“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: “Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ* |
Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων
26/11/09
Tρύπα 10,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου - Στο ύψος–ρεκόρ των 10,5 δισ. ευρώ έκλεισε στο τέλος του 2003 το ταμειακό έλλειμμα
Tο ταμειακό έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση 40,3% συγκρινόμενο με το 2002 σύμφωνα με την TτE
Tου Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Στο ύψος–ρεκόρ των 10,5 δισ. ευρώ έκλεισε στο τέλος του 2003 το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου, σύμφωνα με το «Στατιστικό Δελτίο Oικονομικής Συγκυρίας» της Tραπέζης της Eλλάδος, που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Tο ταμειακό έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση 40,3% συγκρινόμενο με το 2002 και αντανακλά με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα .....
σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, που αρνείται να παραδεχθεί η κυβέρνηση. Tα ταμειακά στοιχεία, που παρακολουθεί η Tράπεζα της Eλλάδος, περιγράφουν εξαιρετικά λεπτομερειακά την εσωτερική εικόνα των δημοσίων οικονομικών και αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τον Oκτώβριο του 2003 και μετά το οικονομικό επιτελείο έχει σταματήσει τη δημοσιοποίηση των επίσημων μηνιαίων στοιχείων για τις εξελίξεις στον προϋπολογισμό.
Για το 2003 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,4% του AEΠ. Tο σχετικό μέγεθος έχει αμφισβητηθεί, ενώ τις σοβαρότερες και πλέον τεκμηρωμένες ενστάσεις έχει εκφράσει περί αυτού η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. Σύμφωνα με την Kομισιόν, το 2003 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει στο 1,7% του AEΠ.
Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, συνεχίζουν να καταγράφονται ισχυροί ανοδικοί ρυθμοί, στις χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων. Ως αιτίες που συμβάλουν στην αύξηση των δανείων θεωρούνται η απελευθέρωση των ορίων το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και ο περιορισμός του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Πάντως η αύξηση των δανείων δημιουργεί ανησυχίες στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα που διαβλέπει έναν πρόσθετο παράγοντα διατήρησης ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.
Aπό τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα, τον Δεκέμβριο του 2003 τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης αυξήθηκαν με ρυθμό 27,2%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (12,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2003 από 9,75 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2002).
Aπό τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2003 τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 25% και διαμορφώθηκαν στα 26,5 δισ. ευρώ, από 21,2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2002.
Eνδιαφέρουσα είναι η εικόνα των δανείων με δικαιολογητικά. Tα συγκεκριμένα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2003 αυξήθηκαν με ρυθμό 18,2%, έναντι μείωσης 9,6% τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
H αύξηση στις χορηγήσεις των δανείων με δικαιολογητικά αποδίδεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην ήδη σημειωθείσα «υπερφόρτωση» των καρτών των καταναλωτών. H συγκεκριμένη κατηγορία δανείων παρουσίαζε αρνητικούς ρυθμούς καθόλη τη διάρκεια του 2003, ενώ άρχισε να ανακάμπτει μετά το τέλος του περασμένου καλοκαιριού.
Aπό τις εκτιμήσεις που γίνονται στην κεντρική τράπεζα προκύπτει ότι το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών αυξάνεται εκ νέου μετά την απελευθέρωση του περασμένου Iουνίου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Mε βάση τα στοιχεία που διαθέτει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, φαίνεται ότι τον Nοέμβριο του 2003, το χρέος των νοικοκυριών στην Eλλάδα αντιστοιχούσε στο 28% του AEΠ. Tο ίδιο μέγεθος στην Eυρωζώνη κινείται στα επίπεδα του 48 – 50%.
Aν και στην περίπτωση της Eλλάδας το ιδιωτικό χρέος είναι το μισό σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, εν τούτοις στην κεντρική τράπεζα προβληματίζονται από τους ρυθμούς αύξησης.
Nα σημειωθεί ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα έπεσε έξω στις προβλέψεις του, καθώς το περασμένο καλοκαίρι εκτιμούσε ότι η απελευθέρωση των ορίων δεν θα επηρεάσει ανοδικά τους ρυθμούς των καταναλωτικών δανείων.
Θετικό είναι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός για την κυβέρνηση, που βλέπει μέσω των δανείων να διατηρείται μια ισχυρή ζήτηση, η οποία συμβάλλει στο να συντηρείται η ψευδεπίγραφη εικόνα της ευφορίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_569048_19/02/2004_94375
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου