"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

25/9/11

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν θα εξοπλίζονται πια με το τουφέκι Dragunov

© Flickr.com/Zwedga/cc-by
Το Υπουργείο ΄Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχεδιάζει να αποσύρει από τους εξοπλισμούς το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή Dragunov (SVD) γιατί, κατά τη γνώμη των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων πάλιωσε πια.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές, όπως θεωρεί η διοίκηση του Στρατού, στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται τουφέκια διαμετρήματος 8,61mm και με βεληνεκές βολής που να ξεπερνά κατά δύο φορές τους αντίστοιχους δείκτες του τουφεκιού Dragunov.


Το θρυλικό τουφέκι μπορεί να αντικατασταθεί από εισαγώμενο όπλο. Το βεληνεκές εύστοχου πυρός π.χ. του αγγλικού τουφεκιού AWM-F φτάνει τα 1500 μέτρα, ενώ του Dragunov είναι όλο κιόλο 800 μέτρα. Οι στρατιωτικοί βεβαιώνουν ότι τέτοια διαφορά μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ελεύθερου σκοπευτή, συνεπώς το τουφέκι Dragunov δεν έχει μέλλον.

Εν τω μεταξύ, στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του SVD – του εργοστασίου Izhmash, αναφέρεται ότι το βεληνεκές εύστοχης βολής του τουφεκιού Dragunov με ανοικτό σκοπευτικό ανέρχεται σε 1.200 μέτρα και με διόπτρα – σε 1.300 μέτρα. Αν πιστεύψουμε σ΄αυτούς τους αριθμούς, η διαφορά με τα δυτικά όπλα δεν είναι και τόσο ουσιαστική.

Δεν αποκλείεται ότι οι Ρώσοι οπλοποιοί θα κατασκευάσουν μόνοι τους τουφέκια νέου τύπου. Στο Izhmash έχουν εκπονηθεί μερικά σχέδια τουφεκιών για σφαίρες διαμετρήματος 8,51 mm. Επειδή το τουφέκι Dragunov είναι αυτογεμιζόμενο, και η αποθήκη του χωράει κατά δυό φορές περισσότερα φυσίγγια, απ’ ό,τι τα δυτικά μοντέλα, ενδέχεται ότι το σύγχρονο τουφέκι θα κατασκευαστεί ακριβώς πάνω στη βάση του Dragunov.

Το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή Dragunov διαμετρήματος 7,62 mm είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1958-1963 από μία ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Ευγκένι Ντραγκουνόφ. Για βολή απ’ αυτό το τουφέκι χρησιμοποιούνται σφαίρες τουφεκιού διαμετρήματος 7,62 Χ 54 mm με συμβατικές, τροχιοδεικτικές, διατρητικές και εμπρηστικές σφαίρες, καθώς επίσης και με φυσίγγια ελεύθερου σκοπευτή. Το τουφέκι Dragunov μπορεί να πυροβολά φυσίγγια, με επεκτατικές σφαίρες.

Ο πυροβολισμός απ’ αυτό το τουφέκι γίνεται με σποραδικές βολές. Το SVD επανδρώνεται με διόπτρα και τη δυνατότητα εφοδιασμού του με σκοπευτικό νυχτερινής όρασης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στηρίζει μεγάλες ελπίδες στα τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, μιά και ο ρόλος των ελεύθερων σκοπευτών κατά την διεξαγωγή ενόπλων επιχειρήσεων όλο και μεγαλώνει και ιδιαίτερα στις συνθήκες των πόλεων, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τις τοπικές συγκρούσεις.
Πηγή άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: