"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

20/11/09

Ερωτήσεις αφελούς, Μέρος 2ο - ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ !!!


Δεν πέρασε πολύ καιρός απο τότε που -με αφορμή το θέμα των υ/β- είπαμε να γράψουμε 2 αράδες για την στάση ορισμένων αρθρογράφων η οποία μας είχε προξενήσει εντύπωση.Διαβάζοντας αυτές τις μέρες άρθρο γνωστού ιστοχώρου για την εξαγγελία τουρκικής ΝΟΤΑΜ η οποία αμφισβητεί -ώς συνήθως- την ελληνική αρμοδιότητα SAR ( δηλωνει ότι τα όρια FIR δεν αντιπροσωπεύουν εθνικά σύνορα χωρίς διμερείς συμφωνίες κτλ κτλ), είπαμε να επανέλθουμε..Καθότι 13 χρόνια μετά τα Ίμια , 35 χρόνια μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ 714 και περίπου 1 χρονο μετά το περιστατικό με τον πρόεδρο Παπούλια στο Φαρμακονήσι, ο συντάκτης ανακάλυψε ξαφνικά -και προβάλλει ως αποκλειστικότητα μάλιστα! - ότι οι Τούρκοι θέλουν επαναδιαπραγμάτευση συνόρων στο Αιγαίο...Ας πάμε όμως παρακάτω....
Διαβάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα :


1) Ερώτημα πρώτο.
Ποια η σκοπιμότητα του να "ενημερώσεις" κάθε ενδιαφερόμενο για το ποιά συγκεκριμένα θα είναι η μόνη άμεσα διαθέσιμη δύναμη του ΠΝ στην περιοχή (η πυραυλάκατος Βλαχάβας) και πού θα βρίσκεται (στο λιμάνι της Ρόδου) -όπως κάνει ο συντάκτης- ; Είναι λεπτομέρειες κρίσιμες για την ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης η απλά ακολουθούμε τον ολισθηρό δρόμο του εύκολου εντυπωσιασμού για να δείξουμε ότι " γνωρίζουμε" ;. Να σημειώσουμε ότι δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορα που συμβαίνει κατι τέτοιο ,βλέπε παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με το ατύχημα των AH-64 στην Εύβοια. Δικαιολογείται η έμπρακτη υπονόμευση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας μέσω δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών για να πουλήσουμε 20 φύλλα παραπάνω ? Μήπως ζηλέψαμε τον δόξα του.. "θρυλικού" πλέον ρεπόρτερ που μετέδιδε ζωντάνα την έξοδο του στόλου εκείνο τον Γενάρη του 1996;


2) Ερώτημα δεύτερο.
Πόσο χαχόλους πρέπει να θεωρείς τους αναγνώστες για να παρουσιάζεις μια ΠΑΓΙΑ τακτική των Τούρκων η οποία αποτυπώνεται στις εκατοντάδες σχετικές ΝΟΤΑΜ κάθε χρόνο, ώς αποκλειστικότητα η οποία μάλιστα δεν έχει προηγούμενο; Είναι γνωστό και στις πέτρες πλέον ότι η αμφισβήτιση της ελληνικής αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου παράλληλου είναι πάγια τακτική τα τελευταία 35 χρόνια ,και έχει μάλιστα αναφερθεί σε χιλιάδες -κυριολεκτικά- δημοσιεύματα .


Ο συντάκτης δεν έμεινε όμως εκεί..Με δεύτερο δημοσίευμα έσπευσε να θριαμβολογήσει για την .."δημοσιογραφική επιτυχία" και να εγκαλέσει! όσους αναμετέδωσαν την είδηση χωρίς να αναφέρουν την πηγή. Άραγε πόσο θράσος πρέπει να έχει κανείς για να δακτυλοδείχνει τους μη-ακολουθούντες την δημοσιογραφική δεοντολογία ,όταν όταν ο ίδιος το πράτει κατ'εξακολούθηση και χωρίς καμία αναστολή ; Προφανώς πολύ ..


Το θέμα που εγείρεται στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο ηθικό..Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την αντιγραφή και δικών μας αναρτήσεων (όπως και πολλών άλλων ιστολογίων) απο την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, εάν τουλάχιστον υπήρχε ένα στοιχειώδες φιλτράρισμα του αντιγραφόμενου υλικού, το οποίο πασαρεται αργότερα στον ανυποψίαστο αναγνώστη ως "έγκυρη είδηση". Γιατί πόσο αξιόπιστο μπορεί να θεωρηθεί ένα "τμήμα ειδήσεων" το οποίο υιοθετεί άκριτα "πληροφορίες" που αλιεύει στο διαδίκτυο χωρίς να τις διασταυρώνει; Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής είναι καταστάσεις απείρου κάλους όπως αυτή που σας μεταφέρουμε παρακάτω.. (τα εύθυμα σχόλια στα σχετικά φόρουμ δίνουν και παίρνουν)


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φάρσα που έκανε στους συντάκτες του συγκεκριμένου ιστοχώρου (προ αρκετών μηνών) ένας πονηρός Τούρκος χρήστης του διαδικτύου ,ισχυριζόμενος σε γνωστό φόρουμ οτι οι κορβέτες MILGEM έχουν δήθεν "σοβαρά προβλήματα" με το σύστημα πρόωσης ..Λίγες ώρες αργότερα ακόμα ένα "αποκλειστικό" είχε γεννηθεί και ο συγκεκριμενος χρήστης -δικαίως- γελούσε με την ψυχή του αναλογιζόμενος την ποιότητα των πληροφοριών που σερβίρονται στους Έλληνες αναγνώστες .Περιττό να σημειώσουμε ότι ο συντάκτης ουδέποτε επανόρθωσε με σχετικό δημοσίευμα. Το συγκεκριμένο παράδειγμα φυσικά δεν είναι το μόνο, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή τα αναβαθμισμένα Τουρκικά Leo-1 αποκτήσανε προσφάτως πυροβόλο 120mm..



Μεταξύ "αστείου"...




και "σοβαρού"..

Η αντιγραφή όμως δεν περιορίζεται σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ειδήσεις αλλά και σε φωτογραφικό υλικό. Και εδώ το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός άλλου Τούρκου blogger ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε ότι οι φωτογραφίες του γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλευσης χωρίς την συγκατάθεση του..Ο τίτλος του σχετικού άρθρου που ανέβασε στο διαδίκτυο ( "How do you spell copyright in Greek") μιλάει απο μόνος του..Γράφει ο αγανακτισμένος γείτονας :


"The next day, editors of the Greek defense portal *********.gr found this information useful. They have cut-pasted the photos and some of the information directly from my blog to their website.


So far, so good. But apparently these gentlemen were ashamed to give credit for this information to my blog. Therefore they have omitted this critical information and pretended as if this was their success and their story."


Καρντάση μπές στην σειρά , δεν είσαι ο μόνος...

http://www.enkripto.com/2009/11/2_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: