Σχολιάζοντας τη διαπίστωση πολλών οικονομολόγων ότι τα 110 δισεκατομμύρια του πακέτου στήριξης δεν θα επαρκέσουν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα ένα εναλλακτικό σχέδιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank επισημαίνει: «Όταν κάποιος έχει χρέη, υποστηρίζει πάντα ότι τα χρήματα δεν του φτάνουν. Σας υπενθυμίζω ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες με υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ. Άλλωστε η.. Ελλάδα κατάφερε με την δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες να μειώσει το έλλειμμά της σε ποσοστό που εγώ μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσα αδύνατο. Όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται ο δρόμος».
Ο Γερμανός οικονομολόγος απορρίπτει επίσης τα σενάρια γενικότερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να μην ακούγεται τόσο τραγικά, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι μια χώρα, στην περίπτωσή μας η Ελλάδα, δεν πληρώνει τα χρέη της όπως είχε υποσχεθεί. Και μπορεί να μην υπάρχει καμία διεθνής αστυνομία για να καλέσει την Ελλάδα να λογοδοτήσει, πρόκειται όμως για διάρρηξη ενός ταμπού με τρομερές συνέπειες. Ας μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ευρωζώνης, η οποία συνιστά έναν από τους πιο ανεπτυγμένους οικονομικούς χώρους του κόσμου. Η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και η αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεών της ή ακόμη και η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα προκαλούσε τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι θα φοβόντουσαν ότι ίσως και η Ιρλανδία ή Πορτογαλία δεν θα ήταν σύντομα σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες αποσταθεροποιητικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Κρέμερ.
Περιοριστική εισοδηματική πολιτική και ανταγωνιστικότητα
Ζητούμενο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες του Νότου----Ο επικεφαλής του οικονομολογικού επιτελείου της Commerzbank απονέμει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, υποστηρίζει ωστόσο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αδύναμη ανταγωνιστικότητά της. Και για την ασθένεια αυτή το φάρμακο είναι γνωστό:
«Για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης υπάρχει μόνο η δυνατότητα μιας προσεκτικής εισοδηματικής πολιτικής. Παράλληλα θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις οικονομίες τους προκειμένου να αυξηθεί και η παραγωγικότητα τους. Ήδη έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις στην Ισπανία, που ενώ για μια περίοδο άσκησε γενναιόδωρη πολιτική μισθών στη συνέχεια υιοθέτησε μια περιοριστική πολιτική με συνέπεια σήμερα η αύξηση των μισθών να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη στη Γερμανία. Εάν συνεχιστεί αυτό και επεκταθεί και σε άλλες χώρες του Νότου, οι χώρες αυτές θα φτάσουν το επίπεδο της γερμανικής ανταγωνιστικότητας. Και τότε θα δείτε ότι θα σημειωθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», καταλήγει ο Γιοργκ Κρέμερ.
Συνέντευξη, ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου