"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

19/11/09

Μ.Κ.Ο ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ! Ο κ. Ντίσμορ εισηγείται ενεργότερο ρόλο των δι-κοινοτικών (μη-κυβερνητικών) οργανώσεων εκείνων που υποστηρίζουν τη λύση (υπενθυμίζουμε πως ανασυντάσσεται η “Πλατφόρμα του ΝΑΙ”),ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ.


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο !!!!!

Andrew Dismore: Στόχος να μεταπειστούν οι γυναίκες του ΟΧΙ

Εμπροσθοφύλακας’
Φανούλα Αργυρού*

Με νέα του πρόσφατη ομιλία-πρόκληση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, ο Εργατικός βουλευτής βορείου Χέντον (Λονδίνο) Άντριου Ντίσμορ (Andrew Dismore), προέβη σε ένα νέο… ετήσιο “ισολογισμό” ως προς την πρόοδο στο Κυπριακό, μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί και από όσα αποκόμισε από τις επαφές του. Ο κ. Ντίσμορ μιλά για “νότο” και “βορρά”, υποστηρίζει την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων, εισηγείται ενεργότερο ρόλο των δι-κοινοτικών (μη-κυβερνητικών) οργανώσεων εκείνων που υποστηρίζουν τη λύση (υπενθυμίζουμε πως ανασυντάσσεται η “Πλατφόρμα του ΝΑΙ”), επιμένει ότι ο Αττίλας ελαττώθηκε, μας ζητά να είμαστε φιλικοί προς τους «Φίλους της Τουρκίας», οι Τ/κ μαθητές της Αγγλικής Σχολής είναι απομονωμένοι και αποκαλύπτει ότι τώρα στόχος είναι να ΜΕΤΑΠΕΙΣΤΟΥΝ οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα εναντίον του Σχεδίου Ανάν! Και πολλά άλλα!

Μιλά για ‘νότο’ αντί την Κυπριακή Δημοκρατία: Συστήνει περισσότερες δι-κοινοτικές δραστηριότητες!

Μετά από 40 συναντήσεις που είχαν με αμφότερες τις πλευρές είπε,
.............
βρήκε ότι καμία πλευρά ετοιμάζει το λαό για λύση. Και υποστήριξε ότι τη δουλειά αυτή θα πρέπει να την αναλάβουν οι δι-κοινοτικές ομάδες υπονοώντας τις…μη - κυβερνητικές και υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ομάδες.


Είπε συγκεκριμένα:


«…Neither side has a strategy to prepare their people for a solution or to support the talks, but there are many initiatives, contacts and co-operative ventures, which are encouraging. We need more events such as the recent b-communal evening in Pyla. There is a dangerous belief in the south that if the negotiations fail, another United Nations initiative will come along in due course…There are “nevers” on both sides… although they do not represent the majority view of either population, their influence is persuasive and in many instances malign…»


«Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά έχουν στρατηγική για να ετοιμάσουν το κόσμο τους για λύση ή για υποστήριξη των συνομιλιών, αλλά υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, διασυνδέσεις και κοινές δραστηριότητες, που είναι ενθαρρυντικό. Χρειαζόμαστε περισσότερες εκδηλώσεις όπως η πρόσφατη δι-κοινοτική στην Πύλα. Υπάρχει η επικίνδυνη πεποίθηση στο νότο ότι αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα έλθει άλλη πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα ΄Εθνη εν καιρώ…Υπάρχουν δυνατά ‘ουδέποτε’ από αμφότερες τις πλευρές. Παρόλον ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, η επιρροή τους είναι πειστική και πολλές φορές κακόβουλη…» ['Westminster Hall debates' 10 November 2009 11:00 am].




Υποστηριζει την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων


«Παρόλον ότι δεν υπάρχουν στις συνομιλίες χρονοδιαγράμματα εντούτοις υπάρχουν φυσικά χρονικά όρια στο άμεσο μέλλον, περιλαμβανομένης και της αναθεώρησης της τουρκικής ευρωπαικής ένταξης από την ΕΕ, και πιο σημαντικά, οι εκλογές στο βορρά τον Απρίλιο του 2010 όταν ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει ξανά υποψηφιότητα», είπε.


Σε απάντηση του βουλευτή Bob Spink ο οποίος με παρέμβασή του είπε ότι είναι ενδεικτικό ότι τα αφύσικα χρονοδιαγράμματα δεν βοηθούν, ο κ. Ντίσμορ επέμεινε ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι τεχνητά, αλλά φυσιολογικά (άρα υπάρχουν) τα οποία συνεπάγεται η πορεία των εκλογών.




Να αγαπάμε τους Βρετανούς… «Φίλους της Τουρκίας»!


Για τους «Εργατικούς Φίλους της Τουρκίας» (που μάλλον ο κ. Ντίσμορ αναφέρετο στην βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα των Labour που ιδρύθηκε στο Λονδίνο εν τη παρουσία του Τούρκου πρέσβη για να βοηθήσουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) ο κ. Ντίσμορ είπε : «Οι “Φίλοι της Τουρκίας” λανθασμένα θεωρούνται από τους Ελληνοκύπριους ως εχθροί. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να τους επηρεάζουν θετικά για να επηρεάζουν και εκείνοι την Τουρκία. Το επιδιωκόμενο δεν πρέπει να είναι η τιμωρία της Τουρκίας στην Ε.Ε, αλλά να πιεστεί η Ε.Ε να βοηθήσει την Τουρκία να βοηθήσει τον εαυτό της».


Μειωμένος στις 25,000 και πάλιν για τον Ντίσμορ (και Η.Ε) ο στρατός κατοχής


«…Η Ειρηνευτική Δύναμη συνεχίζει να υπολογίζει τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί στις περίπου 25,000 χιλιάδες - πολλές χιλιάδες λιγότερες από 35,000 ή παραπάνω όπως ισχυρίζονται αμφότερες οι πλευρές» τόνισε. (…UNFICYP continues to estimate the strength of Turkish forces on the island at about 25,000 - many fewer than the 35,000 or more claimed by both sides).


Απομονωμένοι οι Τ/κ της Αγγλικής Σχολής


«Τα 2/3 των Ελληνοκυπρίων που γεννήθηκαν μετά το 1974 δεν γνωρίζουν δι-κοινοτική ζωή. Μία από τις επισκέψεις μας ήταν στην Αγγλική Σχολή όπου τώρα φοιτούν και Τ/κ και αποτελούν το 15%. Ήταν αποκαρδιωτικό να μιλάς σε Ελληνοκύπριους νεαρούς, που γενικά φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι με το στάτους κβο, και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για λύση. Παρόλον ότι οι Τουρκοκύπριοι που φοιτούν μαθαίνουν ελληνικά, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τουρκικά από τους Ε/κ μαθητές. Οι Τ/κ μαθητές φαίνονται να είναι απομονωμένοι. Το σχολείο εργάζεται σκληρά να το σπάσει αυτό, αλλά υπάρχει ρεύμα ξενοφοβίας από αμφότερες τις πλευρές της πράσινης γραμμής. Δεν υπάρχουν προγράμματα ανταλλαγής σχολείων δια μέσου της γραμμής, γιατί υπάρχει το πρόβλημα αναγνώρισης, διαβατηρίων και άλλα…», σημείωσε η έκθεση του κ. Άντριου Ντίσμορ.




Σχολικά βιβλία


«…Παράλληλα καθώς γίνονται στο νότο βήματα προς μια πολύ-πολιτισμική εκπαίδευση και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιστορίας στα ελληνικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, στο βορρά γίνονται βήματα όπως αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων με βιβλία που προωθούν την διδασκαλία του Ισλαμισμού στα σχολεία που ήταν κοσμικά, αλλαγή της ορολογίας από “Τουρκοκύπριοι” σε “Τούρκοι της Κύπρου” και απαγόρευση της τουρκοκυπριακής διαλέκτου από τα ΜΜΕ στο βορρά…», είπε.


Δηλαδή, καθώς η δική μας πλευρά υπάκουσε στις ξένες υποδείξεις προς όφελος της Τουρκίας και αλλοίωσε τα βιβλία της Ιστορίας με πλαστογράφηση και ιστορικές ανακρίβειες υπέρ των Τούρκων, οι Τούρκοι τουναντίον προχώρησαν προς το αντίθετο και στην Ισλαμοποίηση της Παιδείας!


Εγγυήσεις - Τα Ηνωμένα Έθνη να αστυνομεύουν την εφαρμογή της ομοσπονδιακής πολιτικής!


Ο κ. Ντίσμορ αναφέρθηκε και στο θέμα των εγγυήσεων για να προωθήσει έμμεσα την βρετανική πολιτική επι του θέματος. Η Βρετανία δεν θα σταθεί εμπόδιο, σύμφωνα με κυβερνητική απάντηση, στο θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε ο κ. Ντίσμορ και πρόσθεσε πως κατά την γνώμη του:

«υπάρχουν τρία πράγματα που χρειάζονται εγγυήσεις σε περίπτωση λύσεως. Πολιτική εγγύηση για την υπεράσπιση της ομοσπονδίας, που μπορεί να εξασφαλιστεί από την ΕΕ, και εγγύηση για την εφαρμογή της συμφωνίας που μπορεί να καλυφθεί με ένα ψήφισμα των Η.Ε. Η πιο δύσκολη εγγύηση είναι η προσωπική εγγύηση για ασφάλεια, περιλαμβανομένης της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και ο μελλοντικός ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να έχει ένα νέο όρο εντολής, να υποστηρίζει την εφαρμογή της ομοσπονδιακής πολιτικής…».




Στο αγγλικό πρωτότυπο: «…It seems to me that there are three issues requiring guarantee in the event of a solution. I am referring to a political guarantee for the indivisibility of the federation, which the EU can provide, and a guarantee for the implementation of the agreement, which could be a Un Security Council resolution. The most difficult issue is the personal security guarantee, including the removal of Turkish troops and the future role of UNFICYP… The UNFICYP’s role could be a new mandate to support implementation and federal policy…»


Ο απορριπτικός ‘Φιλελεύθερος’ - και στόχος τώρα οι Γυναίκες του ΟΧΙ


Ο Εργατικός βουλευτής δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον «απορριπτικό ‘Φιλελεύθερο’» για υπόσκαψη της διαδικασίας των συνομιλιών με τις ακατανόμαστες επιθέσεις εναντίον του εκπροσώπου των Η.Ε Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφερόμενος στην διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων των Ηνωμένων Εθνών: «O ένοχος του εγκλήματος - γιατί περι εγκλήματος πρόκειται - δεν κατονομάσθηκε για να αντιμετωπιστεί αυστηρά, όπως θα έπρεπε να γίνει. Η ομάδα των Η.Ε. ενισχύθηκε με τον διορισμό του κ. Λέοπολτ Μόρερ ως ειδικού αντιπροσώπου του κ. Μπαρόσο και υπάρχει ακόμα ένας διορισμός για μια ομάδα που θα ασχολείται με γυναικείες Κυπριακές οργανώσεις, καθώς είναι αναγνωρισμένο ότι σε αναλογία οι γυναίκες ψήφισαν ΟΧΙ σε μεγαλύτερο βαθμό παρά τους άνδρες στο δημοψήφισμα».




Περιουσιακό


Στο περιουσιακό οι απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες, είπε. Οι Τουρκοκύπριοι θέτουν φραγμούς ως προς τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση και στο ύψος των περιουσιών και θα θέλουν παρεκκλήσεις από το Ευρωπαικό κεκτημένο για αυτά. Οι δε Ελληνοκύπριοι ξεκινούν με την αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος περιουσίας και πως ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του. Ιεραρχικά α) αποκατάσταση, β) επιλογή ανταλλαγής και γ) αποζημίωση. Και είναι δουλειά του κράτους όσον αφορά τον σημερινό κάτοικο περιουσίας. Στην θεωρία ο κ. Ταλάτ δέχεται το ατομικό δικαίωμα περιουσίας, αλλά θέλει υπερ προνόμια για τους Τουρκοκύπριους σημερινούς κάτοικους, παρά για τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών. Δεν θέλει αποκατάσταση, παρόλον ότι δέχεται μια φόρμουλα στη βάση του Σχεδίου Ανάν.




Ο κ. Ντίσμορ υποστηρίζει έρευνα του Γιώργου Λόρδου η οποία προβάλει την άποψη ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του εντός μιας χρονικής περιόδου τριών χρόνων. Όμως οι πολίτες μπορούν να επηρεαστούν π.χ. με φορολογικές ελαφρύνσεις, ανταλλαγή περιουσιών κ.α. Αυτή η άποψη, είπε, βασίζεται στην αρχή πως λιγότεροι Ελληνοκύπριοι θα θέλουν στην πράξη να επιστρέψουν κάτω από «τουρκοκυπριακή διοίκηση»…


* Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια - δημοσιογράφος, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Λευκωσία και ζει στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων “Από την Ένωση στην Κατοχή” και “Top Secret: Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού” (εκδόσεις Γερμανός, 2004).


Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/3860

Δεν υπάρχουν σχόλια: