"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

9/12/09

Η Τουρκία δεν θέλει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας !

http://neoskosmos.com/news/el/node/5039Η Τουρκία δεν ονειρεύεται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρει άρθρο του στελέχους του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Suat Kiniklioglu, για το Ινστιτούτο Project Syndicate, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Australian».

Θέμα του άρθρου είναι η πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τις γειτονικές της χώρες και η διαφαινόμενη, σύμφωνα με ισχυρισμούς, νεο-οθωμανική ιμπεριαλιστική τάση της κυβέρνησης Ερντογάν και του ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, την οποία ο συντάκτης αντιπαρέρχεται ως αναληθή.

Ο Kiniklioglu υποστηρίζει ότι η τουρκική πολιτική αποτελεί προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. «Στοχεύουμε», σχολιάζει, «στην ......

εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου, την αύξηση του εμπορίου και τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων επαφών με τους γείτονές μας στον αθλητισμό, τουρισμό και τις πολιτισμικές δραστηριότητες».
Η θέση της Τουρκίας είναι τέτοια που επιτάσσει την δραστηριοποίηση της χώρας προς κάθε γεωγραφική κατεύθυνση, γεγονός που αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Προς επίρρωση του επιχειρήματος αναφέρει ως παράδειγμα τον δικέφαλο αητό, σύμβολο της Βυζαντινής και Σελτζουκικής (όπως λέει) αυτοκρατορίας, που κοιτά προς τη Δύση και την Ανατολή. Επομένως, καταλήγει, η επιχειρηματολογία η σχετική με τον τουρκικό προσανατολισμό είναι επιφανειακή και κακοπροαίρετη, καθώς η Τουρκία αποτελεί ανεκτίμητο πλεονέκτημα για την αναδιαμόρφωση της περιοχής και ο βασικός παράγοντας αλλαγής του status quo υπέρ της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας (αναφορά στις σχέσεις με την Αρμενία).

Σημειώνει ότι κάποιοι από τους γείτονες της χώρας είναι δύσκολοι αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να επιλέξει τους γείτονές του και γι’ αυτό η Τουρκία διεξάγει ρεαλιστική πολιτική. Η αναβίωση του οθωμανισμού τοποθετείται, κατά την άποψή του, στον πολιτιστικό τομέα, γεγονός που αποτελεί ενίσχυση της τουρκικής δημοκρατίας. Το να θεωρούνται ιμπεριαλιστικές οι καλοπροαίρετες προσπάθειες για την σταθερότητα της περιοχής αποτελεί τεράστια αδικία. Αντιπαραβάλει στη συνέχεια τη θέση της Τουρκίας με την ρωμαϊκή θεότητα του Ιανού, παρομοιάζοντας την ιδιότητα του Ιανού με την πρόσβαση που προσφέρει η Τουρκία προς τις άλλες χώρες. «Με αυτή την ιδιότητα η Τουρκία συμπληρώνει και συνεισφέρει σε ένα μοναδικό μεταβατικό πέρασμα σε, κατά τα άλλα, δύσκολες περιοχές» και «η εξωτερική της πολιτική βοηθά τους άμεσους γείτονές της να επανασυνδεθούν». Καταλήγει λέγοντας: «Σε αντίθεση με τις πρόσφατες καταγγελίες, όσοι συντάσσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν επιδιώκουν να αναβιώσουν την οθωμανική αυτοκρατορία. Αντιθέτως, αναζητούμε την ιστορική επανένταξη της Τουρκίας στην άμεση γειτονιά της, διορθώνοντας έτσι μια ανωμαλία των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου. Η Ε.Ε. και οι άλλοι δυτικοί μας σύμμαχοι θα μπορούσαν μόνο να επωφεληθούν από μια τέτοια επανένταξη. Κανείς τους λοιπόν δεν έχει λόγο να εκφράζει ενόχληση με την Τουρκία».


Ο κ. Χρυσοχοϊδης δηλώνει ότι θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση Κούνεβα.«Ο πρόσφυγας που ζητεί άσυλο έχει ισχυρό συμβολισμό για εμάς» {ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ TON ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ GIORGO ;}

Δεν υπάρχουν σχόλια: