"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

9/10/10

Κύπρος - ο φορολογικός παράδεισος καταργείται

Μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου υπογράφτηκε συμφωνία, βάσει της οποίας οι φορολογικές υπηρεσίες των δύο χωρών θα μπορούν όχι μόνο να ανταλλάσσουν πληροφορίες, αλλά και να παρέχουν αμοιβαία βοήθεια κατα την είσπραξη φόρων από τις εταιρίες resident.

Το έγγραφο αυτό, μαζί με άλλα 14 έγγραφα (συνολικά 13 συμφωνίες και 2 Μνημόνια συνεργασίας), είχε υιοθετηθεί στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Πρόεδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στην Κύπρο. Κατα την....
άποψη αναλυτών, η συμφωνία θα θέσει οριστικό τέρμα στην πρακτική των επιχειρηματιών, που προτιμούν να μεταφέρουν ακάθαρτα κεφάλαια στις κυπριακές υπεράκτιες ζώνες.
Σήμερα οι μη εντελώς έντιμοι επιχειρηματίες θα πάψουν να θεωρούν την Κύπρο ως ευλογημένο τόπο φοροδιαφυγής, μεταδίδει από την Κύπρο η ειδική μας ανταποκρίτρια Σβετλάνα Αντρέγιεβα:
 «Στη διάρκεια ολόκληρων δεκαετιών πολλές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών, για να μην παρουσιάσουν τα εισοδήματά τους και να μην καταβάλουν μεγάλους φόρους, προτιμούσαν να εγγράψουν τις επιχειρήσεις τους στις κυπριακές υπεράκτιες ζώνες. Εκτός των φορολογικών οφελημάτων, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους επιχειρηματίες απλοποιημένη διαδικασία εγγραφής, οικονομικού απολογισμού και, το κύριο, πλήρη εμπιστευτικότητα. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν το 2004, όταν η Κύπρος άρχισε να ζητά είσοδο στην Ευρωζώνη και ως αντάλλαγμα εναρμόνιζε τη νομοθεσία της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα άφησε ένα παραθυράκι - δεν αποκάλυπτε τα ονόματα των δικαιούχων (beneficiaries) και ακριβώς αυτό συγκρατούσε τις ρωσικές επιχειρήσεις στο νησί. Όμως σήμερα και αυτή η διευκόλυνση μένει στο παρελθόν».
Χάρη στη διμερή συμφωνία οι πληροφορίες για τον δικαιούχο παύουν να αποτελούν διπλοκλειδωμένο μυστικό. Και σ΄αυτό το έργο την ενεργότερη συμμετοχή είχε το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, - σημειώνει ο επικεφαλής της Τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν:
«Τώρα πιά, για να εγκαθιδρυθούν κανονικές σχέσεις με τις χρηματιστικές και φορολογικές αρχές των δύο χωρών, πρέπει να δημιουργηθεί καθεστώς, για το οποίο δεν υπήρχαν απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες και λειτουργούν στην Κύπρο. Έτσι θα είναι κανονική διαφανής κατάσταση».
Ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αναμένεται φυγή των ρωσικών επιχειρήσεων από το νησί. Όπως εξίσου και μείωση των κυπριακών επενδύσεων στη Ρωσία. Μάλλον, τα δυο μέρη θα αρχίσουν να «παίζουν» βάσει των νέων κανονισμών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η συμφωνία εμφανίστηκε στα συμφραζόμενα της παγκόσμιας τάσης μείωσης της υπεράκτιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μετά την πρόσφατη κρίση η πολιτική και χρηματιστική αφρόκρεμα στην Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το παιχνίδι βάσει των ανοιχτών και έντιμων κανονισμών συμφέρει πολύ περισσότερο, από τα γκρίζα σχήματα τα οποία, συνήθως, κρύβουν γάτους μέσα σε σάκους. Πάντως, τι γάτοι μπορεί να είναι αυτοί - η Ευρώπη και ο κόσμος έχει δει πολύ πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: