"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

27/12/10

∆ηλητήριο έσταζε ο λόρδος Κρις Πάτεν, υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε.

Γ

ια τον Τάσσο Παπαδόπουλο σύµφωνα µε τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, που έφερε στο φως το Wikileaks.

Τρεις ηµέρες µετά το«Όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, ο Κρ. Πάτεν έλεγε ότι η Ευρώπη έπρεπε να περιµένει τη συ-γκεκριµένη συµπεριφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου επειδή ήξερε µε ποιον είχε να κάνει, «µε τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς»...


Οι χαρακτηρισµοί Πάτεν εις βάρος του τότε προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ο οποίος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών λόγω της στάσης που τήρησε στο σχέδιο Ανάν, διατυπώθηκαν σε Αµερικανούς που υπηρετούσαν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια δείπνου στις 27 Απριλίου, λίγες µέρες µετά την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (24 Απριλίου). Ο Πάτεν υποστήριξε πως ό,τι συνέβη δεν αποτε-λούσε παρά µια «θλιβερή αντανάκλαση της πραγµατικότητας διεύρυνσης της Ε.Ε.». Όπως είπε µε µεγάλη δόση κυνισµού, «µερικά νέα µέλη δεν θα ήθελες να τα έχεις παρέα στο δείπνο σου, παρά µόνο µε µακρύ κουτάλι...» (εννοούσε ότι δεν θα ήθελες να κάθονται δίπλα σου).

Σηµειώνεται ότι οι υπόλοιποι χαρακτηρισµοί του Πάτεν σε αυτή την παράγραφο λείπουν από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, γεγονός που σηµαίνει ότι το έγγραφο είναι λογοκριµένο (στον τίτλο του αναφέρεται ότι πρόκειται για απόσπασµα και όχι για το πλήρες τηλεγράφηµα). Πάντως, ο Πάτεν υπογραµµίζει ότι το επόµενο βήµα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η οι-κονοµική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, εξέλιξη για την οποία, είπε, «θα υπάρξουν νοµικά εµπόδια, αλλά η Επιτροπή θα βρει τρόπο».

Ο Πάτεν παρουσίαζε επί της ουσίας τις βρετανικές προτάσεις (διατυπώθηκαν στο Συµβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεµβούργο µία ηµέρα αργότερα, 28 Απριλίου) για τη σύναψη σχέσεων µε την τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπενθυµίζεται ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν και οι 15 κατέληξαν στην απόφαση για οικονοµική στήριξη στα Κατεχόµενα εκ-φράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη τους που η Κύπρος δεν θα εντασσόταν ενωµένη στην Ενωση.

Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο βρετανός λόρδος εξέφραζε την απογοήτευσή του και για τη διεύρυνση της Ε.Ε.: «Για παράδειγµα, η Κύπρος δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, αλλά οι Ελληνες επέµεναν στην ένταξή της προκειµένου να συναινέσουν στην ένταξη κάποιων υποψήφιων χωρών από τη Βόρεια Ευρώπη». Και παραδεχόταν ότι ο ίδιος ήταν ο µεγαλύτερος υπερασπιστής της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, η οποία έπρεπε να λάβει κάποιο θετικό σηµάδι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Πάτεν, το εµπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν ήταν η Γαλλία και ο Σιράκ, που «µπορούσε να αλλάξει γνώµη ξαφνικά», αλλά τα συντηρητικά κόµµατα της Γερµανίας και η Ισπανία. Επίσης, εξέφραζε την άποψη ότι η Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ «αληθινή δύναµη», γιατί σε αντίθεση µε τις Ηνωµένες Πολιτείες οι οποίες «υλοποιούν την πολιτική που θεωρούν σωστή, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσµος», στην Ε.Ε. «πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι υπερβολικά προ-σεκτικός και επιµένει να βλέπει τα ζητήµατα µε µεγαλύτερη ευαισθησία». Τα σχόλια του Πάτεν αντανακλούσαν τη βρετανική ά-ποψη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία και την Κύπρο, καθώς το Λονδίνο – και όχι µόνο – αισθανόταν ότι µε την ένταξη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας (1η Μαΐου 2004) χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό φορτωνόταν ένα πρόβληµα που θα δυσκόλευε και την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Ο ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
http://neoskosmos.com/news/el/node/11350

Δεν υπάρχουν σχόλια: