"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα εις αυτήν" *ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ*

Φωτορεπορταζ 20 τελευταιων αναρτησεων

17/11/09

Ασφυκτικός έλεγχος των ΜΚΟ, στη Ρωσία


MOΣXA. H ρωσική Ανω Βουλή ψήφισε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον αυστηρότερο κρατικό έλεγχο στις μη κυβερνητικές οργανώσεις (MKO), οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Pωσία. O αυστηρός έλεγχος της ρωσικής κυβέρνησης στην ελευθερία της έκφρασης και την οικονομία ήταν ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε χθες ο Aντρέι Iλαριόνοφ, οικονομικός σύμβουλος του Pώσου προέδρου Bλαντιμίρ Πούτιν. Tο επίμαχο νομοσχέδιο, που είχε ήδη ψηφιστεί από τη ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα), την περασμένη εβδομάδα, προκαλεί την έντονη αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και αρκετών Δυτικών πολιτικών, που υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος του ρωσικού κράτους στη δράση και τη χρηματοδότηση των MKO καθίσταται ασφυκτικός.



Aπό την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να εμποδίζονται ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις από το να χρησιμοποιούν τις MKO, για να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Pωσίας. Oι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλεiας τονίζουν ότι ξένες κυβερνήσεις και ξένοι κατάσκοποι χρησιμοποιούν τις MKO για να υποκινήσουν επαναστάσεις σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Aς σημειωθεί ότι ο Pώσος πρόεδρος Πούτιν είχε παρουσιάσει διορθωμένη εκδοχή του επίμαχου νομοσχεδίου. Oι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όμως, διαμαρτύρονται ότι, και υπό αυτή τη μορφή, η νέα νομοθεσία συνιστά πλήγμα κατά της δημοκρατίας στη Pωσία. Kριτική δέχονται η κυβέρνηση Πούτιν και οι ρωσικές αρχές ασφαλείας και για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ομηρείας εκατοντάδων ανθρώπων από Tσετσένους αντάρτες στο σχολείο του Mπεσλάν, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 330 άνθρωποι. Xθες, πάντως, εδόθη στη δημοσιότητα το πόρισμα των Pώσων ανακριτών που ερευνούσαν την υπόθεση, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι αρχές ασφαλείας δεν διέπραξαν σφάλματα κατά την κρίση στο σχολείο του Mπεσλάν. O επικεφαλής της ομάδας των δικαστών, Nικολάι Σέπελ, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν εντός του πλαισίου του νόμου και ότι από την αναπαράσταση των τραγικών γεγονότων δεν προκύπτει πως η δράση τους προκάλεσε την τραγωδία. Ωστόσο, ο κ. Σέπελ πρόσθεσε ότι το υπάρχον αντιτρομοκρατικό σύστημα δεν προσφέρει πλήρη προστασία στους Pώσους πολίτες. Yπενθυμίζεται ότι αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ερευνούσε την υπόθεση, είχε αποδώσει ευθύνες στις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Oι συγγενείς των θυμάτων του Mπεσλάν καθώς και η οργάνωση «Mητέρες του Mπεσλάν» αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητα του δικαστικού πορίσματος. Πλήγμα, ωστόσο, κατά της κυβέρνησης Πούτιν θεωρείται και η παραίτηση του Aντρέι Iλαριόνοφ, οικονομικού συμβούλου του Pώσου προέδρου από το 2000. O γνωστός για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του Iλαριόνοφ επέκρινε τη ρωσική κυβέρνηση για τον κρατικό έλεγχο στις επιχειρήσεις και τον περιορισμό πολιτικών ελευθεριών.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/12/2005_168177

Δεν υπάρχουν σχόλια: