"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

4/5/10

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ !!! ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ !!!

 Συνέντευξή του εισαγγελέα της δίκης Τσαουσέσκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βουκουρέστι —  Συνέντευξη στην Ιωάννα Ράντου Προειλημμένη απόφαση εκτιμά πως ήταν η εκτέλεση του ζεύγους Τσαουσέσκου ο τότε εισαγγελέας της δίκης και νυν επικεφαλής της Στρατιωτικής Εισαγγελίας της Ρουμανίας Νταν Βοϊνέα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 16 χρόνια μετά τη δίκη, τονίζει ότι με έκπληξη διαπίστωσε πως το εκτελεστικό απόσπασμα βρισκόταν στη βάση ήδη πριν από τη δίκη. 

Θυμάται ότι η δίκη, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1989, διήρκεσε μόλις μια ώρα και...
πως ο Τσαουσέσκου αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και δύναμη το εκτελεστικό απόσπασμα, σε αντίθεση με τη σύζυγό του.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ.: Πώς φτάσατε στο να αναλάβετε εσείς την υπόθεση;

ΑΠ.: Αφού υπέγραψα το ένταλμα σύλληψης στις 23 Δεκεμβρίου του 1989 κατά του Τούντορ Ποστέλνικου, υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Τσαουσέσκου, ο οποίος συνελήφθη από τους εξεγερθέντες, μου ανατέθηκε να αναλάβω τον Τσαουσέσκου, ο οποίος συνελήφθη και κρατούνταν στο Ταργκόβιστε (κεντρική Ρουμανία). Το Υπουργείο 'Αμυνας ζήτησε από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας να αναλάβει την υπόθεση του πρώην κομμουνιστή δικτάτορα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ, καθώς ήταν η δουλειά μου και έπρεπε να την κάνω.

ΕΡ.: Πόσο καιρό σας πήρε για να συντάξετε το κατηγορητήριο;

ΑΠ.: Μισή ημέρα. Εργάστηκα από κοινού με τους στρατιωτικούς δικαστές που είχαν επίσης διοριστεί από το Υπουργείο 'Αμυνας. Σκεφτήκαμε μαζί ποιες θα μπορούσαν να είναι οι βασικές κατηγορίες κατά του δικτάτορα, κρίνοντας από το τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού του καθεστώτος.

ΕΡ.: Περιμένατε ότι το ζεύγος Τσαουσέσκου θα εκτελεστεί αμέσως μετά τη δίκη;

ΑΠ.: Όχι, κανείς δεν το είχε συζητήσει μαζί μας και δεν περιμέναμε ότι θα εκτελεστούν. Μας ανατέθηκε να χειριστούμε μια υπόθεση και να ξεκινήσουμε μια δίκη. Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση, δεν είχαμε ιδέα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, έως ότου φτάσαμε στη στρατιωτική βάση του Ταργκόβιστε, όπου προς έκπληξή μας ανακαλύψαμε ότι βρισκόταν εκεί ήδη ένα εκτελεστικό απόσπασμα για να κάνει τη δουλειά. Δεν είχα τη δύναμη να αλλάξω κάτι, καθώς τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε μια στρατιωτική βάση και την όλη κατάσταση χειριζόταν τότε ο στρατηγός Ατανάσιε Στανκουλέσκου (σσ. ο Στανκουλέσκου διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής του Στρατού, μετά τη φυγή του ζεύγους Τσαουσέσκου από το Βουκουρέστι).

ΕΡ.: Ήσασταν παρών στην εκτέλεση;

ΑΠ.: Ναι, θυμάμαι ότι το εκτελεστικό απόσπασμα με προσπέρασε γρήγορα. Οι στρατιώτες (του αποσπάσματος) δεν ήθελαν να καταγραφούν τα πρόσωπά τους στην κάμερα, καθώς δεν ήθελαν να τους δει το κοινό. Η εκτέλεση ήταν όντως πολύ γρήγορη. Η Έλενα Τσαουσέσκου αντιστάθηκε και ζήτησε από τους στρατιώτες να την αφήσουν. Νομίζω, ότι ποτέ δεν περίμεναν ότι θα εκτελεστούν. Ο Νικολάι Τσαουσέσκου ήταν περισσότερο αξιοπρεπής και δεν μίλησε στους στρατιώτες. Δεν μου φάνηκαν φοβισμένοι. Νομίζω ότι δεν γνώριζαν τι σημαίνει να είναι κανείς φοβισμένος, μετά από μια ζωή ως δικτάτορες. Η δίκη και η εκτέλεση διήρκεσαν συνολικά περίπου μια ώρα. Προσπάθησα να βρω καταφύγιο, γιατί όταν ξεκίνησε η εκτέλεση, όλοι οι στρατιώτες στη βάση άρχισαν να πυροβολούν, όχι κατά του ζεύγους, αλλά ψηλά στον ουρανό. Μετά, κάποιος τους παρότρυνε να σταματήσουν.

ΕΡ.: Είπατε ότι κάποιος προσπάθησε να σας δολοφονήσει, μετά την αμφιλεγόμενη αυτή δίκη. Γιατί;

ΑΠ.: Επειδή δεν ήθελαν να μάθουν οι πολίτες τι συνέβη εκεί (στη δίκη).

 ΕΡ.: Τι νομίζετε ότι συνέβη με τον δικαστή Τζίκα Πόπα, ο οποίος είχε την ευθύνη της δίκης και αυτοκτόνησε πριν από 14 χρόνια (δυο χρόνια μετά τη δίκη); Νομίζετε ότι επηρεάστηκε από τη δίκη, όπως υποστηρίζει η οικογένειά του;

ΑΠ.: Το πόρισμα θανάτου του ήταν πράγματι αυτοκτονία. Αλλά φαινόταν τόσο σίγουρος και δυνατός στη δίκη, γι' αυτό και πιστεύω ότι εάν αυτοκτόνησε πράγματι, δεν ήταν εξαιτίας της δίκης. Δεν μετάνιωσε ούτε για μια στιγμή για την ετυμηγορία.

Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι η δίκη ήταν μια αποτυχία, καθώς δεν έγιναν σεβαστές οι διαδικασίες. Φυσικά, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι οι συνθήκες της δίκης δεν ήταν φυσιολογικές. Αλλά θα έπρεπε να είχαμε ακούσει (τις συστάσεις) ορισμένων σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της εποχής και η δίκη να διαρκούσε περισσότερο χρόνο. Δεν ξέρω ποιος ήθελε να τη συντομεύσει. Αλλά καμιά από τις δίκες της επανάστασης δεν διεξήχθη βάσει των διαδικασιών. Κανείς από τους στενούς συνεργάτες του Τσαουσέσκου (στο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο), που στην ουσία καταπίεζαν τους πολίτες, δεν φυλακίσθηκε. Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, μετανιώνουν για την αποτυχία του συστήματος και το θάνατο του Τσαουσέσκου.
http://news.pathfinder.gr/world/balkans/262788.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: