"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

17/11/09

Σκοτεινά σημεία στη διαχείριση κονδυλίων από ΜΚΟ

Της Μαριας Δεληθαναση




Πρόκειται για μια σειρά ατυχών συμπτώσεων ή για μια καλοστημένη απάτη; Στην ιστορία που ακολουθεί εμπλέκονται μια ΜΚΟ (Act-up που δραστηριοποιείται στον χώρο της Υγείας και του HIV/AIDS), ένας κρατικός φορέας (ΚΕΕΛΠΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και μια δημόσια υπηρεσία (ΥΔΑΣ - Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας). Ολα δείχνουν να ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της ACT-UP κ. Κ. Καμπουράκης ζήτησε -σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες- από εργαζομένους της οργάνωσης να κατασκευάσουν αποδείξεις προκειμένου να δικαιολογηθούν κενά στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων με τα οποία είχε επιχορηγηθεί η ACT-UP.



Την επομένη της άρνησής τους, οι δύο εργαζόμενοι βρήκαν το γραφείο με αλλαγμένες κλειδαριές... Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος κ. Σάιμον Ράβιτζ προσέφυγε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για το θέμα των εργασιακών του σχέσεων και των οφειλομένων ποσών. Μίση ώρα πριν από την έναρξη της τριμερούς συνάντησης στις 27 Μαΐου 2009, ο κ. Καμπουράκης κατέθεσε μήνυση εναντίον του κ. Ράβιτζ, αρνούμενος ότι είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας μαζί του και κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή είχε προβεί σε καταγγελίες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Με τη σειρά του ο κ. Ράβιτζ μήνυσε το Δ.Σ. της οργάνωσης και περιέλαβε στη μήνυσή του έκθεση της δικαστικής γραφολόγου κ. Μάγδας Καμπούρη, που αποδείκνυε ότι η υπογραφή του κ. Καμπουράκη στη σύμβαση εργασίας είναι γνήσια και όχι πλαστογραφημένη, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του.

Τρία μέλη του Δ.Σ. της ACT-UP διατηρούν εδώ και χρόνια διαφόρων ειδών σχέσεις με το υπ. Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Κ. Καμπουράκης έχει υπάρξει επικεφαλής του Γραφείου Μελέτης και Αντιμετώπισης Trafficking, σύμβουλος του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ. Περρουτσάκου, σύμβουλος του τέως υπ. Υγείας, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας. Σε δημοσιεύματα φέρεται ως επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και γιατρός. Μάλιστα με την τελευταία ιδιότητα έχει διδάξει σε σεμινάρια. Η κ. Χ. Μπότση εργάζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1997. Εχει υπάρξει επικεφαλής του γραφείου HIV Λοίμωξης και εργάζεται ως γιατρός πνευμονολόγος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Ο κ. Ανδρέας Γρύλλιας αναφέρεται ως εθελοντής ψυχίατρος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και προσλαμβάνεται σαν γιατρός στον οργανισμό τον Σεπτέμβριο 2008. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καμπουράκης δεν είναι μέλη ούτε του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ούτε του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Τα γραφεία HIV λοίμωξης και ESTHER (επικεφαλής κ. Χ. Μπότση) σε συνεργασία με το Γραφείο Μελέτης και Αντιμετώπισης Trafficking (επικεφαλής κ. Κ. Καμπουράκης) αποτελούν Εθνικό Σημείο Αναφοράς (National Focal Point) για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δημόσιας Υγείας της Ε.Ε. Ρόλος τους, μεταξύ άλλων, είναι η «ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων (κυβερνητικών και μη) για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δημόσιας Υγείας που προκηρύσσονται ετησίως προς χρηματοδότηση». Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για προγράμματα που ανατέθηκαν απευθείας στην ACT-UP από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό.

Μάλιστα το πρόγραμμα SIALON (που αφορά τη συγκέντρωση και επεξεργασία γενετικού υλικού από τη στοματική κοιλότητα ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την ερωτική τους ζωή) υλοποιήθηκε χωρίς να έχει καν ζητηθεί άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αν και αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ο χαρακτήρας της οργάνωσης

Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές του 1990. Αρχικά, ο χαρακτήρας της ήταν διεκδικητικός και ακτιβιστικός. Τα έσοδα προέρχονται από συνδρομές των μελών, εκδηλώσεις, συναυλίες κ.ά. Στο διάστημα 1995-2002 παρουσιάζεται κενό λειτουργίας. Στις 13/3/2002 πραγματοποιείται τροποποίηση του καταστατικού για την «παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες» προκειμένου η οργάνωση να εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο της ΥΔΑΣ και να λάβει επιχορηγήσεις. Την ίδια χρονιά γίνονται εκλογές με τους κ. Καμπουράκη και Μπότση να παραμένουν έκτοτε στις θέσεις του προέδρου και της ταμία. Στις εκλογές του Μαΐου 2008 οι κ. Ράβιτζ και Χωριανοπούλου (εργαζόμενοι) φέρονται ως μέλη της οργάνωσης και εκλεγέντα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Οπως έχουν δηλώσει, ουδέποτε υπήρξαν μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής... Επίσης, στο Βιβλίο Πρακτικών δεν αναφέρονται οι επιχορηγήσεις της οργάνωσης.


Το 2004 - 2005, η οργάνωση έλαβε από την ΥΔΑΣ 178.155 ευρώ ως προκαταβολή σε εγκριθέν ποσό 320.310 ευρώ για προγράμματα. Δεν έγινε απόδοση λογαριασμού και τον Μάιο 2009 η οργάνωση εκλήθη με δικαστικό επιμελητή να παρουσιασθεί στην Επιτροπή Ακροάσεων της ΥΔΑΣ για έλεγχο. Η ΥΔΑΣ αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα πολιτών για τα πεπραγμένα της ACT-UP. Εγινε σχετική προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, που παρενέβη με τη σειρά του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/10/2009_335153

Δεν υπάρχουν σχόλια: