Εάν η φερεγγυότητα είναι το πρόβλημα, η ιδιωτικοποίηση (της Δημόσιας περιουσίας) θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, ειδικά εάν θα πρέπει να γίνει σε εξευτελιστικές τιμές.
CEPS: «Δεν θα αποδώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις»
Tην άποψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν πανάκεια και δεν πρόκειται να επιλύσουν το
πρόβλημα χρέους της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Daniel Gros, διευθυντής της γνωστής δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών CEPS, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου με τίτλο:
Οι ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνει ο Gros, μπορεί να βοηθήσουν όταν το πρόβλημα μιας χώρας είναι η ρευστότητα.
Όταν το πρόβλημα όμως είναι η φερεγγυότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν πραγματοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ο συντάκτης υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει να συγκεντρώσει 50 δις ευρώ (σχεδόν 20% του ΑΕΠ) έως το 2015 και 30 δις ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα από ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Εκτός των ερωτημάτων που εγείρονται για τη δυνατότητα υλοποίησης αυτού του σχεδίου, το ουσιαστικό ζήτημα είναι εάν οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο τρόπο για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Η απάντηση που δίνει ο Gros είναι «όχι», καθώς, κατά την άποψή του, με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων το κράτος αποκομίζει χρήματα για την εξυπηρέτηση των οφειλών του, αλλά παράλληλα χάνει μελλοντικά εισοδήματα.
Ταυτόχρονα, οι μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις μπορεί τελικά να προκαλέσουν αύξηση των επιτοκίων που θα κληθεί να πληρώσει για το μακροπρόθεσμο χρέος του, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις μειώνουν την αξία των απαιτήσεων των μακροχρόνιων δανειστών (διότι σε περίπτωση πτώχευσης, δεν έχουν στη διάθεσή τους την περιουσία που εκποιήθηκε).Επιπλέον οι τιμές στις οποίες εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία όταν η χώρα είναι στο χείλος της
χρεοκοπίας, αναφέρεται στο άρθρο.
Μία χρήσιμη αναλογία θα ήταν να δούμε την Ελλάδα ως μία επιχείρηση που είναι αφερέγγυα σε τεχνικό επίπεδο (δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της εγκαίρως χωρίς βοήθεια.)
Εάν αυτή η εταιρεία πουλήσει ορισμένα περιουσιακά της στοιχεία για να ικανοποιήσει μερικούς προνομιακούς δανειστές της, οι υπόλοιποι δανειστές και ειδικότερα εκείνοι που οι απαιτήσεις τους λήγουν αργότερα βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
Όπως σημειώνει ο Gros, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι στην περίπτωση της Αργεντινής τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων είχαν υλοποιηθεί χρόνια πριν από την εκδήλωση
της μεγάλης κρίσης με αποτέλεσμα, όταν η χώρα πτώχευσε, να μην μπορεί να αξιοποιήσει έσοδα από τη δημόσια περιουσία.
Συνεπώς, καταλήγει ο διευθυντής του CEPS, το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιστροφής της χώρας στις αγορές.
www.ceps.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου