"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

29/8/10

ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ»


Κόβονται οι επιχορηγήσεις
και φιμώνονται οι αντίθετες φωνές
στη διεθνή επιστημονική κοινότητα

     Πολλoί αστροφυσικοί είναι αντίθετοι προς τη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), εξέδωσαν μάλιστα και σχετικό μανιφέστο. Η θεωρία όμως αυτή αποτελεί μονοπώλιο στην επιστημονική κοινότητα.

     Όσους ορθώνουν αντιρρήσεις στο Big Bang τους λοιδωρούν ως άσχετους και τους κόβουν τις επιχορηγήσεις.

     Τὸ να βάζουμε όρους στα πειράματα του C.E.R.N., όπως το Σωματίδιο του Θεού ή το .....
Άγιο Δισκοπότηρο ή η αρχή του Σύμπαντος ή ο Δημιουργός, είναι λάθος. Κακώς ανακατεύεται η Θρησκεία με την Επιστήμη. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, που δεν έχουν να κάνουν το ένα με το άλλο.

     Αυτά τόνισε –μεταξύ άλλων– ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Μαίησον της Βιρτζίνια δρ Μηνάς Καφάτος σε συνέντευξη, που μας παραχώρησε με αφορμή τα πειράματα, που ξεκίνησαν στο C.E.R.N.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δρ ΜΗΝΑ ΚΑΦΑΤΟΥ
 -  Κύριε καθηγητά, τι είναι το μανιφέστο, που έχετε υπογράψει;    
- Το μανιφέστο έχει υπογραφεί εδώ και μερικά χρόνια –γύρω στα επτά– από τριανταπέντε αρχικά επιστήμονες. Από τότε το έχουν προσυπογράψει βέβαια και άλλοι. Στο μανιφέστο αναφέρεται, ότι η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης δεν είναι η μοναδική θεωρία, που υπάρχει. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί αστροφυσικοί, που δεν την ασπάζονται.
 - Εσείς, προσωπικά, γιατί είσθε αντίθετος προς τη Θεωρία του Big Bang;

     - Έχω εκδόσει ήδη ένα σχετικό βιβλίο, στο οποίο αναφέρω, ότι το Big Bang είναι απλά μια θεωρία, την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε στο εργαστήριο, διότι, αν έγινε πραγματικά η Μεγάλη Έκρηξη, δεν υπήρχε χρόνος, δεν υπήρχε χώρος.

O φυσικός δρ Μηνάς Καφάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μαίησον των Η.Π.Α.. στημίο
      Δεν μπορούμε να πούμε, ότι μια θεωρία είναι πλήρης, εάν δεν μπορούμε να την αποδείξουμε στο εργαστήριο. Αυτό είναι το γενικό επιχείρημα.

     - Τη Θεωρία του Βig Bang την πρότεινε ένας καθολικός ιερέας, ο Λεμέτρ.

     - Αυτό έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο όρος Βig Bang δόθηκε από τον Φρεντ Χόυλ, ο οποίος τον είπε αστειευόμενος. Η θεωρία όμως αυτή για την Κοσμολογία του Σύμπαντος, καθώς κι ο όρος επικράτησαν. Δεν είναι όμως η μόνη θεωρία, η οποία μπορεί να υπάρξει και, όπως λέω στο βιβλίο, η θεωρία μπορεί να εξηγεί κάποια πράγματα, το να λέμε όμως, ότι είναι πλήρης κι ότι δεν υπάρχει καμμία άλλη εξήγηση, αυτό δεν στέκει επιστημονικά.
    
 




  Το εξώφυλλο του βιβλίου του δρ Μηνά Καφάτου, στο οποίο αμφισβητείται η πληρότητα και η μοναδικότητα της Θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης.

     - Δεδομένου, ότι αυτή η θεωρία έχει αγκαλιαστεί από πολλές θρησκείες, διότι μοιάζει πολύ με τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, βλέπετε θρησκευτικές σκοπιμότητες πίσω από την προώθησή της;

     - Δεν αποκλείεται να συμβαίνει αυτό από μία κοινωνική μερίδα, αλλά επιστημονικά δεν πιστεύω, ότι αυτός είναι ο λόγος. Γενικά όμως πολλές φορές οι επιστήμονες τρέχουμε και πηδάμε στο τραίνο, όταν κινείται, γιατί πιστεύουμε, ότι αυτό είναι, που κλείνει πια ένα κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό όμως της Κοσμολογίας δεν έχει κλείσει. Δεν έκλεισε καν από τη δεκαετία του 1930, όταν μετρήθηκε από τον Έντουιν Χαμπλ η απομάκρυνση των γαλαξιών από τον δικό μας τον γαλαξία, επάνω στη οποία βασίζεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

     - Αληθεύει, ότι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν τη Θεωρία του Big Bang, εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις σε αντίθεση με αυτούς, που είναι αντίθετοι;

     - Αυτό είναι θέμα που έχει θιγεί πολλές φορές, από πολλούς επιστήμονες, μεγάλα ονόματα στην Κοσμολογία, όπως ο Φρεντ Χόυλ κ.α.. Αυτή η ιδέα αποτελεί τώρα μονοπώλιο, κι οποιοσδήποτε επιστήμονας, ιδίως νέος, που προσπαθεί να παρουσιάσει μια αντίληψη, είναι δέσμιος των χρηματοδοτήσεων. Επομένως αυτό είναι πρόβλημα, και στο μανιφέστο, που υπογράψαμε, λέγαμε, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην Επιστήμη, όταν υπάρχει μονοπώλιο ιδεών.

    Το Big Bang έχει επικρατήσει ως μονοπώλιο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεωρία αυτή τη στιγμή. Ακόμα και για την Κβαντομηχανική, η οποία είναι η πιο σταθερή θεωρία, που έχουμε, υπάρχουν αντιρρήσεις, και γίνεται κάποια συζήτηση. Στο Βig Bang δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Δηλαδή, αν κάποιος φέρει μια αντίρρηση, του λένε, ότι δεν είναι επιστήμονας, ότι δεν ξέρει τι του γίνεται κ.τ.λ.. Εάν είσαι μεγάλος καταξιωμένος επιστήμονας, αυτό ίσως να μην σε ενδιαφέρει και πολύ. Εάν όμως είσαι νέος επιστήμονας, αυτό σε κάνει να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις.
    

 

Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Βig Bang), που πρότεινε ένας καθολικός ιερέας - φυσικός, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν ξεκίνησε από την έκρηξη ενός μόνον αρχέγονου ατόμου, έμοιαζε με τον παλαιοδιαθηκικό δημιουργισμό, για τον οποίο όλα ξεκίνησαν από το μηδέν· έτσι γρήγορα έγινε ευρέως αποδεκτή από ιουδαίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.


     - Μιλείστε μας για την φύση του χρόνου. Υπάρχει χρόνος, ναι ή όχι, κι αν δεν υπάρχει, πως υπολογίζουν τα 14 δις χρόνια περίπου, που ισχυρίζονται, ότι έγινε η Μεγάλη Έκρηξη;

     - Ο χρόνος η μάλλον πιο συγκεκριμένα ο χωροχρόνος άρχισε πριν από 13,5-14 δις χρόνια κατά τη Θεωρία του Big Bang. Πριν από αυτό δεν υπήρχε χρόνος. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το θέμα του χρόνου. Υπάρχουν διαφορετικά είδη χρόνου μέσα στην Φυσική. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αλλά για να μιλήσουμε για την Κοσμολογία, δεν υπήρχε χρόνος πριν από το Big Bang.

     - Δηλαδή μετά το Big Bang υπάρχει χρόνος; Φτιάχτηκε ο χρόνος μετά;

    - Το πως από το Βig Bang φτάνουμε να έχουμε το σημερινό Σύμπαν, είναι ένα μεγάλο ερώτημα και έχει να κάνει με το τι «έγινε» πολύ κοντά στην αρχή. Το ερώτημα, τι γινόταν πριν, δεν έχει καν νόημα.

     - Τι πιστεύετε, ότι ψάχνουν να βρουν τώρα με το πείραμα του C.E.R.N.;

     - Στο C.E.R.N. θα γίνουν κάποια σημαντικά πειράματα, τα οποία βέβαια έχουν αναβληθεί, διότι έχουν προβλήματα με την ψύξη του ηλίου. Προσπαθούν να ανακαλύψουν το Σωματίδιο του Χίγκς, το οποίο είναι ένα σημαντικό σωματίδιο, για να καταλάβουμε, πως λειτουργεί η ύλη. Έχει να κάνει με τα μποζόνια W και Z και το στάνταρντ μοντέλλο των σωματιδίων της Φυσικής, στα οποία το Σωματίδιο του Χίγκς είναι πολύ σημαντικό. Από αυτή την άποψη το πείραμα του C.E.R.N. είναι πολύ καλό, και θα μπορέσουμε να μάθουμε για τη δομή της ύλης σε μεγάλες ενέργειες.






Ο Βρεταννός θεωρητικός φυσικός Πήτερ Χίγκς, ο οποίος υπέθεσε την ύπαρξη του ομώνυμου σωματιδίου.
 


     - Γιατί ονόμασαν το Σωματίδιο του Χίγκς ως Σωματίδιο του Θεού;

     - Αυτοί είναι όροι, που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τον Α  ἢ Β  λόγο, και δεν έχει να κάνει με τα πειράματα του C.E.R.N.. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που δεν μπορεί να συσχετισθεί με το C.E.R.N.

     - Δεδομένου, ότι την ονομασία “Σωματίδιο του Θεού” την έδωσε νομπελίστας φυσικός, μήπως με αυτό το σωματίδιο ψάχνουν να βρουν τον Θεό;

     - Αυτό είναι δικό τους θέμα, δικό τους πρόβλημα. Εγώ μπορώ να σας πω, ότι το πείραμα του C.E.R.N. δεν έχει να κάνη με θεολογικά θέματα, Εκκλησία, Θρησκεία κ.τ.λ.. Αυτά είναι άλλα θέματα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιστημονικό τρόπο.

 «Το να βάζουμε όρους, όπως το Σωματίδιο του Θεού ή όπως το Άγιο Δισκοπότηρο ή όπως η αρχή του Σύμπαντος ή όπως ο Δημιουργός του Σύμπαντος, αυτά δεν έχουν να κάνουν με την Επιστήμη.»
     -  Γιατί όμως χρησιμοποιούν τέτοια ορολογία; “Το Σωματίδιο του Θεού”, το “Άγιο Δισκοπότηρο της Επιστήμης” κ.α.;
     - Στο βιβλίο μου αναφέρομαι σε αυτό το θέμα και λέω, ότι υπάρχει το φαινόμενο της συμπληρωματικότητας, σύμφωνα με το Νιλς Μπορ. Βάσει αυτής της αρχής δεν μπορεί κανείς να πεί, ότι η Επιστήμη λύνει όλα τα προβλήματα, όλα τα θέματα στο Σύμπαν, όπως και δεν μπορεί να πεί, ότι η Θρησκεία λύνει όλα τα θέματα στο Σύμπαν. Είναι δύο αντίστροφοι τρόποι, με τους οποίους κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ωρισμένα πράγματα.
   
     Πιστεύω, ότι αν ανακατεύουμε τη Θρησκεία με την Επιστήμη είναι λάθος, διότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν να κάνουν το ένα με το άλλο. Και να βάζουμε όρους, όπως το Σωματίδιο του Θεού ή όπως το Άγιο Δισκοπότηρο ή όπως η αρχή του Σύμπαντος ή όπως ο Δημιουργός του Σύμπαντος, αυτά δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την Επιστήμη.

     - Είσθε αισιόδοξος για την έκβαση των πειραμάτων στο C.E.R.N.;
    
     - Πρόκειται, όπως σας είπα, για μία σημαντική σειρά πειραμάτων. Πιστεύω, ότι πράγματι θα προχωρήσει η Φυσική των Σωματιδίων. Το ερώτημα, εάν υπάρχει το Σωματίδιο του Χίγκς η όχι, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε λίγο περισσότερο στη δομή της ύλης. Με αυτή την έννοια το πείραμα του C.E.R.N. είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα το να λέμε, ότι θα αποδείξει το Big Bang ή θα αποδείξει το Θεό κ.τ.λ., είναι ερωτήματα, που τα βάζουμε εμείς για τον Α  ἢ Β  λόγο, αλλά δεν έχουν να κάνουν τίποτε με το ίδιο το πείραμα του C.E.R.N..
   

 


  Η ονομασία Βig Bang είναι νεολογισμός του εικονιζόμενου Άγγλου αστρονόμου Φρεντ Χόυλ, τον οποίο εξέφρασε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής το 1949, αναφερόμενος χλευαστικά στη θεωρία, που ο ίδιος απέρριπτε.
  
     To θέμα της αρχής του Σύμπαντος είναι πολύ σημαντικό και απασχολεί πολλούς επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια, αφ’ ότου η Κοσμολογία υπάρχει σαν Επιστήμη. Το Big Bang έχει προχωρήσει πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Επομένως η συζήτηση για το Big Bang δεν έχει κλείσει. Ούτε το πείραμα του C.E.R.N. θα μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα, διότι δεν θα φθάσει ούτως η άλλως κοντά στη λεγόμενη ενέργεια του Πλανκ, που είναι πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια, που θα μετρήσει το C.E.R.N..

     - Τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει έρευνες για τη μεταβολή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έχετε ασχοληθεί και με την πρόγνωση σεισμών από δορυφόρο;

     - Έχουμε κάνει μια ομάδα κι έχουμε τρόπους προσδιορισμού πιθανών σημάτων, πριν γίνει ο σεισμός. Με το όλο σύστημα, που έχουμε όμως αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε ότι προβλέπουμε σεισμούς. Το διευκρινίζω αυτό, διότι γράφονται πολλά πράγματα για τέτοια θέματα. Πιστεύω, ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουμε. Ένας από την ομάδα μας έκανε μια πρόβλεψη εσωτερική, δηλαδή την ανακοίνωσε μόνο σε επιστήμονες, ειδικά με το μεγάλο σεισμό της Κίνας κι αποδείχθηκε, ότι αυτή η πρόγνωσή του ήταν σωστή. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε τελειοποιήσει το σύστημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούμε να πούμε, ότι προβλέπουμε σεισμούς.


                                                                                       Γιάννης Λάζαρης
 Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
http://freeinquiry.gr/pro.php?id=393


Αν κάποιοι εξ υμών θεωρούν τις εκλογές ως μέσον ανατροπής των κατακτητών, εγκληματούν κατά του εαυτού τους. Δεν θα συμμετάσχουμε σε εκλογές τους όρους των οποίων καθορίζει ο εχθρός. Η μαζική αποχή και η απονομιμοποίηση των εκλογών τους είναι βασικός όρος ανατροπής των κατακτητών. Δεν πρέπει να παίξουμε θέατρο σε ένα έργο με δικό τους σενάριο. Εξηγούμαι περαιτέρω. Πώς είναι δυνατόν να λάβουμε μέρος στις εκλογές των κατακτητών χωρίς να έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από όλους τους ελληνοποιημένους εισβολείς; Χωρίς εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές τους.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: