Η μόνη «παραχώρηση», που γίνεται, είναι ότι κυβερνήσεις και ενεργειακοί φορείς θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πυρηνικά, με δεδομένο ότι λειτουργούν και ετοιμάζονται εργοστάσια στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, όπως Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, ακόμη και σε Αλβανία και FYROM. *
29 Ιανουάριος 2009Οι προτάσεις του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος περιλαμβάνονται σε πόρισμα επιτροπής για τα ενεργειακά την οποία συνέστησε, μία από τις πολλές που λειτουργούν πλέον στην Ελλάδα.
Τάσσεται δε αναφανδόν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, που θα προσφέρει μακροχρόνια λύση στον.... ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή, «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σχάση του ουρανίου είναι σχετικά ασφαλής και η σχετική τεχνολογία είναι ώριμη και επαρκώς τεκμηριωμένη».
Ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης δεν δείχνουν καμιά διάθεση να εντάξουν στην ατζέντα και αυτό το θέμα. Κύκλοι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που ρωτήθηκαν, έλεγαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Σύμφωνα με τις θέσεις της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, το έλλειμμα της χώρας σε ηλεκτρικό γύρω στο 2020 μπορεί να καλυφθεί μόνο με εισαγωγές άνθρακα ή πυρηνική ενέργεια. Προκρίνει δε την τελευταία, επειδή επιτρέπει «ενεργειακή ασφάλεια με μείωση των αερίων θερμοκηπίου». Την κατατάσσει δηλαδή στην «πράσινη» ενέργεια, όπως συνηθίζουν τελευταία αρκετοί τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Ως κύριο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας παραδέχεται ότι είναι η διαχείριση των καταλοίπων και το υψηλό κόστος των συστημάτων ασφάλειας (κίνδυνοι λαθών, τρομοκρατίας, διασποράς πυρηνικών υλικών). Επιπλέον παραδέχεται ότι καμιά χώρα δεν διαθέτει οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ η ανακύκλωσή τους περικλείει τον κίνδυνο χρήσης του παραγόμενου πλουτωνίου για τρομοκρατικές ενέργειες.
Παρ' όλα αυτά θεωρεί ότι θα πρέπει να ενταχθεί και η πυρηνική ενέργεια στις πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν. Και ακόμη να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι «εν δυνάμει» έτοιμη για την όποια επιλογή.
Σημειώνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ξορκίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η μόνη «παραχώρηση», που γίνεται, είναι ότι κυβερνήσεις και ενεργειακοί φορείς θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πυρηνικά, με δεδομένο ότι λειτουργούν και ετοιμάζονται εργοστάσια στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, όπως Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, ακόμη και σε Αλβανία και FYROM. *
πηγ'η ελευθεροτυπία
http://www.thermopilai.org/content/purenike-bomba-apo-ten-akademia-athenon
“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: “Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ* |
Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου