"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

24/10/10

Νόμος Fast Τrack: Το γρήγορο ξεπούλημα της χώρας

THΣ ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ
Στο βωμό της οικονομικής κρίσης ξεπουλιούνται οι αιγιαλοί, η θάλασσα, τα δάση μας και οι περιοχές Natura.
Ο νόμος Fast Τrack για την ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων έχει χαρακτηριστεί ως «νόμος Παμπούκη». Όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης τον «αγκάλιασαν» ως ένα θετικό εργαλείο προκειμένου να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Είδαν θετικά την πρόθεση να σταματήσει η γραφειοκρατία και, εάν είναι δυνατόν, μέσα σε 24 ώρες να βγαίνουν οι άδειες και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι...
επενδύσεις. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που φαίνονται. Πρόκειται για ένα νόμο που στο βωμό της οικονομικής κρίσης ξεπουλά τους αιγιαλούς, τη θάλασσα, τα δάση μας και τις περιοχές Natura. Όλα αυτά τα αποφασίζει μια τριμελής επιτροπή υπουργών με πρόεδρο τον κ. Χάρη Παμπούκη, και μέλη τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο που στην επιτροπή δεν συμμετέχει η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Κάτω από την επιτροπή βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων ή Invest in Greece, όπου επικεφαλής είναι η κυρία Παρασκευή Μπουφούνου, η οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Αναλύοντας το νόμο

Ο κ. Παμπούκης στην εισηγητική του έκθεση υποστηρίζει ότι είναι ένα νομοθέτημα το οποίο: «Εισάγει για πρώτη φορά ένα ειδικό, ευέλικτο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, σε σύμπνοια με τις περιβαλλοντικές αρχές και επιλογές της κυβέρνησης, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών προς τους πολίτες». Πράγματι, ο νόμος είναι ευέλικτος, καθώς χρησιμοποιεί ένα ειδικό πλαίσιο κανόνων και διατάξεων με τις οποίες ταχύτατα και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπουλιέται η ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Το άρθρο16 προβλέπει ότι την εκτίμηση των απαλλοτριωμένων ακίνητων την κάνει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μέσα σε 15 ημέρες. Το ερώτημα είναι από πού προκύπτει ότι είναι δυνατό να γίνεται εκτίμηση σε 15 ημέρες και ότι δεν θα αδικηθεί ο πολίτης του οποίου θα πάρουν τα ακίνητα.
Με το άρθρο 4 ορίζεται η διαδικασία αιτήσεων ένταξης επενδύσεων προβλέπεται ότι η Invest in Greece, υποχρεούται να γνωμοδοτήσει μέσα σε 30 ημέρες για την πληρότητα των φακέλων έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ και άνω. Αυτό, βέβαια, μπορεί να σημαίνει ότι η επένδυση θα αξιολογηθεί με προχειρότητα, αδιαφάνεια και βιασύνη και θα έχει άμεσα αρνητικά επακόλουθα για το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Ο υπουργός Επικρατείας στην εισηγητική του έκθεση υποστηρίζει ότι ο νόμος έχει σύμπνοια με τις περιβαλλοντικές αρχές. Στην παράγραφο 4.1 του άρθρου 7 αναφέρεται ότι παραχωρείται κάθε είδους έκταση της επικράτειας, αλλά και ο πυθμένας της θάλασσας σε όποιον επενδυτή η Invest in Greece επιλέξει, για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων και πόντιση τεχνητών υφάλων.
Για κάθε έργο που θα χαρακτηρίζεται «μεγάλο» παρέχεται η δυνατότητα να παραβιάζονται οι διατάξεις περί αιγιαλού με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να μπορεί ο επενδυτής να κλείνει την παραλία. Το νόμο του 1960, που είχε θεσπίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκειμένου να διευκολύνει την ανέγερση ξενοδοχείων, τον κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έδωσε τις παραλίες στο λαό. Ο κ. Παμπούκης το 2010 τις δίνει και πάλι στους επενδυτές, γυρίζοντας τη χώρα στη δεκαετία του 1960. Με την παράγραφο 8 καταργείται για τα μεγάλα έργα ο οικοδομικός κανονισμός.

Άρθρο 14 – Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την εκτέλεση μεγάλων έργων

«Στην περίπτωση ύπαρξης δασικών εκτάσεων, η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με κοινή απόφαση των ανωτέρω υπουργών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεων του άρθρου 14 του Ν. 998/1974 ή η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας». Εδώ είναι προφανής ο περιβαλλοντικός κίνδυνος. Η Επιτροπή, με την εισήγηση της Invest in Greece, μπορεί να προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες στους αναγκαίους αποχαρακτηρισμούς και αλλαγές χρήσης γης.

Σε 60 ημέρες ξεκινούν έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο φάκελος δημοπράτησης του έργου ολοκληρώνεται από την Invest in Greece το πολύ σε 60 ημέρες και περιέχει όλα όσα χρειάζονται για να δοθεί και η έγκριση από το Κοινοβούλιο (αν αυτό κρίνεται απαραίτητο)! Η έγκριση από το Κοινοβούλιο, δηλαδή, θα είναι προαιρετική. Το υπό δημοπράτηση έργο θα εγκρίνεται χωρίς ο κύριος του έργου να προβαίνει σε οριστικές μελέτες! Σαν να πάρετε άδεια από την Πολεοδομία για να χτίσετε, π.χ., μία πολυκατοικία, χωρίς ο μηχανικός σας να έχει ετοιμάσει οριστική μελέτη!

Οι συνέπειες

«Σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων το υπαίτιο πρόσωπο διώκεται με βάση της διατάξεις περί ψευδούς δηλώσεως». Δηλαδή, κάποιος επενδυτής μπορεί να υποβάλει σχέδιο μεγάλου έργου με βάση ψευδή στοιχεία και, εάν αυτό ανακαλυφθεί, το μόνο που θα πάθει αυτός ο υποψήφιος επενδυτής θα είναι ότι θα καταπέσει το παράβολο που έδωσε με την υποβολή της αίτησής του. Αυτό είναι υπερβολικά επιεικές για τον επενδυτή και υποτιμητικό για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά δικαιώματα του Δημοσίου και των πολιτών. Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον εθνικό φυσικό μας πλούτο χωρίς να παραβιάζουμε το Σύνταγμα και να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Θα πρέπει να κατανοήσουν οι νομοθέτες αυτού του νόμου ότι ο εθνικός μας πλούτος είναι και Κοινοτικός, οπότε την οποιαδήποτε προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα την πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, δηλαδή αυτός που αδικήθηκε από τις παραβάσεις των επενδυτών. Επειδή ο νόμος ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και μπορούν να γίνουν αλλαγές, ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική…

Η Μαργαρίτα ντύνει με ανθρώπους τον "ηγεμόνα" της....Γιωργάκη Μινέικο Παπανδρέου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: