"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

7/12/10

H Μόσχα εκφράζει την έκπληξή της για τα νατοϊκά σχέδια προστασίας των χωρών της Βαλτικής

Η

Μόσχα εξέφρασε την έκπληξή της για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, με στόχο την προστασία των τριών κρατών της Βαλτικής απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική απειλή, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν πολλά ερωτήματα και έκπληξη", δήλωσε η ρωσική πηγή, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ ενέκριναν πρόσφατα απόφαση μη...
προσφυγής στη βία.
Σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα του Ιανουαρίου 2010 που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η Ατλαντική Συμμαχία και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η μία για την άλλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ , τονίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή της Συμμαχίας είναι η προστασία των μελών της, στα οποία συγκαταλέγονται και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, η Οάνα Λουνγκέσκου απάντησε ότι "επί της αρχής, το ΝΑΤΟ δεν σχολιάζει ποτέ το περιεχόμενο εμπιστευτικών εγγράφων και αμυντικών σχεδίων".
"Ωστόσο το ΝΑΤΟ πάντοτε είχε και θα συνεχίσει να διαθέτει σχέδια για την προστασία των συμμάχων. Αυτό είναι ο πυρήνας της αποστολής μας για τη συλλογική άμυνα".
"Επιδιώκουμε μία πραγματική στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και θα ενεργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση", είπε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στη νέα στρατηγική αντίληψη, που αποτελεί οδικό χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια και εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.
Με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 2004, οι τρεις χώρες της βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες την προσάρτηση των οποίων από τη Σοβιετική Ένωση δεν αναγνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, θεωρούν ότι εντάσσονται σε μία στρατιωτική συμμαχία την οποία θεωρούν εγγύηση απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό.
http://www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: