"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

14/9/11

Έρχετε σύγκρουση; Οι ΗΠΑ θα προασπίζουν την ασφάλεια της Ρουμανίας

Οι ΗΠΑ και η Ρουμανία υπέγραψαν Συμφωνία για την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο ρουμανικό έδαφος.


΄Οπως προκύπτει από τη Συμφωνία, ως το 2015, στην πρώην σοβιετική στρατιωτική βάση Ντεβεσέλου θα εγκατασταθούν ένα Ραντάρ του συστήματος Aegis (΄Ιντζις), Κέντρο επιχειρησιακής Διεύθυνσης αντιπυραυλικής άμυνας και ευκίνητες μπαταρίες με πυραύλους αναχαίτισης SM-3.

Για να τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ, χρειάζεται να επικυρωθει από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας. Εδώ, εξάλλου, δεν προβλέπεται τίποτα το απροσδόκητο. Το Βουκουρέστι καταστρώνει σχέδια ανάπτυξης στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο ρουμανικό έδαφος ακόμα από τον Μάρτιο του 2010.

Λοιπόν, στη βάση Ντεβεσέλου κοντά στην πόλη Καράκαλ οι Ρουμάνοι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν 20 αντιπυραύλους, τους οποίους θα εξυπηρετούν 200 Αμερικανοί. Οι υπηρεσίες τους, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του συστήματος και η εξυπηρέτηση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας θα χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον υπόσχεται ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης SM-3 δεν θα χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές και ότι θα εκτοξευτούν αποκλειστικά για την απόκρουση κάποιας πραγματικής επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως και το επίσημο Βουκουρέστι, βεβαιώνουν ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Το ζήτημα αυτό, ωστόσο, έχει δυό πλευρές. Εννοείται ότι η Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία δεν προξενεί ζημιά στο στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας. Το δοσμένο σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίζει μόνο τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Η Ρωσία δεν έχει τέτοιους πυραύλους, όπως ορίζει το ρωσο-αμερικανικό Σύμφωνο για τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, το οποίο είχε εκπληρωθεί ακόμα στον περασμένα αιώνα. Όμως από την πολιτική άποψη, οποιαδήποτε μονομερή βήματα στον τομέα της ασφάλειας κάνουν πιο δύσκολη τη διεξαγωγή του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και συνιστούν απειλή για τις Συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Ντούμας της Ρωσίας.

- «Όπως είναι γνωστό, κατά την επικύρωση της Συνθήκης START η Ρωσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι μπορεί να βγει απ’ αυτή τη Συνθήκη σε περίπτωση εφαρμογής δυσμενών σεναρίων στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Λοιπόν, η σημερινή ρουμανική Συμφωνία, ανήκει, κατά τη γνώμη μου, ακριβώς σε τέτοια δυσμενή σενάρια»,-παρατήρησε ο Κονσταντίν Κοσατσόφ.

Σε σχέση με αυτό η Μόσχα υπενθύμισε για άλλη μιά φορά στους δυτικούς της εταίρους ότι πρέπει να αναλάβουν ξεκάθαρες νομικές δεσμεύσεις ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη δεν στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας. Χρειάζεται επίσης να παρθούν από το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, δραστικές και ουσιαστικές αποφάσεις σχετικά με τα σχέδια και την αρχιτεκτονική αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Εξάλλου, κρίνοντας από τις εκφραστικές κοινοτοπίες, τόσο των ίδιων των Ευρωπαίων, όσο και του ΝΑΤΟ, προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική αντίληψη της πανευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας, κάτι που μόνο δυσκολεύει τη διεξαγωγή του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: