπουργούς κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο πεδίο των φορολογικών εσόδων τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, παρότι η μικρή απόκλιση από τον ετήσιο στόχο κατά το πρώτο τετράμηνο, αλλά και η απροσδόκητη αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ προβλήθηκαν αρχικά ως επιτυχία:
Η «νίκη» στο μέτωπο του ΦΠΑ ίσως αποδειχθεί πύρρειος, τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου: Το «κίνημα των αποδείξεων» έφερε μεγαλύτερα ποσά στις δηλώσεις των επιχειρήσεων, αλλά μέχρι την πραγματική είσπραξη των εσόδων υπάρχει αρκετή απόσταση. Ως γνωστόν, ο ΦΠΑ καταβάλλεται πλέον σε τρεις δόσεις, αλλά με την κρίση ρευστότητας που ταλανίζει την αγορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να βάλουν λουκέτο πριν προλάβουν καν να εξοφλήσουν τις δόσεις για τον ΦΠΑ α΄ τριμήνου! Μετά την έξαρση των πρώτων μηνών της… μανίας των αποδείξεων, εκφράζονται φόβοι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα «λυγίσουν» υπό το βάρος της καταναλωτικής καθίζησης και των μαζικών λουκέτων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία νομικών προσώπων, γίνεται σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις προκαταβολές φόρου των Ανωνύμων Εταιρειών, λόγω της καθίζησης των αποτελεσμάτων το 2009. Μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων έκλεισαν δε την περασμένη χρήση με ζημίες και περιμένουν σημαντικά ποσά επιστρεφόμενων φόρων εισοδήματος, που θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα δημόσια έσοδα των επόμενων μηνών, όσο και αν το υπουργείο προσπαθεί να καθυστερήσει τις επιστροφές, για να εξωραϊσθούν τα ποσά των συνολικών εσόδων. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις επιστροφές ΦΠΑ, γι’ αυτό και παρατάθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το σημερινό καθεστώς «παγώματος», βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις περνούν από βασανιστικούς ελέγχους πριν πάρουν επιστροφές.
Αυτά τα ανησυχητικά μηνύματα υποχρέωσαν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα –μέχρι το τέλος Ιουνίου– στις δύο ρυθμίσεις, που αποτελούν τα τελευταία ισχυρά εισπρακτικά «χαρτιά» του. Έτσι, παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής δηλώσεων με βάση το άρθρο 84 του τελευταίου φορολογικού νόμου, που επιτρέπει σε όσους «έκρυψαν» φόρους τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν τώρα μια πρόσθετη δήλωση και να τους εξοφλήσουν χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι η ρύθμιση μπορεί να κάνει τη θετική έκπληξη, φέρνοντας πολύτιμα έσοδα στα ταμεία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να «καθαρίσουν» το φορολογικό τους παρελθόν.
Επιπλέον, παρατάθηκε και η ισχύς της ευνοϊκής ρύθμισης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στο υπουργείο ελπίζουν ότι τα «φόβητρα» της δημόσιας διαπόμπευσης και των αυστηρών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που φθάνουν μέχρι την αυτόματη δήμευση καταθέσεων σε τράπεζες, θα φέρουν περισσότερους οφειλέτες στα δημόσια ταμεία, σπάζοντας έτσι την κακή παράδοση των ουκ ολίγων αποτυχημένων ανάλογων ρυθμίσεων του παρελθόντος.
Εκτροχιασμό βλέπει και το ΔΝΤ
Σαφές είναι όμως ότι αν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν έχει εμφανισθεί «φως στο τούνελ» των εσόδων, οι δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα σταθερότητας θα έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει να αρχίσει η επώδυνη διαδικασία υπόδειξης πρόσθετων μέτρων από τους επιτηρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Γιούζεφ Μπούτρος Γκάλι, επικεφαλής της Νομισματικής Επιτροπής του ΔΝΤ, εξέφρασε ανοικτά την αγωνία όλων στο Ταμείο για το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει να σηκώσει πολιτικά το βάρος των σκληρών μέτρων λιτότητας που ήδη έχουν συμφωνηθεί. Στην Ουάσινγκτον είναι κοινή η πεποίθηση ότι αν το πρόγραμμα σταθερότητας χρειασθεί νέες διορθώσεις στην πορεία, θα είναι πλέον αδύνατο να συγκρατηθούν οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια νέα πολιτική συμφωνία για την παροχή χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα χωρίς να εφαρμόζει το πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση και θα αρχίσουν να συζητούνται τα γερμανικά σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, ο Ιούνιος γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος, σύμφωνα με την οπτική των στελεχών του Ταμείου, εκ του γεγονότος ότι θα πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να φθάσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα είναι σύμφωνο με τους όρους του μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα με ΕΕ και ΔΝΤ.
  Ο φόβος της αποτυχίας του σταθεροποιητικού προγράμματος και του πολιτικού κόστους των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οι περισσότεροι υπουργοί πασχίζουν να δείξουν ότι αποστασιοποιούνται από την πολιτική Παπακωνσταντίνου.
Πρώτο σοβαρό κρούσμα ήταν οι καταιγιστικές «διαρροές» διαφωνιών από υπουργούς, αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Στην πραγματικότητα αυτή η ξαφνική «κινητοποίηση» κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν ως τώρα στο απυρόβλητο, αντανακλά την προσπάθεια των περισσότερων υπουργών να αποφύγουν την πολιτική ταύτιση με το όλο και πιθανότερο «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής. 





Αν κάποιοι εξ υμών θεωρούν τις εκλογές ως μέσον ανατροπής των κατακτητών, εγκληματούν κατά του εαυτού τους. Δεν θα συμμετάσχουμε σε εκλογές τους όρους των οποίων καθορίζει ο εχθρός. Η μαζική αποχή και η απονομιμοποίηση των εκλογών τους είναι βασικός όρος ανατροπής των κατακτητών. Δεν πρέπει να παίξουμε θέατρο σε ένα έργο με δικό τους σενάριο. Εξηγούμαι περαιτέρω. Πώς είναι δυνατόν να λάβουμε μέρος στις εκλογές των κατακτητών χωρίς να έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από όλους τους ελληνοποιημένους εισβολείς; Χωρίς εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: