Κάλεσε τους Έλληνες να επιστρέψουν στην Πόλη και τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα παιδιά
Οι άρχοντες του Πατριαρχείου ξελάσπωσαν εντός της ΕΕ τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του Εγκεμέν Μπαγίς, τον οποίο τίμησαν παραδίδοντάς του καθαρό ποινικό μητρώο. Την περασμένη Τρίτη ο κ. Μπαγίς τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη βελτίωση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία από τους άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Αμερικής και της Ευρώπης. Οι άρχοντες του Πατριαρχείου συνιστούν Οργανισμό συνδεδεμένο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.
Τιμητική διάκριση
Η τιμητική διάκριση δόθηκε στον κ. Μπαγίς στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους άρχοντες του Πατριαρχείου, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι το κόμμα του κ. Μπαγίς, το ΑΚΡ, έχει σημαντική συμβολή στην ελευθερία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν: «Θρησκευτικές Ελευθερίες: Τουρκική Γέφυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και οι εργασίες του συνεχίζονται και σήμερα.
Αμερικανικό άρωμα
Η τιμητική διάκριση προς τον κ. Μπαγίς έχει αμερικανικό άρωμα και στοχεύει να στηρίξει την εικόνα της Τουρκίας και του ίδιου του επικεφαλής των διαδικασιών στην ΕΕ. Ήταν μια πρώτης τάξεως επικοινωνιακή επιτυχία της τουρκικής κυβέρνησης, με τη συνδρομή των αρχόντων του Πατριαρχείου, σε μια περίοδο κατά την οποία ζητείται από την Τουρκία να δώσει περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες.
Οθωμανισμός και ΑΚΡ
Ο κ. Μπαγίς, λαμβάνοντας τον λόγο, υποστήριξε ότι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν πολλές θρησκευτικές ελευθερίες και παραλλήλισε την τότε εποχή με το σήμερα, και πιο συγκεκριμένα με τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση του κόμματός του.
Αναφερόμενος δε στην επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι η Σχολή δεν έκλεισε με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά με δικαστική απόφαση, και τόνισε ότι το θέμα είναι υπό μελέτη.
Στην Τουρκία, είπε, κάθε χρόνο βελτιώνεται το καθεστώς των θρησκευτικών ελευθεριών και επισήμανε ότι είναι περήφανος που υπάρχει στη χώρα του ο θεσμός του Πατριαρχείου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο «Οικουμενικό» διότι δεν έχουν σημασία γι' αυτόν οι επιθετικοί προσδιορισμοί.
Ισλαμοφοβία
Για να ενισχύσει τη θέση του σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στη χώρα του στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και πάλι στη Θεία Λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο και στον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής τους χριστιανούς προσκυνητές. Επιπροσθέτως, άφησε αιχμές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι επικρατεί ξενοφοβία, και ειδικότερα ισλαμοφοβία, οπότε και η ΕΕ θα πρέπει στον τομέα των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων να κάνει βήματα μπροστά. Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η Τουρκία θα δεχθεί στην επικράτειά της με πλήρη δικαιώματα χριστιανούς, και δη ευρωπαίους πολίτες, αφού στην ΕΕ περί το 2020 ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα φθάσει το 15%, είπε ότι η Τουρκία:
1. Έχει καλέσει τους Έλληνες που έχουν ρίζες στην επικράτειά της να επανεγκατασταθούν.
2. Έχει νεαρό πληθυσμό και μπορεί να λύσει το πρόβλημα γήρανσης της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου