«Το ΝΑΤΟ τι είναι και για ποιό λόγο;» Αυτή την ερώτηση έβαλε ως τίτλο του σχολίου της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» ένεκα της παρουσίασης στις 17 Μαΐου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες του σχεδίου της νέας στρατηγικής αντίληψης της συμμαχίας στη θέση της υιοθετημένης το 1999.
Στο έγγραφο, που παρουσίασε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλιν Όλμπραϊτ, η οποία ηγήθηκε της ...
ομάδας εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν πολλές ιδέες και συμβουλές. Εκτός της απάντησης στην κύρια, κατά την άποψη πολλών, ερώτηση, που αναφέρεται πιό πάνω. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν τόνισε το γεγονός ότι στην παρουσιασμένη αντίληψη, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Ολμπραϊτ για το αντίθετο, εξακολουθεί να υπάρχει η ιδέα της ουσιαστικής παγκοσμιοποίησης του συνασπισμού. Στη Ρωσία δεν αρέσει ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως «παγκόσμιου χωροφύλακα». Οι σχολιαστές εφιστούν επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η αρχή της συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από τα μέλη της συμμαχίας εξακολουθεί να ισχύει. Ας σημειωθεί ότι ο πρώην εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και στο παρελθόν Πρέσβης της Ρωσίας Χανσ-Φρίντριχ φον Πλέτς απαίτησε από τη συμμαχία να ξεκαθαρίσει επιτέλους, πιό πράγμα αποτελεί γι΄αυτήν απειλή.
Ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του ΝΑΤΟ αναφέρεται και στήριγμα στα πυρηνικά όπλα, για την απομάκρυνση των οποίων από την Ευρώπη ούτε λόγος δεν γίνεται. Γίνεται αναφορά και πάλι περι «ανοικτών θυρών» για τους επιθυμούντες να προσχωρήσουν στη συμμαχία. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Ρωσία και περιέχει «όλες τις γνωστές λέξεις». Η σημαντικότερη, μπορούμε να πούμε, είναι η πρόταση για την από κοινού δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Πάντως, όπως σημειώνει ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αυτή η έκκληση είναι τόσο αόριστη, που για τη Ρωσία αποτελεί αίνιγμα - σε πιό πράγμα τελικά τις προτείνουν να συμμετάσχει;
«Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός γραφειοκρατικός, στρατιωτικο-πολιτικός, - λέει ο Ρώσος πολιτολόγος, Πρόεδρος του Συμβουλίου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Σεργκέι Καραγκάνοφ. - Σήμερα αναζητεί λειτουργία, για τη δικαιολόγηση της ύπαρξής του. Βλέπουμε αυτή την θλιβερά άκαρπη προσπάθεια. Ειλικρινά λυπούμαι πολύ τους εμπειρογνώμονες. Στο έγγραφο ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο. Πρόκειται για βήμα πισωδρόμησης σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα έγγραφα».
Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τα 10 χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, η συμμαχία διερωτάται - «εδώ που τα λέμε, ποιός είμαι;» η γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland» είναι γράφει κατηγορηματικά - «Συνοπτικό συμπέρασμα μετά την έκθεση: το ΝΑΤΟ και στο εξής θα παραμένει συμμαχία, προοριζόμενη για τον πόλεμο». Πάντως, ίσως δεν πρέπει να βάλουμε εδώ τελεία. Χρόνος ως το Νοέμβριο ακόμα υπάρχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου