"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

27/11/09

«[οι ΜΚΟ] Απαιτούν εκπλήρωση των στόχων και εν ανάγκη θα επιδιώξουν τους στόχους τους και χωρίς τις κυβερνήσεις»

Μα καλα πως απαιτεις χρηματοδοτησεις?? Παντα με ενοχλουσε αυτο το θρασος. Ζητας και με ταπεινοτητα απο το υστερημα ενος λαου βοηθεια προς οποιονδηποτε (οσο ευγενικο) σκοπο. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΣ! Αυτα τα χρηματα δεν σου ανηκουν!

ΜΚΟ κατά   κυβέρνησης

Υψηλούς στόχους για τη χιλιετία έχει θέσει η συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που διεξάγεται από σήμερα στον ΟΗΕ και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.


Τέτοιοι στόχοι είναι η αναχαίτιση της φτώχειας, η συμβολή στην ισονομία, την εξασφάλιση της ελευθερίας, της ειρήνης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, ο έλεγχος στην καταστροφή του περιβάλλοντος ασφάλειας, αλλά και η καταπολέμηση των ...

σύγχρονων επιδημιών του HIV/AIDS, της ελονοσίας, της φυματίωσης. Σχετικά με το τελευταίο, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με το HIV/AIDS στην Ελλάδα υπογράφουν κείμενο προτάσεων και διαμαρτυρίας.

Το κείμενο που έχει κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, όπως και στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη οι ΜΚΟ να ακούγονται μέσα και έξω από το κτίριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Να υπάρχει, δηλαδή, κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και τη διαφάνεια στις ΜΚΟ, αλλά και να πραγματοποιηθεί η θεσμική κατοχύρωση των δικτύων τους υπό την αιγίδα της UNAIDS, με στόχο την ενδυνάμωσή τους και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οσον αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η επιδημία στη χώρα δεν έχει μεγάλες διαστάσεις, αλλά παρά τη σταθεροποιημένη πορεία της, αυτή παραμένει ανοδική:

Για τον έλεγχό της αλλά και την αντιμετώπιση αυτών που πάσχουν απαιτείται η λήψη μέτρων όπως: α) Ελεγχος της χρήσης και εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων υποστήριξης των τοξικοεξαρτημένων. β) Παροχή πλήρους ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλους τους αλλοδαπούς (πρόσφυγες/θύματα διακίνησης/μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. γ) Αμεση αντιμετώπιση των ρατσιστικών εκδηλώσεων, του στιγματισμού και της διάκρισης απέναντι σε HIV (+) άτομα και άτομα που απειλούνται από το HIV. δ) Θέσπιση και εφαρμογή νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, των μεταναστών και των προσφύγων, των εκδιδομένων ατόμων, των θυμάτων διακίνησης, των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, των τρανσεξουαλικών.

Στο κείμενο τονίζεται ακόμη ότι η εμπλοκή των ΜΚΟ στην πρόληψη, την ενημέρωση και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS είναι ήδη μια πραγματικότητα που το κράτος πρέπει να αναγνωρίσει και επίσημα, αλλά και να ενισχύσει. Η αναγνώριση της υπαρξής τους μόνο για την έξωθεν καλή μαρτυρία, καταλήγουν οι ΜΚΟ, πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα και οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας και των ΜΚΟ, σε θέματα όπως το trafficking και το HIV/AIDS, οφείλουν να βελτιωθούν. Η χώρα οφείλει επίσης να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που συνυπογράφει. Θεμιτό αποτέλεσμα; Η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας να είναι προϊόν μακροχρόνιας στρατηγικής και απόρροια διαλόγου κοινωνικών εκπροσώπων με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και τις ΜΚΟ, να μην τυγχάνει ευκαιριακής αντιμετώπισης.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/09/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: