"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

11/11/10

Φάκελος Δικαιοσύνη-----Η πεντάχρονη αμαρτωλή ιστορία του παραδικαστικού κυκλώματος

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Οι έρευνες για το νέο παραδικαστικό δεν φαίνεται, προς το παρόν, να τεκμηριώνουν άμεση εμπλοκή δικαστών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το παλαιό παραδικαστικό, που έσκασε σαν βόμβα πέντε χρόνια πριν και συνεχίζει να απασχολεί τη κοινή γνώμη.
Περισσότεροι από ενενήντα δικαστές διώχθηκαν ποινικά και πειθαρχικά, δεκάδες γνωστοί δικηγόροι κάθησαν στο εδώλιο του... κατηγορουμένου. Μαζί τους ένας πρώην βουλευτής (Π. Μαντούβαλος), ένας πρώην ιερωμένος (Ι. Γιοσάκης), επιχειρηματίες, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιώτες. Πρώτη φορά η δικαστική έρευνα έφερνε στο φως ένα αόρατο δίκτυο ανθρώπων που κατηγορούνταν ότι «πουλούσαν» δικαιοσύνη σε όσους είχαν τη δυνατότητα να την αγοράσουν.
Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τις ιδιαίτερες σχέσεις επιχειρηματιών, δικηγόρων και δικαστών, ώς την ιστορία των οικοπέδων της Αιξωνής στη Γλυφάδα, η ανάκριση εντόπισε ύποπτες περιπτώσεις παράνομης συνδιαλλαγής μεταξύ των ταγών του νόμου και της τάξης. Τρεις πρώην δικαστές (Κ. Μπουρμπούλια, Ε. Καλούσης, Λ. Στάθης) έγκλειστοι στις φυλακές, πληρώνουν μέχρι τώρα το βασικό τίμημα της κάθαρσης.
Το παραδικαστικό κύκλωμα χαρακτηρίσθηκε δικαίως ως η μεγαλύτερη επιχείρηση αυτοκάθαρσης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Για κάποιους, όμως, ήταν απλώς μια «σαπουνόπερα» που χρησιμοποιήθηκε για να αλλάξει τους συσχετισμούς εξουσίας στη Δικαιοσύνη.
Επικεφαλής της δικαστικής έρευνας για το παραδικαστικό που ξεκίνησε το 2005 ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και εκλεκτός της κυβέρνησης της Ν.Δ. για προαγωγή στη θέση του ανώτατου εισαγγελέα, Γ. Σανιδάς. Σήμερα, ο ίδιος ελέγχεται ποινικά από τον διάδοχό του Ι. Τέντε, έπειτα από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, για τη στάση του στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Η εμμονή του να μη σταλεί, δύο φορές, η δικογραφία στη Βουλή, απέτρεψε τον έλεγχο των υπουργών της τότε κυβέρνησης, αλλά προκάλεσε τις καταγγελίες δύο εισαγγελέων εφετών, οι οποίοι παραιτήθηκαν από το δικαστικό σώμα αντιδρώντας στις παρεμβάσεις.
Τη δικαστική εκκαθάριση του παραδικαστικού διεκπεραίωσαν ο σημερινός αρεοπαγίτης Ι. Σιδέρης και ο εφέτης Ι. Φιοράκης. Κατά γενική ομολογία έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να χαρισθούν σε κανέναν. Το βέβαιο είναι ότι το παραδικαστικό προκάλεσε και δυσμενείς παρενέργειες στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς οδήγησε τους δικαστές σε αυστηρότερες αποφάσεις και μεγαλύτερες ποινές.
Με βάση επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, 13 δικαστές αποπέμφθηκαν από το σώμα, 49 διώχθηκαν πειθαρχικά και 33 ποινικά. Πάνω από 300 δικαστές διώχθηκαν πειθαρχικά και ποινικά για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».
Η υπόθεση Μαντούβαλου έδωσε και πολιτικό στίγμα στην ιστορία. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. διώχθηκε για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ξέπλυμα, απόπειρα απάτης και εκβίασης. Ανάμεσα σε άλλα, ενεπλάκη στην κατάθεση ενός ποσού 7 εκατ. δρχ. σε λογαριασμό του τότε ανακριτή της υπόθεσης Μπολέτση, Ε. Καλούση. Η Βουλή ήρε τελικά την ασυλία του, ο κ. Μαντούβαλος μίλησε για σκευωρία και παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Η δίκη του οδήγησε τελικά τον περασμένο Μάρτιο σε αθώωση του ίδιου και των συνεργατών του.
Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε, σε πολυετείς καθείρξεις τον δικαστή Ε. Καλούση και τον επιχειρηματία Ε. Μπολέτση. Ο τελευταίος εξερράγη στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας εξαγορά του προέδρου. Για το θέμα διατάχθηκε έρευνα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Η αναίρεση θα κριθεί από τον Αρειο Πάγο και θα είναι καθοριστική, καθώς ο κ. Μαντούβαλος κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ.
Διαφυγή στο εξωτερικό
Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων του παραδικαστικού απαλλάχθηκε με βουλεύματα ή αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό. Ανάμεσά τους ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης. Από την άλλη, δύο πρώην δικαστίνες προσπάθησαν να ξεφύγουν απ' όλ' αυτά διαφεύγοντας στο εξωτερικό. Η μία, η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, είναι ακόμη κάπου εκεί έξω, απολαμβάνοντας την ελευθερία της. Η άλλη, Κων. Μπουρμπούλια, στάθηκε άτυχη. Συνελήφθη στη Γαλλία, λίγο μετά την εξαφάνισή της και εκδόθηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
Η κ. Μπουρμπούλια ήταν η ανακρίτρια του χρηματιστηρίου και είχε χειρισθεί τη μεγάλη δικογραφία με τις μετοχές φούσκες, αφήνοντας στο ποινικό απυρόβλητο τους επιχειρηματίες.
Επειτα από περίπου δέκα χρόνια, η υπόθεση αναβιώνει και πάλι. Η εισαγγελέας Φ. Κοντοθανάση με πρότασή της ζητά την παραπομπή της Κων. Μπουρμπούλια για κατάχρηση εξουσίας, και άλλων 16 ατόμων για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά στη χειραγώγηση μετοχών συγκεκριμένης εταιρείας.
Η πρώτη μεγάλη δίκη πριν από δύο χρόνια οδήγησε σε καταδίκες 20 ετών για τον Ευ. Καλούση και 12 ετών για την Κων. Μπουρμπούλια. Μαζί τους καταδικάσθηκαν σε μικρότερες ποινές άλλα πέντε ατόμα, επιχειρηματίες, ένας δικηγόρος (Σ. Κεχαγιόγλου) και ο πρώην σύζυγος της κ. Μπουρμπούλια. Αφορά κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, ξεπλύματος χρήματος και δωροδοκίας. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες.
Η βασική δίκη του παραδικαστικού κυκλώματος άρχισε πριν από έναμιση χρόνο, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη! Η πρόταση του εισαγγελέα Π. Κουμπή, πάντως, ρίχνει στα «μαλακά» τους περισσότερους κατηγορούμενους καθώς ζητά την ενοχή του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη (έχει αποφυλακισθεί) και του δικηγόρου Σ. Κεχαγιόγλου, για μία μόνο πράξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρότεινε επίσης ενοχή άλλων τριών δικαστών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν από τον εισαγγελέα δύο δικαστές, έξι δικηγόροι, δύο δικαστικοί υπάλληλοι και μία αστρολόγος. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: