"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

25/5/11

Πιστόλια Μάχης και εξωτικά πυρομαχικά

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

"Μονογραφία"
Η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» σκοπό έχει να παρουσιάσει συγκεντρωτικά μερικά από τα πιο διάσημα επιχειρησιακά πιστόλια, τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και ειδικές μονάδες.

Τα πιστόλια παρουσιάζονται με αποκλειστικές φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν από τα
κύρια μέρη μέχρι και το πιο μικρό εξάρτημα των όπλων. Η ανάλυση για κάθε πιστόλι είναι γραμμένη από έναν επαγγελματία του είδους, ο οποίος όχι μόνο τα έχει χρησιμοποιήσει στο πεδίο βολής αλλά και τα έχει συντηρήσει και επιδιορθώσει, γνωρίζοντας έτσι όλα τα «μυστικά» τους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες τους.
Παράλληλα, δίνονται και σύντομα ιστορικά στοιχεία, τα οποία πολλές φορές εξηγούν την πορεία εξέλιξης των περιγραφομένων όπλων. Επίσης, στην μονογραφία περιλαμβάνεται και ένα παράρτημα με «εξωτικά» πυρομαχικά, ήτοι πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη, και σήμερα καθορίζουν τα οπλοστάσια πολλών υπηρεσιών ή απλώς εξαφανίστηκαν, αποτελώντας ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία για τους θιασώτες της Ιστορίας των όπλων.
Εκ των ανωτέρω, είναι φανερό ότι η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, που μπορεί να περιλαμβάνει από τον επαγγελματία των αστυνομικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, μέχρι τον σκοπευτή αθλητικών συλλόγων ή και τον απλό θιασώτη των όπλων που ενδιαφέρεται για την θεωρητική έστω ενημέρωσή του.
Δ. Πατσουλές
arowGLOCK 34 “TACTICAL-PRACTICAL”
Συνδυάζοντας το βεληνεκές και την ισχύ πυρός ενός υποπολυβόλου, το GLOCK 34 αποτελεί ένα όπλο χειρός ειδικά αναπτυγμένο για Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας, το οποίο εξυπηρετεί από τις ανάγκες των “pointman” των ομάδων SWAT έως τις ανάγκες των μονάδων ειδικών αποστολών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
arowSIG-SAUER P226 INOX
Το πιστόλι P226 ΙΝΟΧ είναι ένα ημιαυτόματο όπλο που σχεδιάστηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση, του οποίου η μεγάλη ακρίβεια βολής, η εργονομική σχεδίαση και η υψηλή αξιοπιστία της λειτουργίας του το έβαλαν στα χέρια μερικών εκ των διασημότερων και καλύτερων ειδικών μονάδων στον κόσμο.
arowHECKLER & KOCH MARK-23 USSOCOM
Το πιστόλι Mark-23 σχεδιάστηκε από την Heckler & Koch αποκλειστικά για τις «μαύρες επιχειρήσεις» της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM), ενσωματώνοντας μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ένα ολοκληρωμένο «οπλικό σύστημα», που ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των αποστολών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).
arowDESERT EAGLE .44 MAGNUM
Λίγα πυροβόλα όπλα έχουν πρωταγωνιστήσει σε τόσες πολλές κινηματογραφικές ταινίες όσο το πιστόλι Desert Eagle. Στο πλευρό «καλών» και «κακών» ηρώων του Χόλιγουντ, το Desert Eagle εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του και προκαλεί δέος. Στο παρόν άρθρο κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη αυτού του προηγμένου για την εποχή του όπλου, και φωτίζουμε κάποια «σκοτεινά» σημεία του μοναδικού μηχανισμού λειτουργίας του.
arowBROWNING MODEL 1935 HI-POWER LE GRANDE PUISSANCE
Υπάρχει μόνον ένας πολύ μικρός αριθμός όπλων χειρός, τα οποία χάρις στην αξιοπιστία, την αντοχή και την ακρίβειά τους απετέλεσαν αναπόσπαστο απόκτημα του οπλοστασίου σχεδόν κάθε ειδικής στρατιωτικής και αστυνομικής μονάδας στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι και το θρυλικό BROWNING MODEL 1935, το οποίο έμεινε γνωστό σαν HI-POWER.
arowSIG SAUER GSR 0.45 ACP STX REVOLUTION MODEL
H γνωστή εταιρεία όπλων SIG SAUER ανέπτυξε μια δική της έκδοση του θρυλικού σχεδίου ημιαυτόματου πιστολιού Browning Model 1911 των 0,45’’ιντσ., συνδυάζοντας μια από τις πιο διαχρονικές σχεδιάσεις με σύγχρονες τεχνικές κατασκευής και φυσικά με την εγγύηση αξιοπιστίας ανάλογη ενός ελβετικού ωρολογιακού μηχανισμού ακριβείας.
arowSMITH & WESSON CUSTOM 1911 0.45 ACP, "THE REAPER"
Mε την παρέλευση 100 ετών από την εμφάνιση του πιστολιού 1911 0.45 ACP και την άρση των απαγορεύσεων για εκμετάλλευση του σχεδίου του από άλλες εταιρείες πλην της COLT, η κύρια ανταγωνίστρια εταιρεία SMITH & WESSON, το 2005, παρουσίασε μια εξαιρετική νέα έκδοση του όπλου, η οποία θα έκανε τον δημιουργό του, John Moses Browning, πραγματικά υπερήφανο.
arowΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Μια παρουσίαση πιστολιών θα ήταν ελλιπής αν δεν συνοδευόταν με μια παρουσίαση πυρομαχικών. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε «εξωτικά πυρομαχικά», τα οποία είναι συνήθως άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά και πιο ενδιαφέροντα από τα καθιερωμένα, που χρησιμοποιούνται σε αστυνομικές-στρατιωτικές υπηρεσίες και σκοπευτικούς συλλόγους.




Στα αλήστου μνήμης Δεκεμβριανά, που κάηκε η Αθήνα και ο Παυλόπουλος κρατούσε (παγκόσμια πρωτοτυπία!) την Αστυνομία σε ΄΄αμυντική στάση η΄΄ομάδα΄΄ συναντιόταν στο Παλαιό Ψυχικό, σε οικία (σύμπτωσις!) ιδιοκτησίας πρεσβείας ΗΠΑ. Παρών και ο σημερινός πρωθυπουργός μας, που αδημονούσε να φύγει ο Καραμανλής και να αναλάβει αυτός. Έπρεπε να διεκπεραιώσει τα επείγοντα των Αμερικάνων ο Γιώργος! Και το κάνει καλά σήμερα! Παρών τότε και ο Άλεξ Ρόντος. Παρόντες και οι Χρυσοχοίδης, Παπουτσής κλπ. Τι συζητούσαν εκεί, την ώρα που έκαιγαν την Αθήνα και διέσυραν την χώρα οι βάνδαλοι; http://diaggeleas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: