"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

25/9/11

Συναγερμός στο υπ. Υγείας από την ελονοσία που φέρνουν μαζί τους οι λαθρομετανάστες!

Με διάταξή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ορίζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως φορέα υπεύθυνο για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, έπειτα από τη συρροή κρουσμάτων ελονοσίας που διαπιστώνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο και το οποίο ενδημεί κυρίως σε πληθυσμούς των παράνομων μεταναστών, επιβάλλει υψηλά πρόστιμα, από 10.000 έως 100.000 ευρώ, σε όσους Eλληνες απασχολούν νόμιμους ή μη αλλοδαπούς και δεν μεριμνούν για την υποβολή τους σε έλεγχο και θεραπεία.



Η «ξεχασμένη» στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ελονοσία (η νόσος εκριζώθηκε το 1974 έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης επί δύο δεκαετίες) επανακάμπτει μέσω των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα και οι οποίοι θεωρούνται από τους ειδικούς ως κινητές εστίες μετάδοσης της νόσου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κυρία Τζένη Κρεμαστινού, «έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 κρούσματα ελονοσίας από το καλοκαίρι. Τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφηκαν στη Λακωνία, όπου ήταν σαφείς οι ενδείξεις της εγχώριας μετάδοσης από παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Γι' αυτό άλλωστε κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, σποραδικά περιστατικά χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ύποπτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου ενδημεί η νόσος, εμφανίστηκαν στην Εύβοια, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και την Αττική».

Το 2009 είχαν καταγραφεί 51 κρούσματα ελονοσίας, παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς ετησίως ο αριθμός των περιστατικών ήταν περίπου 34. Οι ειδικοί κινητοποιήθηκαν, διότι τα προηγούμενα χρόνια νοσούσαν κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη χώρα καταγωγής τους (ιδίως Πακιστάν και Μπανγκλαντές) πριν από την εκδήλωση της ελονοσίας.

Η καταπολέμηση της νόσου μέσω της μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η μία παράμετρος της «μάχης» κατά της ελονοσίας που αρχίζει το υπουργείο Υγείας. Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να έχει η επαπειλούμενη επιβολή προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέταση ή τη θεραπεία τους. Έως και 100.000 ευρώ θα πληρώνουν Ελληνες εργοδότες εάν εντοπίζονται στην εργασία τους αλλοδαποί με ελονοσία κατά τον έλεγχο των αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: